Αγκίστρι Το μικρό θαύμα του Αργοσαρωνικού

ΕΛΛΑΔΑ
Αγκίστρι Το μικρό θαύμα του Αργοσαρωνικού

Το μικρό αλλά εκπληκτικό νησάκι στην καρδιά του Αργοσαρωνικού, το Αγκίστρι, περιβάλλεται από πυκνά καταπράσινα πευκοδάση που καταλήγουν σε αμμουδερές παραλίες και σε υπέροχα πεντακάθαρα νερά, αμέτρητους ελκυστικούς κολπίσκους με άμμο ή βότσαλο, με αποτέλεσμα το Αγκίστρι να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Αργοσαρωνικού. Αλλωστε, το όνομα του νησιού υποδηλώνει το κάλλος του γιατί «αγκιστρώνει» με την ομορφιά του.

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, την Επίδαυρο και την Αίγινα, το Αγκίστρι είναι ένας προορισμός για σύντομες αποδράσεις και προσφέρεται για ήσυχες διακοπές, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή. Ανήκει στο νομό Πειραιώς και απέχει μόλις 55 λεπτά από τον Πειραιά και 5 λεπτά από την Αίγινα. Παρόλο που το Αγκίστρι βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, δεν μοιάζει καθόλου σε εκείνη καθώς είναι μακριά από τον θόρυβο, το άγχος και τη μόλυνση αυτής.
Το νησί εξυπηρετείται με δύο λιμάνια, τη Σκάλα και τον Μύλο. Ως πιο κεντρικό σημείο του νησιού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Σκάλα, καθώς εδώ βρίσκονται αρκετά εμπορικά καταστήματα, cafe bars, εστιατόρια και πρακτορεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων για να μεταβείτε στα όμορφα μέρη του νησιού.
Στο νησί υπάρχουν τέσσερα χωριά, το Μεγαλοχώρι ή Μύλος (χώρα του νησιού), η Σκάλα, τα Λιμενάρια και το Μετόχι. Ολα τα χωριά του διατηρούν την παράδοσή τους και προσφέρουν στον επισκέπτη ό,τι ζητήσει για την άνεσή του στις διακοπές με εμφανή και έντονη την ευχάριστη φιλοξενία τους.
Σύμφωνα με αρχαιολογικές ανακαλύψεις κατοικείται εδώ και 2.500 χρόνια. Συγκεκριμένα, το Αγκίστρι μαζί με την Αίγινα και τα γύρω νησιά αποτέλεσαν το Βασίλειο της Αίγινας του μυθικού Βασιλιά Αιακού. Κατά τον Ομηρο, το Αγκίστρι είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια, που σημαίνει «στολισμένη κεφαλή» και εμφανίζεται σαν σύμμαχος της Αίγινας στον Τρωϊκό Πόλεμο. Αλλοι ιστορικοί που αναφέρουν το νησί είναι ο Θουκυδίδης και ο Διόδωρος.
Ακόμη, σε όλη τη δυτική ακτή του νησιού υπάρχουν, λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βυθισμένες αρχαιότητες.
Κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, το Αγκίστρι ήταν η περιοχή όπου οι Αθηναίοι πολέμησαν με τον Κορινθιακό στόλο ο οποίος ήταν σύμμαχος με τους Αιγινήτες. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας, αυτό το νησί όπως όλα τα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού είχαν σημαντικό ρόλο. Ειδκότερα, το Αγκίστρι ήταν η κύρια βάση και κρυψώνα του επαναστάτη Μετρομάρα. Ακόμα και σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε τον τάφο του στο χωριό Μύλος (συχνά ονομαζόμενο και ως Μεγάλοχρο – το μεγάλο χωριό).
Αυτόνομη οικονομία και ισχυρή άμυνα δεν μπορούσε να δημιουργήσει το Αγκίστρι καθώς ήταν μικρό με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο στις διάφορες επιδρομές. Κατά καιρούς, στη νεότερη ιστορία του, γύρω στο 14ο αι. μ.Χ., το νησί δέχτηκε πολλούς αποίκους από τις απένατι ακτές της Πελοποννήσου, κυρίως Αρβανίτες, Αλβανοί πρόσφυγες. Ομως στους αιώνες που ακολούθησαν οι συχνές πειρατικές επιδρομές έκαναν τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν μερικές ηλικιωμένες γυναίκες που φορούν πολύχρωμες φούστες διακοσμημένες με συρίτια, κίτρινα μαντήλια και μιλούν αρβανίτικα.
Για το Αγκίστρι ξεκινάει καινούργια περίοδος μετά την ελληνική επανάσταση του 1821 και το 1835 είναι επίσημα αναγνωρισμένη κοινότητα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του νησιού είναι η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά το 1960 και η ηλεκτροδότησή του το 1973.
Τις δεκαετίες του 1970 και 1980 αρχίζουν τα πρώτα δειλά βήματα της τουριστικής ανάπτυξης στο Αγκίστρι. Μέχρι τότε ήταν ένα απομονωμένο νησί χωρίς ιδιαίτερες υποδομές. Ομως, τα επόμενα χρόνια αναπτύχθηκε αρκετά με απόρροια να μείνουν οι ντόπιοι στο νησί. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πάνω από 1.000, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες, με την προσέλευση των τουριστών, ο αριθμός των κατοίκων ξεπερνάει τους 5.000.
Η νεολαία επισκέπτεται αρκετά συχνά το νησί αφού υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες για να περάσει ευχάριστα το χρόνο της, να διασκεδάσει, αλλά και να ηρεμήσει. Τα θαλάσσια σπορ, ο θερινός κινηματογράφος και τα κάθε είδους στέκια μουσικής είναι ικανά να καλύψουν όλες τις διαθέσεις των επισκεπτών.
Το νησί είναι ο τέλειος προορισμός για όσους αποφεύγουν την πολυκοσμία και αναζητούν ήρεμες διακοπές. Αν και μικρό νησί, διακρίνεται για τις τουριστικές υποδομές του αφού λειτουργεί ένας πολύ ικανοποιητικός αριθμός καταλυμάτων (ξενοδοχεία, διαμερίσματα, γκαρσονιέρες, δωμάτια) που είναι προσιτά σε κάθε οικονομικό κόστος και παρέχουν άνεση.
Κατά μήκος των παραλίων, αλλά και στο εσωτερικό του νησιού θα βρείτε μεγάλη επιλογή από εστιατόρια, ουζερί, ψαροταβέρνες και cafe bars, όπου μπορείτε να απολαύσετε φαγητό ή ποτό, δίπλα στη θάλασσα. Πολλά από αυτά καθώς βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, διαθέτουν για τους πελάτες τους ξαπλώστρες και ομπρέλες, σερβίροντας τα προϊόντα τους κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα.
Τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού που αξίζει να τα γευτείτε είναι το ρετσίνι, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της ρετσίνας, το λάδι ελιάς, τα σύκα και η ρίγανη.
Το Αγκίστρι έχει χαρακτηριστεί ως το κρυμμένο πετράδι και μυστικό του Αργοσαρωνικού. Αν και είναι μικρό νησί έχει πολλές ομορφιές και προσφέρει πολλές εκπλήξεις στους επισκέπτες του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχει αποτελέσει πόλο έλξης και χώρο έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Ακτοπλοϊκώς:
• Ferry Boat με προορισμό το Αγκίστρι, αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι του Πειραιά και τα οποία παίρνουν και αυτοκίνητα.
Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2 ώρες.
Τα δρομολόγια εκτελούν:
Hellenic Seaways: 210-4117341
Πρακτορείο στη Σκάλα: 22970 – 91.171
• Ιπτάμενα Δελφίνια αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι του Πειραιά.
Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 55 λεπτά.
Τα δρομολόγια εκτελούν:
Flying Dolphins:
Αγκίστρι: 22970-27462
Πειραιάς: 210-41.99.000
AEGEAN Flying Dolphins:
Πειραιάς: 210-41.21.654, 41.21.647, 42.21.766
Αγκίστρι – Μύλοι (πρακτορείο): 22970-91.171
• Στο Αγκίστρι μπορείτε να φτάσετε και από την Αίγινα με το «Αγκίστρι Express» ή με ένα θαλάσσιο ταξί. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι συχνά.
Τα ακόλουθα τηλέφωνα θα σας φανούν σίγουρα χρήσιμα:
Λιμεναρχείο Αγκιστρίου: 22970.91.541
Λιμεναρχείο Πειραιά: 210.41.47.800
Αγκίστρι Express: 6973.533.140
Θαλάσσιο Ταξί: 6944.535.659 (Jamaica), 6972.229.720 (Poseidon)

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
• Μεγαλοχώρι:
Πρόκειται για την πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο οικισμό του νησιού με 561 κατοίκους. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα ήταν το ορμητήριο των πλοίων και το σημείο ανεφοδιασμού τους, καθώς διαθέτει φυσικό λιμάνι. Τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τα πέτρινα σπιτάκια, οι σπιτικοί φούρνοι, οι κεραμοσκεπές, ο μοναδικός ανεμόμυλος, τα παραδοσιακά καφενεία, οι φυσικοί κόλποι με τα καταγάλανα νερά και οι άνθρωποι που είναι ντυμένοι με τοπικές ενδυμασίες συνθέτουν την εικόνα ενός μαγευτικού χωριού που κρατάει ακόμα ζωντανή την παράδοσή του.
Αλλωστε, τα ποικίλα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού φανερώνουν την υψίστης αξίας ιστορία του τα οποία μαρτυρούν ότι το Αγκίστρι πρωτοκατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 5ο π.Χ. αιώνα, από Πελοποννήσιους που ήρθαν στο νησί.
Ακόμα, στο Μεγαλοχώρι βρίσκεται η Μητρόπολη του νησιού, η Ζωοδόχος Πηγή που αξίζει να την επισκεφθείτε για τις αξιόλογες τοιχογραφίες που υπάρχουν σ’ αυτή. Γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα και γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Διαθέτει υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, cafe-bar, ουζερί, εστιατόρια και night club, στοιχεία που καλύπτουν όλα τα γούστα μικρών και μεγάλων.
• Σκάλα:
Η Σκάλα είναι ένας οικισμός καθαρά τουριστικός. Εχει 354 κατοίκους και απέχει 2 χιλιόμετρα από το Μεγαλοχώρι. Βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή του νησιού και έχει φυσικό λιμάνι στο οποίο αράζουν τα ferry boat που έρχονται από τον Πειραιά ή την Αίγινα. Επίσης, στη Σκάλα δεσπόζει η ολόλευκη επιβλητική Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τον γαλάζιο τρούλο της που γιορτάζει την 1η Ιουλίου και ακολουθεί πανηγύρι. Τέλος, διαθέτει ατελείωτες αμμουδιές και ποικίλα εστιατόρια, clubs και cafe-bars. Στα αριστερά της Σκάλας είναι η Σκληρή, νεόκτιστη τουριστική περιοχή με σύγχρονα ξενοδοχεία και εστιατόρια που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, μέσα στα πεύκα, με πάρα πολύ ωραία θέα στον Σαρωνικό.
• Μετόχι:
Το δροσερότερο μέρος του νησιού είναι το Μετόχι που βρίσκεται ανάμεσα στο Μεγαλοχώρι και τη Σκάλα. Είναι χτισμένο ψηλά στην πλαγιά σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού. Η μαγευτική πανοραμική θέα προς το Αγκίστρι και προς τα απέναντι νησιά και η συναρπαστική διαδρομή για τους λάτρεις της πεζοπορίας μέχρι το εκκλησάκι της Παναγίας, είναι αυτά που θα συνεπάρουν σίγουρα τον κάθε επισκέπτη που θα περάσει από αυτό το μέρος.
Η βόλτα στον οικισμό σε συνδυασμό με φαγητό στην παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού, θα σας κάνουν να φύγετε από αυτό το παραδοσιακό χωριουδάκι απόλυτα ικανοποιημένοι.
• Λιμενάρια:
Στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκεται αυτό το χωριό το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε είτε με το τοπικό λεωφορείο είτε με κάποιο όχημα. Τα πεύκα, τα μεγάλα κυπαρίσσια, οι ελιές, τα μποστάνια, τα χαρακτηριστικά πετρόκτιστα σπίτια, το παλιό σχολείο, η μεγάλη γραφική εκκλησία της Αγίας Κυριακής, το γραφικό λιμανάκι της Μαρίζας και η γενικότερη ατμόσφαιρα του μέρους επιδεικνύουν την ομορφιά της τοποθεσίας αυτής που θα σας ταξιδέψει σε άλλους καιρούς. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει και ένα ταβερνάκι που μπορείτε να γευτείτε από κατσικάκι μέχρι μανιτάρια και αυγά τα οποία είναι από γνήσια παραδοσιακά προϊόντα.
• Απόνησος:
Συνεχίζοντας το δρόμο δυτικά των Λιμεναρίων, θα φτάσετε σε μια εξωτική και μαγευτική τοποθεσία που πλαισιώνεται από πεύκα που καταλήγουν στην καταπράσινη και καταγάλανη παραλία της Απονήσου. Ο προορισμός απέχει μόνο 5-10 λεπτά από τα Λιμενάρια. Η χαλάρωση και η ηρεμία που προσφέρει η Απόνησος είναι μοναδική και δεν πρέπει να τη χάσετε. Εδώ, θα απολαύσετε και ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στο νησί, με θέα το νησάκι της Δορούσας.
Το ταβερνάκι που υπάρχει εκεί μπορεί να σας προφέρει εξαίσιους θαλασσινούς μεζέδες δίπλα στο κύμα.
• Τα Εκκλησάκια των Αγίων Πάντων και Αγίων Θεοδώρων:
Μέσα σε ένα δάσος γεμάτο πεύκα πάνω από το Μεγαλοχώρι, 10 λεπτά με τα πόδια, βρίσκονται αυτά τα δύο εκκλησάκια. Μέσα από αυτά θα γνωρίσετε τις ρίζες του νησιού, το Καντούντι, δηλαδή το παλιό χωριό, ότι έχει μείνει από τον παλαιότερο οικισμό του Αγκιστρίου.
