Απολογισμός Φορολογικών Δηλώσεων

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Απολογισμός Φορολογικών Δηλώσεων

Στις 12 το βράδυ της Δευτέρας 14 Ιουλίου 2014 εξέπνευσε η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Το taxis «κλείδωσε» δίνοντας έτσι τέλος στη διαδικασία  υποβολής των φορολογικών  δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2014. Βέβαια, με το «κλείδωμα» του taxis – κάτι το οποίο δεν κατάλαβα γιατί έγινε – δεν δινόταν  η δυνατότητα σε έναν φορολογούμενο να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή του υπουργείου που αφορούσε τον φόρο εισοδήματος. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που είχε ήδη υποβάλλει εμπρόθεσμα τη δήλωσή του δεν μπορούσε να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό του σημείωμα. Τέλος πάντων, με τον ένα η με τον άλλον τρόπο, φορολογικές δηλώσεις για φέτος έλαβαν τέλος.

το υπουργείο Οικονομικών, σε πρόσφατο δελτίο τύπου, επίσημα «ευχαριστεί τους φορολογούμενους για την ανταπόκρισή τους, καθώς και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών που εργάστηκαν για την ομαλή πορεία της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, επίσης και τους λογιστές για την προσπάθεια και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν». Καλά να είναι και πιστεύω πως όλοι μας τους ευχαριστούμε για τις ευχαριστίες.
Στο ίδιο Δελτίο Τύπου σύμφωνα με την ροή των δηλώσεων αναφέρεται:
• Την πρώτη ημέρα υποδοχής δηλώσεων, δηλαδή στις 20 Μαρτίου 2014, υπέβαλαν δήλωση 78 φορολογούμενοι και την τελευταία ημέρα 276.000.
• Ένας στους πέντε φορολογούμενους υπέβαλε δήλωση την τελευταία εβδομάδα.
• Έξι στους δέκα φορολογούμενους υπέβαλαν δήλωση τον τελευταίο μήνα.
Συνολικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 5.812.000 δηλώσεις που αντιστοιχούν περίπου στο 99% των φορολογουμένων. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις 14 Ιουλίου 2014 περίπου 2.500.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ήταν χρεωστικά και βεβαίωσαν φόρο περίπου 3,7 δις ευρώ. Επίσης την ίδια ημέρα τα πιστωτικά σημειώματα ήταν λίγο παραπάνω από 1.150.000 με συνολική επιστροφή περίπου 315 εκατομμύρια ευρώ και σχεδόν 2.080.000 σημειώματα ήταν μηδενικά.
Για τους φορολογούμενους που δεν υπέβαλλαν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση ισχύουν τα εξής:
α. Επιβολή πρόσθετου φόρου στις χρεωστικές δηλώσεις ένα τοις εκατό (1%) επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014.
β. Επιβολή αυτοτελούς προστίμου 100 ευρώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.
Βέβαια στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες χάνει την δυνατότητα που θα είχε αν έκανε την δήλωσή του εμπρόθεσμα να συμπεριλάβει σε αυτήν αποδείξεις αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών με αποτέλεσμα την απώλεια της αντίστοιχης έκπτωσης φόρου.
Να υπενθυμίσω ότι η ημερομηνία καταβολής της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος είναι η 31η Ιουλίου 2014. Πολύ πιθανό είναι η ημερομηνία αυτή να μην ισχύσει και για τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. Ο λόγος είναι ότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά του συγκεκριμένου φόρου λόγω δυσκολιών που υπάρχουν στον τρόπο υπολογισμού του. Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο σχεδιάζει τροπολογίες οι οποίες θα λύνουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν προσδιορισμό του φόρου. Όλα αυτά βέβαια απαιτούν χρόνο και δεδομένης της καθυστέρησης στην έκδοση των εκκαθαριστικών είναι πολύ πιθανό να παραταθεί η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης του Ε.Ν.Φ.Ι.Α.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι τα προβλήματα στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων δεν ήταν λίγα. Στο παρόν άρθρο περιόρισα την ανάλυσή μου περισσότερο σε νούμερα και σε αριθμούς παρά σε προβλήματα. Εξάλλου στα περισσότερα από αυτά έχω αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα. Το μόνο που θα ήθελα να ευχηθώ είναι να μεριμνήσουν κατάλληλα οι υπεύθυνοι και να μη βρούμε πάλι τις ίδιες δυσκολίες και του χρόνου. Η ταλαιπωρία των φορολογούμενων είναι αρκετά μεγάλη και το κόστος που επωμιζόμαστε όλοι από την μη εύρυθμη λειτουργία του συστήματος είναι υπέρογκο.
Τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως κυκλοφορούν φήμες ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση παρόλο που εξέπνευσε η διορία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος λόγω κυρίως των κινητοποιήσεων από συναδέλφους. Για αυτό τον λόγο επιφυλάσσομαι και αναφέρομαι σε ό,τι ισχύει την ημερομηνία που γράφεται το παρόν άρθρο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή