Έλληνες Μουσουλμάνοι

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Έλληνες Μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη 14/7/2014 στις παρυφές των Λαδάδικων, γωνία οδών Τσιμισκή και Αιγύπτου. Αρχίζω να τρώγω δύο ζουμερά και καλοψημένα σουβλάκια, που θύμιζαν ψαρονέφρι, και να πίνω δροσερή ρετσίνα Μαλαματίνα. Σκάει μύτη ένας μπόμπιρας με το ανάλογο σε μέγεθος ακορντεόν και αρχίζει παίζει μέσα στο αυτί μου. Τον αποπήρα και έφυγε χωρίς διαμαρτυρία.

ταν απολάμβανα και το τελευταίο ποτήρι ρετσίνας ξαναέρχεται και με ένα τόνο ευγενικό μεν, αλλά και λυπημένο που λέει: «Κύριε, θα ήθελα να μου δώσετε κάτι να πάρω να φάω.» Τότε δίνω εντολή στο σερβιτόρο να του δώσει δυο σουβλάκια και του ζήτησα να κάτσει να τα φάει εκεί. Ο μικρός περίμενε τα σουβλάκια, τα παίρνει και εξαφανίζεται προς την μικρή κάθετο της Τσιμισκή οδό Αιγύπτου. Σκέφτομαι ότι αυτός θα πάει κάπου να τα πουλήσει. Τον ακολουθώ. Πιο κάτω ένα σχεδόν συνομήλικο του κοριτσάκι καθόταν σε κάτι σκαλάκια. Έφαγε ένα σουβλάκι ο καθένας.
Γυρίζω στο τραπέζι μου να τελειώσω το κρασί μου. Φτάνει ο μικρός ικανοποιημένος. «Κύριε, σας ευχαριστώ πολύ για τα σουβλάκια.» «Από πού είσαι, ρε φίλε;» «Ο μπαμπάς μου είναι από το Πακιστάν και εγώ γεννήθηκα εδώ.» «Και τι είσαι εσύ;» «Έλληνας Πακιστανός» ήταν η απάντησή του.
Τα Ελληνικά του άπταιστα. Η συμπεριφορά του ίδια με όλα τα παιδάκια ελληνόπουλα και μη που βλέπουμε στους δρόμους. Αυτό το παιδί, όπως και τόσα άλλα παιδιά μεταναστών, μεγαλώνει σε ένα ελληνικό περιβάλλον και όταν μεγαλώσει θα νοιώθει Έλληνας κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό το έχει δείξει και η συμπεριφορά των ελλήνων Β’ γενιάς στις χώρες μετανάστευσης των Ελλήνων και κυρίως Αμερικής και Αυστραλίας. Αυτά τα ελληνόπουλα μεγάλωσαν με μια μυθική εικόνα για την Ελλάδα και την αγαπούν, αλλά βάζουν σε πρώτη μοίρα τη δεύτερη πατρίδα τους. Αυτή τη χώρα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Η πράξη των άλλων μας δείχνει το δρόμο για το τι θα κάνουμε εμείς με τους μετανάστες που έχουν έρθει από Πακιστάν κ.τ.λ. λόγω πολιτικών αναταραχών, όπως στη Συρία, και λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί στις άλλες χώρες. Πολλοί αποφασίζουν και διακινδυνεύουν ένα ταξίδι προς τη χώρα της ελευθερίας ή και της ασυδοσίας που είναι η Ελλάδα.
Δεν γράφω το άρθρο για να υποστηρίξω την άποψη κάποιων ηλιθίων που γράφουν στους τοίχους το σύνθημα «είμαστε όλοι μετανάστες». Το γράφω γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει τρομερή πίεση και έχει αυξηθεί δραματικά η παράνομη είσοδος μεταναστών. Απ’ ό,τι φαίνεται ό,τι μέτρα και να πάρουμε, το κύμα δεν σταματά. Η κύρια είσοδος δε είναι η Τουρκία. Η Τουρκία μπορεί να έχει σχέδιο για την εκ των έσω άλωση της Ελλάδας μέσω της θρησκείας, όπως λένε πολλοί σοβαροί και μη αναλυτές. Αυτό το λέω γιατί είναι απίθανο για ένα αστυνομοκρατούμενο και στα ανατολικά και στρατοκρατούμενο κράτος να μην μπορούν να αντιληφθούν την παράνομη μεταφορά ανθρώπων. Η ανθρωπομεταφορά (trafficking) από τα βάθη της Ανατολίας προς το Αιγαίο γίνεται εν γνώσει των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας. Δυστυχώς, δεν έχω δει καμιά διαμαρτυρία της Ελλάδας προσανατολισμένη προς αυτή την αντίληψη που, αν γινόταν και περνούσε από τον ΟΗΕ, θα μπορούσε η Τουρκία να πιεστεί να λάβει κάποια μέτρα.
Εμείς από την άλλη πλευρά εγκλωβισμένοι στην αβουλία μας, την αμηχανία μας και στους κανονισμούς του ΟΗΕ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους μαζεύουμε από τη θάλασσα και τους δεχόμαστε. Το Λιμενικό έχει καταντήσει ναυαγοσώστης μεταναστών αντί να εμποδίζει την παράνομη είσοδό τους.
Χωρίς να θέλω να πω ότι δεν θα πρέπει να παίρνουμε μέτρα και αυστηρά μάλιστα, θα αναγκαστώ να παραδεχτώ, όπως και πολλοί άλλοι, ότι θα πρέπει να δούμε τα πράγματα από μια διαφορετική γωνία όσον αφορά την συμπεριφορά και τις σχέσεις μας με τους μετανάστες που κατάφεραν να μπουν στην Ελλάδα και κυρίως με τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει προγράμματα ενσωμάτωσης των μεταναστών και οπωσδήποτε μόρφωσης των παιδιών. Τα παιδιά, ανεξάρτητα από την θρησκεία, μέσα από το σχολείο θα πρέπει να λάβουν μόρφωση Ελληνική και να αποκτήσουν την Δυτική κουλτούρα. Είναι σίγουρο ότι στην αρχή μπορεί να υπάρξει μια εσωτερική διαμάχη μεταξύ απόψεων του σχολείου και των παραδόσεων του πατέρα του μουσουλμάνου. Σαν θρησκεία ο σημερινός μουσουλμανισμός είναι αντίθετος με τις δυτικές παραδόσεις γιατί δεν δέχεται την δημοκρατία, δεν δέχεται την ισότητα των δύο φύλων και ανακατεύει τον Μωάμεθ με την κοινωνικοπολιτική ζωή. Σε αυτό το σημείο θα υπάρξει σύγκρουση μέσα στην οικογένεια, αλλά νικητής θα είναι το σχολείο – με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχουμε το κατάλληλο για την περίπτωση εκπαιδευτικό σύστημα.
Πριν από κάποια χρόνια γινόντουσαν παράπονα ότι το επίπεδο του δημοτικού σχολείου είχε πέσει δραματικά σε κάποιες περιοχές γιατί πήγαιναν πολλά αλβανάκια που δεν καταλάβαιναν Ελληνικά. Υπάρχει σήμερα τέτοιο πρόβλημα; Μπορείτε να διακρίνετε έναν Αλβανό από έναν Έλληνα;
Οι Αλβανοί βέβαια δεν είχαν την επιρροή της θρησκείας και ενσωματώθηκαν ταχύτατα στην Ελληνική κοινωνία. Για τους μουσουλμάνους θα πρέπει πολιτεία να εργαστεί περισσότερο. Απαιτούνται προγράμματα. Απαιτούνται ορθολογικές και όχι κοντόφθαλμες πολιτικές όπως αυτές με τους Πομάκους της Θράκης που έγιναν βέρα όχι μουσουλμάνοι, αλλά Τούρκοι. Και το τζαμί χρειάζεται και πρέπει να γίνει σε κάποιο μέρος στην Αθήνα. Και δεν είναι μόνο η Αθήνα, αλλά θα πρέπει να παραχωρηθούν χώροι προσευχής και σε άλλες πόλεις που ζουν μουσουλμάνοι.
Η υπογεννητικότητα των Ελλήνων αντισταθμίζεται σήμερα με την γονιμότητα των μουσουλμάνων. Να κάνουμε τα παιδιά τους Ελληνόπουλα. Είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε επ’ ωφελεία μας τα προβλήματα που δημιουργούν όχι μόνο οι Τούρκοι, αλλά και οι Ταλιμπάνοι σε Πακιστάν, Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ κ.τ.λ. Έχω ασχοληθεί ακροθιγώς και άλλες φορές με αυτό το θέμα. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, αλλά όλους μας και να το έχουμε υπ’ όψη μας στις επαφές μας με μουσουλμάνους μετανάστες.
Κάτι γράφτηκε πριν καιρό σε ένα blog για μια άποψη που υποστηρίζεται από κάποιους στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι λίγο πολύ λένε αυτά που έγραψα εδώ. Κάποιοι θερμοκέφαλοι «blogάκηδες» έγραψαν ότι πάνε να αφελληνίσουν την χώρα και να την παραδώσουν στους Τούρκους. Με τους σημερινούς ρυθμούς ταχύτητας εισόδου στην χώρα, την υπογεννητικότητα των Ελλήνων και την υπεργεννητικότητα των μουσουλμάνων, να είστε βέβαιοι ότι σε 50 χρόνια η χώρα θα είναι μουσουλμανική. Θα την γλιτώσουμε μόνο με την πολιτική που προτείνω, δηλαδή μόρφωση και ασπασμός των δυτικών ιδεωδών από τους νέους μουσουλμάνους. Το παιδάκι της Θεσσαλονίκης δείχνει τον δρόμο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή