Τι είναι η ιγμορίτιδα και πως θεραπεύεται;

Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων που ακολουθεί συνήθως κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη η κρίση αλλεργικής ρινίτιδας, με έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή βλέννας.

Διακρίνεται σε :

-χρόνια ιγμορίτιδα (διαρκεί πάνω από 12 μήνες)

-οξεία ιγμορίτιδα (διαρκεί ως τέσσερις εβδομάδες)

-υποξεία ιγμορίτιδα (διαρκεί 4 έως 12 εβδομάδες)

-υποτροπιάζουσα οξεία ιγμορίτιδα (τέσσερα επεισόδια ετησίως)

Αίτια

Ρινικοί πολύποδες: Είναι η ανάπτυξη ιστών που κλείνουν τις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια.
Αλλεργικές αντιδράσεις: Ένας από τους παράγοντες εκδήλωσης αλλεργίας είναι και η μυκητιασική λοίμωξη των ρινικών κόλπων.
Σκολίωση ρινικού διαφράγματος: Ένα στραβό διάφραγμα (το τείχος μεταξύ των ρουθουνιών) μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση βλέννας και ιγμορίτιδα.
Τραύμα στο πρόσωπο: Ένα κάταγμα στα οστά του προσώπου μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των ρινικών κόλπων.
Άλλες ιατρικές καταστάσεις: Οι επιπλοκές της κυστικής ίνωσης, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή ο ιός του AIDS-HIV και άλλων ασθενειών του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να οδηγήσουν σε ρινική απόφραξη.
Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος: Οι λοιμώξεις στο αναπνευστικό σας, όπως τα κρυολογήματα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να πυκνώσουν τις μεμβράνες των ρινικών σας κόλπων, εμποδίζοντας την αποστράγγιση της βλέννας και δημιουργώντας συνθήκες ώριμες για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι ιογενείς, βακτηριακές ή μυκητιασικές.
Αλλεργίες όπως η αλλεργική ρινίτιδα: Η φλεγμονή που εμφανίζεται με τέτοιου τύπου αλλεργίες μπορούν να μπλοκάρουν τα ιγμόρεια σας.
Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος: Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται ηωσινόφιλα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των ρινικών κόλπων.

Συμπτώματα

Ρινική απόφραξη ή συμφόρηση
Πόνος και πρήξιμο γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα, την μύτη ή το μέτωπό
Μειωμένη αίσθηση όσφρησης και γεύσης
Πόνος στο αυτί και στην άνω γνάθο
Βήχας
Πονόλαιμος
Δυσοσμία του στόματος
Κόπωση ή ευερεθιστότητα
Ναυτία
“Αν έχετε πονοκέφαλο ‘που έρχεται και φεύγει’, τότε κατά 95% πρόκειται για ημικρανία”, λέει ο Silberstein ( καθηγητής νευρολογίας από το πανεπιστήμιο Thomas Jefferson)και προσθέτει: “Οι άνθρωποι με μολύνσεις στην ρινική οδό και τα ιγμόρεια δεν αναφέρουν τον πονοκέφαλο ως πρώτιστο σύμπτωμα. Συνήθως λένε στον γιατρό τους ότι ‘νιώθουν άρρωστοι και έχουν και πονοκέφαλο'”.

Κάποιες επιπλοκές της ιγμορίτιδας μπορεί να είναι : βλενογοννοκήλη, οστεομυελιτίδα, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλικό απόστημα, παθήσεις οφθαλμού.

Ποιες εξετάσεις είναι αναγκαίες;

Γενική αίματος
Ακτινογραφία: Μια ακτινογραφία στην περιοχή της ρινικής κοιλότητας θα δείξει εάν τα ιγμόρεια είναι γεμάτα με αέρα ή με πύο.
Αξονική τομογραφία
Καλλιέργεια βλέννας. Πρέπει να γίνει παρακέντηση στα ιγμόρεια και να ληφθεί βλέννα για μικροβιολογική ανάλυση, προκειμένου να εντοπιστεί το μικρόβιο, ο ιός ή ο μύκητας που αντιστέκεται στη θεραπεία.

Θεραπεία

Ο γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εικόνα και τα εργαστηριακά ευρήματα.

Μπορεί να δώσει:

-Αντιβίωση

-Τοπικά αποσυμφορητικά:

-Αντιισταμινικά

-Εσωτερικές πλύσεις στη μύτη

Αποφύγετε:

-Το κάπνισμα και το αλκοόλ

-Το κολύμπι σε πισίνες με χλωριωμένο νερό

-Τα ταξίδια με αεροπλάνο και με μηχανή

Πηγές

meganalysis.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή