Βόλος Ο γαλαζοπράσινος τόπος

Στους πρόποδες του πανέμορφου Πηλίου, κοντά στη θέση της αρχαίας Ιωλκού απ’ όπου ξεκίνησε ο Ιάσωνας με την Αργώ και τους συντρόφους του για την Αργοναυτική εκστρατεία, είναι χτισμένη στο εσώτατο σημείο του Παγασητικού κόλπου η πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, ο Βόλος.

μοναδική γεωγραφική του θέση, αφού βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της Ελλάδος ανάμεσα στην πρωτεύουσα Αθήνα (απόσταση 325 χλμ.) και τη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη (απόσταση 215 χλμ.) και η διαφορετικότητά του σε σχέση με τις συνηθισμένες πόλεις καθώς συνδυάζει και αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο το βουνό και τη θάλασσα που διαθέτει, καθιστά το μέρος αναμενόμενη και ιδανική επιλογή πολλών επισκεπτών. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα νησιά των Βόρειων Σποράδων με αποτέλεσμα να παρέχει τη δυνατότητα στον κόσμο για ένα σύντομο ταξιδάκι σε ένα από τα νησιά αυτά.
Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Θεσσαλίας και είναι το τρίτο σε μέγεθος λιμάνι στην Ελλάδα με σύγχρονες υποδομές. Ο μόνιμος πληθυσμός του διευρυμένου Δήμου Βόλου, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 144.420 κατοίκους καθιστώντας τον το 2ο μεγαλύτερο της Θεσσαλίας. Το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου περιλαμβάνει τους Δήμους Βόλου, Ιωλκού, Αισωνίας και Νέας Ιωνίας.
Το τοπωνύμιο του Βόλου εμφανίστηκε γύρω στον 14ο αιώνα. Για την προέλευση της ονομασίας Βόλος υπάρχουν πολλές εκδοχές, όπως ότι είναι παραφθορά του αρχαίου ονόματος Ιωλκός, ή ότι προήλθε από το όνομα Φόλος που κατά τη μυθολογία ήταν πλούσιος γαιοκτήμονας είτε ότι προέρχεται από τη σλαβική λέξη golo, που σημαίνει γυμνός – φαλακρός είτε ότι είναι παραφθορά της ιταλικής λέξης golfo, που σημαίνει κόλπος.
Ο Βόλος είναι μια πανέμορφη πόλη με πανάρχαια και πλούσια ιστορία. Δυο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, το 1883, ιδρύθηκε ο Δήμος Παγασών, ο οποίος μετονομάσθηκε σε Δήμος Βόλου το 1954. Η ανάπτυξη της πόλης έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ήταν ραγδαία. Η ευνοϊκή του θέση, το λιμάνι του καθώς και η κατασκευή του σιδηροδρόμου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιοτεχνίας, της γεωργίας, της βιομηχανίας καθώς και στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική άνθηση του τόπου.
Πρόκειται για ένα δυναμικό κέντρο της Ελλάδος καθώς διαθέτει σημαντικά αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικές υποδομές, έντονη ζωή με ταυτόχρονη ηρεμία, πολύ καλή αγορά και πλούσιες γευστικές απολαύσεις. Πέρα από όλα αυτά, ο Βόλος είναι ευρέως γνωστός στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό για τα τσιπουράδικά του στο λιμάνι, αλλά και σε άλλα δρομάκια της πόλης. Συνοδεύονται από θαυμάσιους και ποικίλους θαλασσινούς μεζέδες και καλομαγειρεμένα εδέσματα. Ακόμη, ο Βόλος δραστηριοποιείται έντονα και στο χώρο του πολιτισμού με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αρχικά, την περίοδο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου κάθε χρόνο οργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου. Το φεστιβάλ μετράει ήδη πάνω από δέκα χρόνια ζωής. Επειτα, πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής που περιλαμβάνει δημιουργίες κλασικής μουσικής, χορωδίες κ.α. Επίσης, τον Σεπτέμβριο διοργανώνεται το Επιχειρηματικό Πανόραμα μία ετήσια έκθεση που αναδεικνύει την παραγωγική φυσιογνωμία του Νομού Μαγνησίας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο «Αθανασάκειο» ιδρύθηκε το 1909 με δωρεά του Αλέξη Αθανασάκη. Τα εκθέματά του προέρχονται από την Προϊστορική, Νεολιθική και τη Βυζαντινή περίοδο. Ακόμη, στις αίθουσες του μουσείου πραγματοποιούνται κατά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις.
• Το Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου που διαμορφώθηκε σε πάρκο αναψυχής το 1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ν. Κιτσίκη, βρίσκεται σην παραλία του Βόλου και είναι η πρώην Πλατεία Γεωργίου του Α’. Είναι το παλαιότερο πάρκο της πόλης.
• Το κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» χτίστηκε το 1925 σε σχέδια του Βολιώτη αρχιτέκτονα Κ.Αργύρη. Για 65 χρόνια είχε στεγάσει τις περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Βόλου. Σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρος διαθέτοντας δύο κινηματογραφικές αίθουσες και χώρους διασκέδασης.
• Το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Ωδείου οικοδομήθηκε το 1885 περίπου για να στεγάσει τις λειτουργίες της Τράπεζας Ηπειροθεσσαλίας.
• Το κέντρο τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου ο οποίος γεννήθηκε στο Βόλο, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο. Εκτίθεται η πινακοθήκη του συλλέκτη Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα. Ακόμη, φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις εικαστικών και μόνιμη συλλογή.
• Το Λαογραφικό Μουσείο του Κίτσου Μακρή στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου, στην οδό Κίτσου Μακρή 38 που βρίσκεται στην περιοχή Αναύρου στο Βόλο και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Περιλαμβάνει εκθέματα από τη λαογραφική συλλογή του σημαντικού ερευνητή και τη βιβλιοθήκη του.
• «Το σπίτι με το Τριαντάφυλλο» – Το σπίτι Μουσείο – Πινακοθήκη της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια είναι το κόκκινο σπίτι με το Τριαντάφυλλο και τις εξωτερικές τοιχογραφίες και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βλαχάβα και Γαζή. Το οίκημα παραχωρήθηκε στο Δήμο Βόλου ύστερα από επιθυμία της ίδιας της ζωγράφου με το άνοιγμα της διαθήκης της το 1992 για να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο. Στο μουσείο – πινακοθήκη εκτίθενται 250 έργα της.
• Τις πρώην καπναποθήκες του μεγάρου Παπαστράτου στην παραλία του Βόλου, που στεγάζουν τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και οργανωμένες αίθουσες συνεδρίων.
• Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα και πιο οργανωμένα των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει 35.000 έντομα διαφόρων τάξεων. Είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης ενασχόλησης του Αθανάσιου Κουτρούμπα.
• Το πάρκο του Αναύρου περιλαμβάνει δείγματα μοντέρνας γλυπτικής Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
• Το Δημαρχείο της πόλης χτίστηκε το 1970 και αποτελεί δημιουργία του Δημήτρη Πικιώνη. Πρόκειται για ένα γνήσιο δείγμα Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής.
• Το τυπογραφικό μουσείο της εφημερίδας «Η Θεσσαλία» που εκδίδεται από το 1898, στεγάζεται σε μια αίθουσα 350 τετραγωνικών στη Βιομηχανική περιοχή του Βόλου. Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται πιεστήρια, κόφτρες, τραπέζια στοιχειοθεσίας, εξαρτήματα τυπογραφείων και λινοτυπικές μηχανές του 19ου αιώνα.
• Το Κάστρο του Βόλου βρίσκεται στο λόφο των «Παλαιών» στα δυτικά της πόλης. Χτίστηκε στα μέσα του 6ου αι. μ. Χ. και στο υπόγειο γκαράζ του πολυχώρου Village μπορείτε να θαυμάσετε τα Ρωμαϊκά Λουτρά. Συγκεντρώνει όλα τα παλαιότερα σωζόμενα μνημεία της ιστορίας της πόλης.
• Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας το οποίο ανεγέρθηκε το 1882 με σχέδια του Εβαρίστο Ντε Κίρικο έχει μένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου του σιδηροδρομικού σταθμού του Βόλου και εκτίθενται αντικείμενα και έγγραφα παλαιότερων εποχών.
• Το Αγαλμα της Αθηνάς κατασκευάστηκε το 1884 από το Ιταλό γλύπτη G.Previsan και τοποθετήθηκε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό με την ευκαιρία των εγκαινίων του Σταθμού.
• Το υπερσύγχρονο Πανθεσσαλικό Στάδιο, το οποίο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων, καθώς διεξήχθησαν προκριματικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες στην Ολυμπιάδα του 2004 που διοργάνωσε η Αθήνα.
• Το Λόφο της Γορίτσας βρίσκεται ανατολικά της πόλεως του Βόλου και αποτελεί ένα φυσικό ύψωμα, περίπου 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.
• Τον ιερό ναό Γέννησης της Θεοτόκου (Παναγία Τρύπα Γορίτσα) που είναι αφιερωμένος στα γενέθλια της Θεοτόκου. Η εκκλησία βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο στους πρόποδες της Γορίτσας και είναι από τις γραφικότερες της πόλης.
• Τον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται δίπλα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου και είναι ένα παρεκκλήσι βυζαντινού ρυθμού. Διαθέτει εικόνες που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Γεώργιος Γουναρόπουλος.
• Τον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου, βρίσκεται στην παραλία του Βόλου.
• Τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, ήταν η πρώτη εκκλησία που δημιούργησε ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος στο Βόλο και θεμελιώθηκε το 1928. Οι αγιογραφίες του ναού είναι του Αγήνορα Αστεριάδη, ενώ στο προαύλιο του ναού διατηρείται το παλιό καμπαναριό, έργο του Ιταλού γλύπτη Previsan το 1884.
• Την αρχαία πόλη της Δημητριάδας, Ηταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας και βρίσκεται νότια του κόλπου του Βόλου. Πολύ σημαντικά ευρήματα αποτελούν το Αρχαίο Θέατρο, το ανάκτορο, η βασιλική της Δαμοκράτειας και τα απομεινάρια του ρωμαϊκού υδραγωγείου, γνωστά ως δόντια. H Δημητριάδα πήρε το όνομά της από το όνομα του ιδρυτή της Δημήτριου Πολιορκητή.
Ως προς τα υπέροχα και πολλά χωριά του Πηλίου, της μυθικής χώρας των Κενταύρων, αξίζει να τα επισκεφθείτε όλα ανεξαιρέτως καθώς η γραφικότητά τους, η αρχιτεκτονική τους, το καταπράσινο τοπίο τους, τα νερά που αναβλύζουν από παντού, οι πλακόστρωτες πλατείες, τα παραδοσιακά αρχοντικά, η θέα και η μαγευτική ομορφιά τους είναι διάχυτη σε κάθε σημείο του Πηλίου. Ολες τις εποχές του χρόνου, το βουνό αυτό αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Κάποια από τα πολυάριθμα αξιοθέατα που διαθέτει το Πήλιο και που επιβάλλεται να επισκεφθείτε στο διάβα σας απ’ αυτό είναι:
• Το τρενάκι του Πηλίου είναι ένα τρενάκι που κινείται με ατμό και λέγεται «Μουτζούρης». Διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές για περίπου 70 χρόνια. Το 1881 ξεκίνησε η κατασκευή των γραμμών και ολοκληρώθηκε το 1903. Μελετητής και κατασκευαστής του έργου ήταν ο Ιταλός μηχανικός Ερνέστο ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Η λειτουργία του συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη των οικισμών που εξυπηρετούσε και συνεχίστηκε μέχρι το 1971. Οι σταθμοί παρουσιάζουν μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και το τροχαίο υλικό είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Σήμερα το τρενάκι διανύει μικρότερη διαδρομή συνδέοντας τα Ανω Λεχώνια με τις Μηλιές.
• Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου που βρίσκεται στις «Αγριόλευκες» μέσα σε ένα δάσος από οξυές και αγριόλευκες σε υψόμετρο 1.500 μ. Απέχει 2 χλμ. από τα Χάνια και 27 χλμ. από το Βόλο.
• Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας της Μακρυνίτσας το οποίο διαθέτει παραδοσιακά αντικείμενα όπως κουστούμια των περιοχών του Πηλίου, εργαλεία παρασκευής του γνωστού Θεσσαλικού τσίπουρου κ.ά.
• Το Ελληνικό Μουσείο & Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζαγορά όπου βρίσκεται το παλιό σχολείο του Ρήγα (1777) ή Ελληνικό Μουσείο όπως ονομάστηκε αργότερα. Κάποιοι από τους σπουδαστές που πέρασαν από εδώ ήταν ο Ρήγας Φεραίος, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Ανθιμος Γαζής και ο Καλλίνικος Λαπάτης. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του χωριού διαθέτει 15.000 παλιά χειρόγραφα και βιβλία.
• Την Παλιά Βιβλιοθήκη στις Μηλιές διαθέτει μεγάλη συλλογή από εκθέματα όπως παλιά έγγραφα της Ελληνικής Επανάστασης, βιβλία κ.α.
• Το Μουσείο Κομπολογιού Πορταριά όπου θα δείτε και θα θαυμάσετε μια μεγάλη συλλογή από κομπολόγια.
• Το Μουσείο Αγγελίνη Χόρτο στο οποίο μπορείτε να θαυμάσετε παλιά παραδοσιακά και πολύτιμα αντικείμενα.
• Το Μονοπάτι των Κενταύρων στην Πορταριά είναι μία εκπληκτική διαδρομή που αξίζει να περπατήσετε καθώς διαχέεται από το ρέμα της πηγής Μάνα.

ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ
• Αναυρος: Αμμουδερή παραλία που βρίσκεται στην προέκταση του πάρκου Αγίου Κωνσταντίνου. Πολλές φορές έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία.
• Αλυκές: Βρίσκεται 9 χιλιόμετρα ΝΑ του Βόλου. Η παραλία εκτείνεται σε μήκος 5 χιλιομέτρων και διαθέτει οργανωμένη πλαζ, ελεύθερους χώρους, καφετέριες εστιατόρια και ξενοδοχεία. Είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία.
• Αγριά: Εκτεταμένη παραλία με καταγάλανα νερά, κατάφυτη με ελιές και οπωροφόρα δέντρα.
• Πλάκες: Γνωστή παραλία για τα κρύα και απότομα νερά της. Βρίσκεται στην έξοδο της πόλης προς Αγριά.
• Αφησσος: Είναι ένας κοσμοπολίτικος προορισμός με μεγάλη κίνηση στις παραλίες Καλιφτέρη και Αμπωβός που έχουν ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά.
• Κάτω Λεχώνια: Είναι η πρώτη παραλία μετά το Βόλο. Βρίσκεται 10 χλμ. ανατολικά από το Βόλο, στο δρόμο προς το Πήλιο. Το χωριό των λουλουδιών όπως ονομάζεται, προσφέρει την άνοιξη μεθυστικές μυρωδιές. Διαθέτει πολλά μπαράκια για ποτό μετά το μπάνιο σας.
• Πλατανίδια: Απέχει περί τα 2 χλμ. από τα Ανω Λεχώνια και 14 χλμ. από το Βόλο. Δεν είναι παραλία πολυσύχναστη και έχει βότσαλο. Διαθέτει πολλές επιλογές για καλό φαγητό με ποικίλες ψαροταβέρνες σε όλο το μήκος της ακτής.
• Μαλάκι: Βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο προς το νότιο Πήλιο. Είναι μία μικρή και στενή παραλία με άμμο και χαλικάκι. Ακόμα, στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί εντυπωσιακό σπήλαιο με υπόγειο ποταμό και μια μικρή λίμνη.
• Κάτω Γατζέα: Βρίσκεται 17 χλμ. μακριά από το Βόλο, αποτελεί επίνειο της Ανω Γατζέας. Αμμουδερή παραλία με πολύ ωραία ταβερνάκια !
• Καλά Νερά: Πανέμορφο παραλιακό θέρετρο στον Παγασητικό κόλπο που βρίσκεται στις παρυφές του Πηλίου. Απέχει 20 χλμ. ΝΑ από το Βόλο. Είναι πολυσύχναστη παραλία και έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία. Τα νερά της είναι πολύ καθαρά και περιτριγυρίζεται από πολλά δέντρα που προσφέρουν δόσεις δροσιάς στους λουόμενους.
• Κάδη: Αμμουδερή οργανωμένη παραλία και βρίσκεται κοντά στα Καλά Νερά. Διαθέτει beach bar, γήπεδο τένις και εστιατόρια.
• Koρόπη ή Μπούφα: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραλία του Πηλίου και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καλά Νερά και Αφησσο. Εχει καθαρά νερά, ωραία αμμουδιά και αρκετό κόσμο.
• Κάλαμος: Aπέχει 46 χλμ από το Βόλο και μόλις 6 χλμ από την Αργαλαστή. Προσφέρεται για όσους θέλουν απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση στο μπάνιο τους καθώς έχει πολλά ερημικά ακρογιάλια με λευκό βότσαλο, καταγάλανα νερά και ελαιώνες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.
• Λεφόκαστρο: Απέχει 6 χλμ. από την Αργαλαστή και 34 χλμ. από το Βόλο. Σ’ αυτή την παραλία θα απολαύσετε τα πεντακάθαρα νερά, την αυθεντική ομορφιά του τοπίου, τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες και το καφέ σας.
• Αγ. Κυριακή: Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου του Πηλίου, απέχει 85 χλμ. από το Βόλο και αποτελεί το επίνειο του χωριού Τρίκερι. Λίγο πριν φτάσετε σ’αυτό το αυθεντικό ψαροχώρι θα συναντήσετε μία ήσυχη και γαλήνια παραλία για μπάνιο. Κάθε Ιούνιο διοργανώνεται ψαράδικο τριήμερο. Στο λιμάνι γιορτάζεται το ομώνυμο πανηγύρι στις 7 Ιουλίου.
• Χορευτό: Είναι μεγάλη σε μέγεθος και αμμουδερή παραλία με πολύ καθαρά νερά. Βρίσκεται σε απόσταση 55 χλμ. βορειοανατολικά από το Βόλο, κοντά στη Ζαγορά. Περιτριγυρίζεται από πλούσια βλάστηση. Είναι από τις πιο διάσημες του Πηλίου, γι’ αυτό και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.
• Αγιος Ιωάννης: Μεγάλη παραλία με λευκά βότσαλα που έχει τιμηθεί με γαλάζια σημαία. Απέχει 55 χλμ. από το Βόλο. Προσφέρονται για ενοικίαση βάρκες, θαλάσσια ποδήλατα, κανό και σκάφη.
• Αγιοι Σαράντα: Απέραντη και μαγική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και χρυσαφένια αμμουδιά. Βρίσκεται κοντά στην πασίγνωστη παραλία του Αγίου Ιωάννη και του Χορευτού.
• Καστρί: Παραλία με ψιλή άμμο και ιδανική για wind surfing. Ενα παραδεισένιο τοπίο για τους λάτρεις της ηρεμίας, που απέχει 68 χλμ ΝΑ από το Βόλο. Περιτριγυρίζεται από καταπράσινη βλάστηση με χρυσαφένια αμμουδιά. Επίσης λειτουργεί και οργανωμένο Camping.
• Μυλοπόταμος: Μια από τις πιο διάσημες παραλίες του Πηλίου. Βρίσκεται κόντα στην Τσαγκαράδα. Το περιβάλλον της είναι πολύ εντυπωσιακό με έναν τεράστιο βράχο μέσα στη θάλασσα και χρυσαφένια αμμουδιά, ενώ τα καταγάλανα νερά της είναι πάντα καθαρά. Μέσα από ένα πέρασμα ανάμεσα στα βράχια θα βρείτε άλλη μία υπέροχη αλλά μικρότερη παραλία.
Αυτές ήταν μόνο μερικές από τις παραλίες που απλώνονται στον κόλπο του Παγασητικού και στο Αιγαίο Πέλαγος από το Βόλο. Υπάρχουν και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες παραλίες που αξίζει να εξευρενήσετε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στα μαγευτικά μέρη του Βόλου.
Ο Βόλος, λοιπόν, είναι ένας τόπος που συνδυάζει με εκπληκτικό και μοναδικό τρόπο την απεραντοσύνη της θάλασσας και την επιβλητικότητα του βουνού με απόρροια να συνεπαίρνει κάθε επισκέπτη με την ομορφιά του τοπίου που προσφέρει απλόχερα. Η μονοτονία και η πλήξη είναι σίγουρα δύο έννοιες που δεν θα σας κατακλύσουν σε αυτό το μέρος, καθώς υπάρχουν τόσες επιλογές και ενδιαφέρουσες στάσεις να κάνετε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Βόλο που θα σας γοητεύσουν και θα σας μαγέψουν. Μία πόλη που διαθέτει φύση, παράδοση και πολιτισμό στο μέγιστο βαθμό και η οποία έχει λάτρεις από όλο τον κόσμο δεν είναι δυνατό να μην σας εκπλήξει με τις ομορφιές της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή