Θάσος: Το καταπράσινο νησί

ΕΛΛΑΔΑ
Θάσος: Το καταπράσινο νησί

Η νήσος Θάσος βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, αντίκρυ από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας, στον κόλπο της Καβάλας και τη χωρίζουν από την ξηρά μόλις 8 χλμ. Είναι το βορειότερο νησί του Αιγαίου με πρωτεύουσα και μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, το Λιμένα, που είναι χτισμένος στην αρχαία πόλη. Το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι είναι η Σκάλα Πρίνου. Στο νησί κατοικούν περισσότεροι από 13.000 μόνιμοι κάτοικοι. Η Θάσος έχει ψηφιστεί σαν ένα από τα 100 μέρη υψίστης αρχαιολογικής σημασίας της Μεσογείου.

Το καταπράσινο νησί της Θάσου αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες. Το άγριο φυσικό τοπίο, στο Β.Α. τμήμα του νησιού, με τις απότομες καταπράσινες χαράδρες, τα πυκνά δάση που συχνά καταλήγουν στην άκρη της θάλασσας, οι καταπληκτικές πεντακάθαρες ακρογιαλιές, η ηρεμία που το διακατέχει και το ιστορικό παρελθόν του νησιού το καθιστούν έναν από τους ωραιότερους προορισμούς της Ελλάδος.
Κατά τη μυθολογία πήρε το όνομά του από τον Φοίνικα πρίγκηπα Θάσο, ο οποίος αναζητούσε την πριγκίπισσα των Φοινικών Ευρώπη σε πολλά μέρη καθώς ο Δίας την είχε απαγάγει ώσπου σε ένα από τα ταξίδια του έφτασε στο νησί της Θάσου. Μαγεμένος από την ομορφιά του νησιού, το καταπληκτικό κλίμα και την πλούσια βλάστηση εγκατέλειψε την αναζήτησή του. Ετσι, εγκαταστάθηκε στο νησί μαζί με την ακολουθία του και έκτοτε το νησί έχει το όνομά του.
Ενας άλλος μύθος αναφέρει ότι ήταν το νησί των Σειρήνων, των σατανικών γυναικών με την ουρά ψαριού. Είχαν τόσο ωραία φωνή που κάθε ναυτικός που τις άκουγε, μαγευόταν και στη συνέχεια τον κατασπάραζαν. Στο περίφημο ταξίδι του Οδυσσέα, οι Σειρήνες που προσπάθησαν να τον μαγέψουν, υποτίθεται ότι ζούσαν στη Θάσο.
Στο νησί υπάρχουν γραφικά, παραδοσιακά ορεινά χωριά αλλά και ψαροχώρια, πανέμορφοι παραθαλάσσιοι οικισμοί, αρχαιολογικά μνημεία, εκπληκτικά μονοπάτια για περπάτημα και για ορειβασία και έντονη νυχτερινή ζωή. Ακόμη, υπάρχει ένας παραλιακός δρόμος (98 χιλιόμετρα) που ενώνει τα παραλιακά χωριά του νησιού και που ακολουθώντας τον, μπορεί κανείς να κάνει τον γύρο του νησιού απολαμβάνοντας μοναδικά τοπία.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Αεροπλάνο: Το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος της Καβάλας (Χρυσούπολη) είναι το πλησιέστερο αεροδρόμιο στο νησί της Θάσου. Στο διεθνές αεροδρόμιο της Καβάλας πραγματοποιούνται καθημερινές πτήσεις από και προς την Αθήνα (50 λεπτά) όπως και πολλές πτήσεις από και προς διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.
Πλοίο: Πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια πλοίων από τη Ν. Πέραμο – Πρίνο , Καβάλα-Πρίνο και Κεραμωτή – Θάσο.
Ιπτάμενα Δελφίνια: Τρία δρομολόγια πραγματοποιούνται καθημερινά (40 λεπτά).
Οδικώς: Από την Εγνατία οδό.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
• Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου
Θεωρείται από τα σημαντικότερα και σπουδαιότερα επαρχιακά μουσεία της Ελλάδας. Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Θάσου και είναι κτισμένο κοντά στην αρχαία αγορά. Με τη δημιουργία αυτού του μουσείου, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται τη ζωή των κατοίκων της Θάσου μέσα από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τους στα αρχαία χρόνια, καθώς το μουσείο είναι ο καθρέφτης του πολιτισμού και της ιστορίας του νησιού.
Στο Μουσείο φυλάσσονται και εκτίθενται συλλογές αρχαιολογικών ευρημάτων μοναδικού πλούτου και ποικιλίας όπως έξοχα γλυπτά, κεραμικές τέχνες, νομίσματα, πήλινα ειδώλια, ανάγλυφες επιγραφές, αμφορείς, αγγεία και άλλα σκεύη που προέκυψαν από ανασκαφές σε όλη τη Θάσο πολλά από τα οποία προέρχονται από τον αρχαίο οικισμό της Αλυκής. Τα ευρήματα χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ. ως τον 7ο αιώνα μ.Χ.
Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά τις ώρες 10.00-19.00 πλην Δευτέρας. (Τηλ. 25930 22180).
• Μουσείο Βαγή
Βρίσκεται στο χωριό Ποταμιά και είναι αφιερωμένο στο διάσημο διεθνώς Θασίτη γλύπτη Πολύγνωτο Βαγή (1894-1965), ο οποίος μετανάστευσε στην Αμερική το 1911 όπου διακρίθηκε και ασχολήθηκε με την τεχνική της άμεσης γλυπτικής πάνω σε ποικιλόμορφες πέτρες. Στο μουσείο εκτίθενται 98 έργα γλυπτικής και 15 ζωγραφικοί πίνακες. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε ο γλύπτης ήταν ο γύψος, ο χαλκός και το μάρμαρο. Τα έργα της πρώτης δημιουργικής περιόδου του Βαγή (1919-1930) είναι εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία και ιστορία. Τα έργα της δεύτερης δημιουργικής περιόδου (1932 κ.ε.) χαρακτηρίζονται από αφαιρετικότητα. (Τηλ. 25930 61400).
• Λαογραφικό Μουσείο Λιμεναρίων
Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Λιμεναρίων. Εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, παραδοσιακές στολές, φωτογραφίες, κεραμικά και πολλά περισσότερα.
Είναι ανοιχτά καθημερινά, το απόγευμα.
• Λαογραφικό Μουσείο Θεολόγου
Βρίσκεται στο κέντρο του παραδοσιακού χωριού Θεολόγος. Στεγάζεται σε ένα διώροφο δημόσιο κτίριο, αρχοντικό του Χατζηγιώργη. Στον πρώτο όροφο, εκτίθενται αντικείμενα που σχετίζονται με τις βιομηχανίες του νησιού (θασίτικα υφαντά, αργαλειούς, εργαλεία, αλευρόμυλο και λαδόμυλο), ενώ ο δεύτερος όροφος αναπαριστά ένα παραδοσιακό σπίτι τις Θάσου.
Το μουσείο είναι ανοιχτό κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα.
• Λαογραφικό Μουσείο Καλλιράχης
Στεγάζεται σε ένα διατηρητέο αρχοντικό του 1880 στο κέντρο του χωριού Καλλιράχη. Ο εσωτερικός του χώρος αναπαριστά πιστά ένα παλιό, τοπικό σπίτι διακοσμημένο με παραδοσιακά έπιπλα, αντικείμενα και υφαντά. Τα δύο τελευταία χρόνια φιλοξενείται στο χώρο έκθεση φωτογραφιών και ποικίλοι πίνακες με ναυτικό θέμα με την υποστήριξη του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας.
• Aρχαίος οικισμός Αλυκής
Πίσω από τα σπίτια της παραλίας της Αλυκής, σώζονται ακόμη τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού, ενώ στον ανατολικό κόλπο, τον κόλπο της Ιεριχούς, σώζεται το αρχαίο ιερό των Διόσκουρων με δυο κτίσματα, τα οποία κατασκευάστηκαν στα μέσα του 7ου π.Χ. αι. Εδώ βρέθηκε στα 1886 ένας κούρος ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Η χριστιανική λατρεία στα Βυζαντινά χρόνια μετατοπίστηκε στο ύψωμα στη θέση μιας νεκρόπολης, όπου κατά τον 5ο μ.Χ. αι. χτίστηκαν δυο παλαιοχριστιανικές εκκλησίες βασιλικού ρυθμού τρίκλιτες.
Η εξόρυξη των μαρμάρων που δουλευόταν συστηματικά, η οποία διήρκεσε από τον 6ο π.Χ. αι. μέχρι τον 7ο μ.Χ. αι. αποτελεί σημαντικό ιστρικό στοιχείο της Αλυκής. Εξέχουσα σημασία έχει η περιοχή Μαρμαρόστρατα, που οδηγούσε στον Λιμένα και της οποίας σώζονται ακόμη τμήματα στην περιοχή Πετράδι και Δέρματα. Ακόμη, το βυθισμένο λατομείο στο δυτικότερο τμήμα της χερσονήσου με τις μισοτελειωμένες λατομικές εργασίες δείχνει ότι ένα τεράστιο εργοτάξιο εγκαταλείφτηκε απρόσμενα από βίαιο γεγονός, πιθανόν από τον μεγάλο σεισμό του 365 μ.Χ. ή εκείνον του 1509 μ.Χ.
• Μοναστήρια
α) Του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, επάνω στον περιφερειακό δρόμο λίγο πριν την Αλυκή με κατεύθυνση προς την πόλη της Θάσου. Είναι κτισμένο στην άκρη του γκρεμού και έχει θέα τη θάλασσα. Πρόκειται για ένα γυναικείο μοναστήρι, εξαρτώμενο από την ιερά μονή Φιλόθεου του Αγίου όρους. Είναι αφιερωμένο στον προστάτη του νησιού Αρχάγγελο Μιχαήλ και στη μονή είναι φυλαγμένο ένα κομμάτι Τιμίου Ηλου δηλαδή ένα μέρος από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη Σταύρωση του Χριστού.
β) Της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγούδα), στον δρόμο προς το χωριό Μαριές, κατοικούμενο από έναν η δύο μοναχούς μέσα σε ένα κααπράσινο περιβάλλον. Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή και πλήθος από πιστούς συρρέουν στις 15 Αυγούστου για να την προσκυνήσουν.
γ) Του Αγίου Παντελεήμονος, στο εσωτερικό του νησιού, με συντομότερη πρόσβαση αλλά δύσβατο δρόμο από το Καζαβίτι, αλλά και επίσης από τις Μαριές.
δ) Της Μονής Βατοπεδίου ή Καλογερικού που βρίσκεται στη μέση του λιμανιού και σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.
• Αρχαίο θέατρο Θάσου
Το αρχαίο θέατρο της Θάσου βρίσκεται πάνω απο το παλιό λιμάνι της πρωτεύουσας της Θάσου τον Λιμένα και απέχει περίπου 300 μέτρα απο αυτό. Προσφέρει υπέροχη θέα στη θάλασσα και τη νεότερη πόλη. Χρονολογείται από τον 5ο αι. π.Χ. σύμφωνα με μαρτυρίες του Ιπποκράτη.
Το Φεστιβάλ του Δήμου Θάσου που πραγματοποιείται την καλοκαιρινή περίοδο οργανώνει παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας, συναυλίες και γενικά πολιτιστικές εκδηλώσεις που αξίζει να παρακολουθήσετε.
• Αρχαία Αγορά
Αποτελούσε το πολιτικό, διοικητικό, πολιτισμικό, εμπορικό και θρησκευτικό κέντρο του νησιού. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της κωμόπολης της Θάσου, κοντά στο λιμάνι και δίπλα στο Μουσείο. Μεταξύ του 1948 και 1955 έγιναν ανασκαφές που ανέσυραν τα ερείπια της αρχαίας αγοράς. Η οικοδόμηση της αγοράς της Θάσου ξεκίνησε τον 4ο αιώνα π.Χ. και ολοκληρώθηκε σταδιακά μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ.
Στη βορειοανατολική πλευρά της αρχαίας αγοράς υπάρχουν τα διοικητικά κτίρια, καθώς επίσης και μια σειρά κτιρίων λατρείας. Υπάρχουν επίσης και υπολείμματα από τα άδυτα του Θεαγένη και του Αγοραίου Δία. Ακόμη, ένα κτίριο ήταν το άδυτο της Αρτεμης ή η Αρτεμισία. Απ΄την άλλη, βόρεια υπάρχει το άδυτο του Διονύσου που χρονολογείται πίσω στον 4ο αιώνα π.Χ. Βορειοδυτικά του αδύτου υπάρχει ένα μικρό αρχαίο θέατρο και στη συνέχεια του δρόμου υπάρχει το άδυτο του Ποσειδώνα του 4ου αιώνα π.Χ. όπου ένα κυκλικό τείχος πλαισιώνει ένα βωμό σε σχήμα U. Η τωρινή είσοδος της αρχαίας αγοράς βρίσκεται στην πλατεία δίπλα στο Μουσείο.
• Ακρόπολη
Κοντά στο αρχαίο αμφιθέατρο, υπάρχει ένας μη πλακόστρωτος δρόμος που παραλληλίζεται με τα κατεστραμμένα τείχη μέχρι την Ακρόπολη. Προστατευόταν με ενισχυμένα μαρμάρινα τείχη και στεκόταν στην κορυφή του πρώτου λόφου. Ηταν ο χώρος του άδυτου της Πυθίας του Απόλλωνα, ο οποίος χρησίμευε επίσης ως θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάγονταν τα πλούτη της πόλης. Οπως ο Ιερομνήμωνας, ένας αξιωματούχος ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση και προστασία του δημόσιου πλούτου.
Φυσικά, αυτά είναι μόνο κάποια από τα πολλά αξιοθέατα που διαθέτει η Θάσος. Αξίζει να αναζητήσετε όλες τις ομορφιές του νησιού αν θέλετε να το γνωρίσετε πραγματικά.

ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ
Οι παραλίες της Θάσου είναι πάρα πολλές και εκθαμβωτικές. Παρακάτω αναφέρονται οι πιο σημαντικές από αυτές που πρέπει να επισκεφθείτε.
• Παράδεισος: Ενας επίγειος παράδεισος, μία υπέροχη παραλία με ρηχά και καταπληκτικά τροπικά νερά για ατελείωτες βουτιές. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, 27 χλμ. από την πόλη της Θάσου.Είναι μεγάλη σε έκταση με κάτασπρη λεπτή άμμο και καταπράσινα βουνά γύρω της. Ιδανική για παιδιά. Διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες επί πληρωμή, beach-bar, snack-bar, super market. Κάποια σημεία της παραλίας είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στους γυμνιστές.
• Μακρύαμμος: Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Θάσου, 10 χλμ. από την πόλη. Είναι ένας κόλπος ιδιαίτερης ομορφιάς με λεπτή αμμουδιά, μικρό πλάτος παραλίας και περιτρυγιρισμένη από δάσος. Διαθέτει ρηχά και καθαρά νερά, ασφαλή για τα μικρά παιδιά. Είναι πολυσύχναστη παραλία και οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες επί πληρωμή, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ (water sports), ταβέρνες και beach bar. Επίσης, στην παραλία λειτουργεί και κάμπινγκ.
• Λιμανάκι Λιμένας: Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Θάσου. Μεγάλη σε μήκος και πολυσύχναστη παραλία με ρηχά και καθαρά νερά ασφαλή για παιδιά. Εχει ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο και είναι αρκετά καλά οργανωμένη παραλία.
• Χρυσή Αμμουδιά: Στην ανατολική ακτή της Θάσου, νότια της παραλίας Μακρύαμμος, ανάμεσα στα χωριά Σκάλα Παναγίας και Σκάλα Ποταμιάς μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με θέα το βουνό Υψάριο, βρίσκεται αυτή η παραλία. Πανέμορφος κόλπος με ρηχά κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά. Ατελείωτη και οργανωμένη παραλία, βραβευμένη με γαλάζια σημαία.
• Σκάλα Ποταμιάς: Μεγάλη και πλατιά παραλία γνωστή ως Χρυσή ακτή μέσα σε ένα καταπράσσινο περιβάλλον με πεντακάθαρα νερά. Αποτελεί συνέχεια της Χρυσής Αμμουδιάς.
• Σκάλα Ραχωνίου: Βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού, ανάμεσα στην πόλη της Θάσου και το χωριό Πρίνος, στα παράλια του χωριού Ραχώνι. Διαθέτει λεπτή αμμουδιά χωρίς καθόλου πέτρες και έχει ρηχά νερά. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά είναι ήσυχη και ιδανική για οικογένειες.
• Δασύλλιο Πρίνου: Βρίσκεται στο Δασύλλιο του Πρίνου. Μεγάλη σε έκταση παραλία με λεπτή άμμο, πολλά πεύκα και ρηχά νερά. Είναι οργανωμένη και έχει κάμπινγκ. Είναι ιδανική για μακρινούς περιπάτους δίπλα στην θάλασσα.
• Ατσπάς: Ενας πανέμορφος κολπίσκος στην είσοδο της Σκάλας Μαριών στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Διαθέτει κρυστάλλινα νερά, κάτασπρη, ψιλή αμμουδιά. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά θεωρείται από πολλούς η πιο όμορφη παραλία.
• Τρυπητή: Αποτελεί συνέχεια της παραλίας των Λιμεναρίων. Βρίσκεται 3 χλμ. πριν την είσοδο του χωριού Λιμενάρια. Είναι μεγάλη με βότσαλα, χαλίκια και αμμουδι. Τα νερά της βαθιά νερά, αλλά μαγευτικά με πέτρες και είναι οργανωμένη. Αξίζει να εξερευνήσετε τις σπηλιές που σχηματίζουν τα βράχια στην πίσω πλευρά της παραλίας.
• Λιμενάρια: Ησυχη και μεγάλη παραλία που προσφέρεται για περιπάτους. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Λιμενάρια. Είναι αμμώδης και οργανωμένη.
• Μεταλλεία: Βρίσκεται στην έξοδο του χωριού των Λιμεναρίων με κατεύθυνση προς Ποτό. Είναι παραλία με σκουρόχρωμη αμμουδιά, βότσαλα και ιδιαίτερα κρύα, βαθιά και καθαρά νερά. Είναι οργανωμένη και διαθέτει υπόγειες σπηλιές που δεν πρέπει να χάσετε.
• Αγ. Αντώνιος: Οσοι δεν έχετε μεταφορικό μέσο αυτή η παραλία είναι ό,τι καλύτερο για σας. Βρίσκεται στα παράλια του Ποτού και στο κέντρο του χωριού.Είναι μεγάλη με ψιλή και λεπτή αμμουδιά με ρηχά και καθαρά νερά. Είναι καλά οργανωμένη.
• Ροσογκρεμός: Μη οργανωμένη παραλία και δύσβατο δρόμο. Απέχει περίπου 2 χλμ. από τον Ποτό, στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι ένας πανέμορφος κόλπος με κάτασπρη αμμουδιά, ρηχά νερά και λιγοστές πέτρες. Είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό για αυτό είναι ιδανική για ήσυχες στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια και τα παιδιά. Τα πεύκα που την πλαισιώνουν προσφέρουν τη σκιά τους για οικογενειακά πικ-νικ.
• Ψιλή Αμμος: Βρίσκεται 4 χλμ. περίπου ανατολικά του Ποτού και είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Εχει άσπρη, ψιλή άμμο με ρηχά, καθαρά και σχετικά κρύα νερά. Είναι πλήρως οργανωμένη και θεωρείται από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού.Συχνά διοργανώνονται party με άφθονο κέφι και διασκέδαση.
• Αστρίδα: Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, 7 χλμ. από τον Ποτό. Πρόκειται για έναν γραφικός κολπίσκο με αμμουδιά, πεντακάθαρα νερά και λιγοστές πέτρες. Δεν είναι οργανωμένη και αυτό είναι που την κάνει μία ήσυχη παραλία ιδανική για ψάρεμα και περίπατο στις βραχώδεις ακτές του ακρωτηρίου Σαλονικιός. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το νησάκι της Παναγίας.
• Ταρσανάς (Αρσανάς): Βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι του Αρχαγγέλου και διαθέτει βότσαλα, πέτρες και άμμο. Τα νερά της είναι παγωμένα λόγω των δύο πηγών που τρέχουν στη θάλασσα και είναι μικρή σε έκταση. Δεν είναι οργανωμένη και η πρόσβασή της γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης.
• Αλυκή: Μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, 20 χλμ. από τον Ποτό και λίγο μετά το μοναστήρι του Αρχαγγέλου και περιλαμβάνει δύο μικρές παραλίες με κάτασπρη αμμουδιά και ρηχά και κρυστάλλινα νερά. Είναι οργανωμένη και πολυσύχναστη.
Είναι βέβαιο πως το νησί της Θάσου θα σας μαγέψει με το καταπράσινο τοπίο του, τις μοναδικές αμμουδιές του και τα απίστευτα απείρου κάλλους αξιοθέατά του. Είναι ένας τόπος που ξεχειλίζει από ιστορία και ομορφιά. Επισκεφθείτε τον και δεν θα χάσετε!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή