Νά’μαστε και πάλι εδώ!

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Νά’μαστε και πάλι εδώ!

Κατ’αρχάς να ευχηθώ σε όλους σας καλό φθινόπωρο, να έχουμε μια καλή σεζόν με υγεία και χωρίς πολλά δυσάρεστα. Διότι όταν βρίσκεσαι 8 χρόνια σε οικονομική κρίση, δυσάρεστα θα υπάρχουν σίγουρα αλλά όσο το δυνατόν να είναι περιορισμένα και χωρίς μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες. Θέλω να σας εξομολογηθώ ότι μου λείψατε πραγματικά όσο καιρό δεν είχαμε αυτή την τακτική επικοινωνία. Το ίδιο πιστεύω να ισχύει και για εσάς. Εξάλλου η σχέση μας, μετά από 25 χρόνια, είναι δύσκολο να διαταραχθεί.

Αλήθεια, πότε πέρασαν κιόλας τόσα χρόνια; Δυόμιση δεκαετίες είμαστε μαζί. Λες και ήταν χθες όταν ξεκίνησα αυτή την πορεία στο Γαλάτσι από το ημιϋπόγειο γραφείο μας στην οδό Δερβενακίων. Μέσα από αυτή την πορεία των 25 χρόνων, θέλω να πιστεύω ότι έχει σφυρηλατηθεί μια αμοιβαία σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης. Πολύ νοσταλγική μου βγήκε η εισαγωγή, αλλά τι να κάνουμε; Φθινόπωρο είναι, από διακοπές γυρίζουμε, δεν γίνεται διαφορετικά.
Πρέπει να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί όλοι εμείς που έχουμε καταγωγή από κάποιο χωριό και μας δίνεται η δυνατότητα έστω και για λίγες μέρες να φεύγουμε εκτός των τειχών για ξεκούραση και αναστοχασμό. Γιατί για να πεις ότι αποφασίζει μια οικογένεια τετραμελής να πάει διακοπές σ’ένα νησί για μια βδομάδα, πρέπει να έχει το λιγότερο 2.000 ευρώ στο πορτοφόλι. Πράγμα πολύ δύσκολο για όλες τις οικογένειες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Στο χωριό, όπως και να το κάνεις, τη βγάζεις με πολύ λιγότερα γιατί έχεις κατ’αρχάς εξασφαλισμένο τον ύπνο στο πατρικό σπίτι. Το οποίο βέβαια για να μπορεί να σε φιλοξενήσει και την επόμενη χρονιά, πρέπει διαρκώς να το μπαλώνεις. Όλο και κάτι θα επισκευάσεις κάθε χρόνο. Καλά είναι κι έτσι, υγεία νά’χουμε!
Να έρθω τώρα στα δικά μας εδώ στο Γαλάτσι. Όπως θα έχετε ήδη ενημερωθεί από τα δύο προηγούμενα φύλλα του «Παλμού», το Γαλάτσι αποχαιρέτισε τον Κυριάκο Τσίρο, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος από το 2006 έως το 2014. Έφυγε από ανακοπή καρδιάς ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του στην Ερέτρια. Απ’ό,τι ακούστηκε ήταν κάτι το οποίο φοβόταν και πάντα το έλεγε στον περίγυρό του ότι αν φύγει ξαφνικά, θα φύγει από ανακοπή καρδιάς όπως η μάνα του και ο αδερφός του. Θα υπήρχε προφανώς ιστορικό.
Ο Κυριάκος Τσίρος γεννήθηκε στο Βόλο, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άνοιξε για πρώτη φορά ιατρείο στο Γαλάτσι το 1986. Ήταν παντρεμένος και είχε μια κόρη. Εγώ τον γνώρισα το 2000, όταν τότε συζητιόταν ότι θα είναι υποψήφιος με τον Γιώργο Αργυρό στις δημοτικές εκλογές, με τον οποίο Αργυρό διατηρούσε και φιλικές σχέσεις.
Απ’ό,τι θυμάμαι ήταν μια Κυριακή του Φλεβάρη του 2002. Η Αθήνα ήταν στρωμένη με χιόνι και στους δρόμους τα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Είχαμε δώσει ραντεβού με τον Κυριάκο στο cafe «Sunrise» στη Λ. Βεΐκου, να συζητήσουμε για τις αποφάσεις που είχε πάρει για τη συμμετοχή του ή όχι στις δημοτικές εκλογές του 2002. Είμασταν οι δυο μας εκείνο το πρωινό κι ένας τρίτος γνωστός Γαλατσιώτης στο διπλανό τραπέζι. Εκεί λοιπόν μου είπε και δεσμεύτηκε ενυπογράφως σε μια πρόχειρη γραπτή δήλωσή του ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές, εάν κατέβει, θα είναι μόνο με το ψηφοδέλτι οτου Θεόδωρου Τούντα. Όπως και τελικά έγινε και στεναχώρησε αφάνταστα το φίλο του Γιώργο Αργυρό.
Ο Κυριακός Τσίρος εξελέγη το 2002 δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Θεόδωρου Τούντα με 2.500 σταυρούς προτίμησης – αριθμός ρεκόρ και απλησίαστος για άλλον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο! Εξυπηρετούσε τότε από το ιατρείο του 7.500 ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Η σχέση την οποία είχε αναπτύξει μαζί τους, έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Θυμάμαι όταν είχαμε κάνει μια δημοσκόπηση κατά το Μάιο του 2002 και ρωτούσαμε «ποιόν θα ψηφίσετε για δήμαρχο στις επόμενες εκλογές, Παπαδιονυσίου, Αργυρό, Ασφή ή Τούντα;», υπήρξαν πάρα πολλοί Γαλατσιώτες που απαντούσαν ότι θα ψηφίσουν Κυριάκο Τσίρο! Τόσο πολύ ήταν δεμένος με τους ασθενείς του.
Αφού εξελέγη δημοτικός σύμβουλος, διετέλεσε για δυο χρόνια αντιδήμαρχος Οικονομικών, θέση στην οποία τον είχε ορίσει ο τότε δήμαρχος Θεόδωρος Τούντας. Επειδή όμως η θέση αυτή ήθελε να αφιερώνεις πάρα πολύ χρόνο και επειδή ο Τσίρος δεν τον διέθετε γιατί διατηρούσε και το ιατρείο του, αρνήθηκε το δικαίωμα της υπογραφής ως αντιδήμαρχος Οικονομικών ενώ διατήρησε τη θέση. Στη συνέχεια έγινε ανεξάρτητος και το 2006 συμμετείχε στις εκλογές με δικό του ψηφοδέλτιο. Εξελέγη Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 44,59%.
Στις δημοτικές εκλογές του 2006 με νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., όποιος υποψήφιος έπαιρνε ποσοστό 42% και άνω, εκλεγόταν δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή.
Στις εκλογές του 2010 ήταν και πάλι υποψήφιος και εξελέγη για δεύτερη φορά δήμαρχος, αυτή τη φορά στη δεύτερη Κυριακή με αντίπαλο τον Θεόδωρο Τούντα.
Το 2014 συμμετείχε για τρίτη φορά στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος αλλά αυτή δεν ήταν η τυχερή του γιατί έχασε στη δεύτερη Κυριακή από τον σημερινό δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο.
Ο Κυριάκος Τσίρος ήταν καλός οικογενειάρχης, καλός και αγαπητός γιατρός αλλά ως δήμαρχος θεωρώ ότι δεν ΄ήταν πετυχημένος. Τα χρόνια που ήταν δήμαροχς, ειδικά την πρώτη τετραετία, διαχειρίστηκε πάρα πολλά χρήματα αλλά το έργο που άφησε δεν ήταν ανάλογο των φουσκωμένων προϋπολογισμών του Δήμου.
Ο Κυριάκος Τσίρος πέτυχε ως γιατρός αλλά απέτυχε ως δήμαρχος.

Πήγαινε στην κορυφή