Alcohol is free

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Alcohol is free

«Τo αλκοόλ είναι ελεύθερο. Και άφθονο. Πότε; Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, ώρα: 22.00 μέχρι πρωίας. Concept: Πολύς και όμορφος κόσμος να χορεύει και να ξαπλώνει σε μια νυχτερινή γεμάτη κόσμο παραλία, να κάνει το μπάνιο του με συντροφιά καλοκαιρινή μουσική, φίλους και γνωστούς του και με το αλκοόλ να απογειώνει την νύχτα! Βραδινό κολύμπι, χορό στην άμμο, γέλιο και πολύ αλκοόλ! Στη σειρά night beach party της στην ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας».

Δεν κάνουμε διαφήμιση. Άλλωστε το πάρτυ έγινε. Το αναφέρουμε ως ένα μόνο από τα καλοκαιρινά events που θέλγουν νέους και όχι μόνο. Προσέξτε μόνο πόση έμφαση δίνεται στην κατανάλωση αλκοόλ. Ως ένα από τα καλύτερα σημεία του πάρτυ. Και δεν είναι μόνο τα παραλιακά βραδυνά parties που ξεκινάνε και τελειώνουν με οινόπνευμα. Στα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα, στις πολυσύχναστες παραλίες αλλά ακόμα και σε αυτές που διαθέτουν μόνο μία καντίνα, οι μπύρες και όχι μόνο, καταναλώνονται αφειδώς. Γιατί το ποτό φτιάχνει το κέφι, δροσίζει, δημιουργεί διάθεση.
Καλή η χαλάρωση αλλά η κατανάλωση αλκοόλ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Ο πρώτος είναι η οδήγηση, είτε αυτοκινήτου, είτε σκάφους, συμπεριλαμβανομένου και του Jet ski. Αλλά εκτός από την οδήγηση, το κολύμπι στη θάλασσα ή στη πισίνα γίνεται και αυτό επικίνδυνο. Μπορεί να βλάψει την κρίση ενός κολυμβητή και να αυξήσει την τόλμη του ώστε να απομακρυνθεί περισσότερο από ότι πρέπει και να μην μπορέσει να επιστρέψει στην ακτή. Άλλου είδους ατυχήματα, πολλές φορές σοβαρά γίνονται στις πισίνες που τις θεωρούμε ασφαλείς. Όσοι κάνουν βουτιές έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, μπορεί να συγκρουστούν με τον αλτήρα ή να πέσουν σε νερά που είναι πολύ ρηχά ή ακόμα και να γλιστρήσουν καταλήγοντας με… νάρθηκα!
Κι όμως το διαφημιστικό πακέτο των παραλιακών clubs περιλαμβάνει: μουσική – χορός – ποτό από το πρωί, με διαλείμματα για βουτιές δροσιάς στη θάλασσα ή την πισίνα και … συνεχίζουμε! Για πολλά άτομα η λέξη ανεμελιά και χαλάρωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αλκοόλ που μπορεί η κατανάλωσή του να ξεκινάει από νωρίς στην παραλία. Ποιές είναι όμως οι επιπτώσεις του στον οργανισμό κατά την καλοκαιρινή περίοδο;
Οι πιο συχνές άμεσες αντιδράσεις του οργανισμού στο αλκοόλ, όταν υπερβαίνει το μέτρο είναι οι εξής: Αύξηση του καρδιακού ρυθμού, υπόταση, ταχυκαρδία και βραδυκαρδία, αυξημένη θερμοκρασία σώματος, στομαχικές διαταραχές (π.χ γαστρίτιδα), ζάλη, ερύθημα προσώπου, μυϊκή αδυναμία, σύγχυση και ελάττωση των αντανακλαστικών. Στις υψηλές θερμοκρασίες η επιλογή ενός δροσιστικού αλκοολούχου ποτού δεν είναι και τόσο σοφή, καθώς η αιθανόλη αυξάνει την απώλεια νερού από τους νεφρούς, δηλαδή ασκεί διουρητική δράση, προκαλώντας αφυδάτωση. Ωστόσο, πίνοντας τουλάχιστον 2-2.5 λίτρα νερό ημερησίως, ακολουθώντας το μέτρο στην ποσότητα του ποτού που θα καταναλώσουμε και προσθέτοντας νερό ή σόδα στο ποτό μπορούμε να αποτρέψουμε την προσωρινή αφυδάτωση ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία όμως που είναι πιο …cool, κινδυνεύουν κι αυτοί από ένα ουζάκι;
Το καλοκαίρι είναι ταυτισμένο με αγαπημένους μεζέδες στην παραλία. Ουζάκι με λίγο χταπόδι, κανένα τηγανητό καλαμαράκι και άλλα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, αυτή η αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια μπορεί να κρύβει άλλες παγίδες καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology, η κατανάλωση αλκοόλ στον ήλιο είναι απαγορευτική, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος. Για την ακρίβεια, περισσότερα από ένα ποτά την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος κατά 20% και τις πιθανότητες ηλιακού εγκαύματος. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ήλιος έχει την ιδιότητα να μεταβολίζει την αιθανόλη (το αλκοόλ) σε μία χημική ένωση, την ακεταλδεύδη που κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο απέναντι στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου και ευθύνεται για την καταστροφή των κυττάρων της επιδερμίδας. Ξεχάστε λοιπόν τα ουζάκια στη παραλία και αρκεστείτε σε ένα μη αλκοολούχο ρόφημα, για το καλό της υγείας σας!
Ξενερώσαμε, θα πείτε τώρα! Μια φορά το χρόνο πάμε διακοπές και θα τις γεμίσουμε κι αυτές με άγχος; Στο κάτω – κάτω δεν το κάνουμε και πρώτη φορά. Τι πάθαμε δηλαδή; Ίσως να μην το πάθατε εσείς ή άτομα από το περιβάλλον σας. Το Λιμενικό όμως καταγράφει κάθε χρόνο τουλάχιστον 100 θανάτους από πνιγμό ατόμων που είχαν πιεί αλκοόλ!
Ναι, καλά, το καλοκαίρι σημαίνει χαλάρωση, ανεμελιά και διασκέδαση. Τι πιο ωραίο λοιπόν από ένα δροσιστικό κοκτέιλ δίπλα στο κύμα, υπό τους ήχους lounge καλοκαιρινής μουσικής; Pina coladas, daiquiris και εξωτικά ποτά δίπλα στην παραλία, κάτω από τον απογευματικό ήλιο είναι η απόλυτη χαλάρωση του καλοκαιριού, σωστά;
Λάθος, αφού Βραζιλία δεν είναι μόνο Caipirinha, καθώς και το Acqua de Coco χαρακτηρίζεται εθνικό ποτό, το οποίο όμως δεν έχει αλκοόλ. Το βασικό ποτό των Βραζιλιάνων κατά τη διάρκεια των εξόδων τους, είναι σίγουρα η Caipirinha. Για αυτούς που δεν συμπαθούν το αλκοόλ όμως, υπάρχει ακόμα ένα εθνικό ποτό, το οποίο έχει και αρκετό στυλ. Ο λόγος για το Acqua de Coco. Πρόκειται για νερό, το οποίο προφέρεται μέσα σε καρύδα και παίρνει τη γεύση της. Αντίστοιχα, υπάρχουν παντού άφθονα δροσιστικά cocktails, αρκεί να τα ζητήσετε.
Χωρίς αλκοόλ, για ατελείωτη απόλαυση με ασφάλεια: Beach Blanket (ένας αθώος και απίστευτα δροσερός συνδυασμός χυμού γκρέιπφρουτ και cranberry που απογειώνεται με τη σόδα.), Strawberry/Basil Delight (δροσιστικός συνδυασμός φράουλας και βασιλικού, ιδανικός για καλοκαιρινές ημέρες και νύχτες), Apple Spritzer (το πλέον απλό κοκτέιλ, αλλά και το πιο απολαυστικό. 1 μέρος χυμό μήλου με 1 μέρος σόδα. Γαρνίρετε με λάιμ και λεπτές φέτες μήλου και σερβίρετε με καλαμάκι). Και το κορυφαίο: κρύο Τσάι με Λεμόνι και Μέλι. Ένα κλασικό ρόφημα που μοιάζει χειμωνιάτικο, αλλά με λίγο πάγο μεταμορφώνεται στο πιο δροσιστικό ποτό.
Στην υγειά σας.

Πήγαινε στην κορυφή