• Ο Αγιος Νικόλαος:
Μία ακόμη εκκλησία που αξίζει της προσοχής σας είναι ο Αγιος Νικόλαος ο οποίος βρίσκεται έξω από τα Λιμενάρια, σε απόσταση 10 λεπτά με τα πόδια, στον δρόμο όπως πηγαίνουμε για τη μαγευτική παραλία της Απόνησου.
• Ημερήσια εκδρομή στην Αίγινα.
Τέλος, σας προτείνουμε μια μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα μιας και συνδέεται καθημερινά με το Αγκίστρι με αρκετά δρομολόγια. Στην Αίγινα αξίζει να περιπλανηθείτε στο πανέμορφο λιμάνι της, να σεργιανήσετε στα γραφικά σοκάκια της, να κάνετε μία ρομαντική βόλτα με τις άμαξες και να επισκεφτείτε το ναό της Αφαίας. Ακόμη, μην παραμελήσετε να γευτείτε παραδοσιακά αιγινίτικα γλυκά με πρώτη ύλη, βέβαια, το φυστίκι και τα φρούτα.

ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ
• Σκάλα: Απέραντη αμμουδερή χρυσαφένια παραλία με ρηχά και πεντακάθαρα νερά. Είναι οργανωμένη παραλία, 100 μ. από το λιμάνι, και έχει πολυκοσμία. Ιδανική για οικογένειες και μικρά παιδιά.
• Σκληρή: Βραχώδης με καταγάλανα νερά παραλία που βρίσκεται στα αριστερά της Σκάλας, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, νοτιοανατολικά.
• Χαλικιάδα: Απόκρημνη παραλία με χοντρά άσπρα βότσαλα, άγρια ομορφιά, υπέροχη θέα και καθαρά νερά. Βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τη Σκάλα. Είναι ένας φυσικός καταγάλανος κόλπος και πρόκειται κυρίως για παραλία γυμνιστών. Ακόμη, είναι ιδανική για κάμπινγκ. Η πρόσβαση είναι δύσκολη, γίνεται μόνο με τα πόδια και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
• Μαρέζα: Βραχώδης παραλία, περικυκλωμένη από πεύκα με πεντακάθαρα νερά. Μέσα στη θάλασσα διακρίνεται ένας βράχος που κάνει το τοπίο μοναδικό. Το γραφικό αυτό λιμανάκι της Μαρέζας βρίσκεται δυτικά του νησιού και απέχει 200 μ. από τα Λιμενάρια και αποτελεί ένα δείγμα ομορφιάς της τοποθεσίας. Η πρόσβαση είναι εύκολη και γίνεται με κάθε μεταφορικό μέσο.
• Μεγαλοχώρι ή Μύλο: Παραλία με άμμο, βότσαλο και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Βρίσκεται δυτικά της Σκάλας ανάμεσα σε φυσικούς κόλπους. Είναι προσβάσιμη σε ΑμΕΑ, έχει μπαρ και πάρκινγκ.
• Δραγωνέρα: Γραφική αμμουδερή παραλία με αβαθή κρυστάλλινα νερά και πολλά πεύκα. Αποτελείται από δύο γειτονικές παραλίες τη Μικρή και Μεγάλη Δραγωνέρα. Διαθέτουν ξαπλώστρες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ. Στη Μεγάλη Δραγωνέρα υπάρχει καντίνα στη οποία θα βρείτε ροφήματα και σνακς. Η πρόσβαση στη Μικρή και Μεγάλη Δραγωνέρα είναι εύκολη και γίνεται σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
• Απόνησος: Ιδιωτικό εξωτικό νησάκι στη νοτιοδυτική πλευρά του Αγκιστρίου. Ενώνεται με το Αγκίστρι με μία μικρή ράμπα. Η παραλία που διατίθεται για τους λουόμενους μοιάζει με πισίνα. Εχει υπέροχα γαλανά νερά και διαθέτει θαλάσσιο ποδήλατο ή κανό.
Συμπερασματικά, αυτό το μικρό νησάκι εντυπωσιάζει και μαγεύει τον επισκέπτη με το φυσικό του κάλλος, τις πεντακάθαρες παραλίες, το πράσινο τοπίο του και την απόλυτη ηρεμία που προσφέρει. Είναι ένα όμορφο νησί που έχει διατηρήσει τη γραφικότητα του, προσφέροντας όμως ταυτόχρονα σύγχρονες ανέσεις και υπηρεσίες για τους μοντέρνους ταξιδιώτες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή