Περί πολιτισμού ο λόγος, συνέχεια

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Περί πολιτισμού  ο λόγος, συνέχεια

Στο προηγούμενο φύλλο του «ΠΑΛΜΟΥ», αφού εξέφρασα την΄αποψή μου για τις εκδηλώσεις του φετινού πολιτιστικού Φεστιβάλ, έγραφα ότι εκτός από κριτική, πρέπει να γίνονται και προτάσεις. Γιατί σωστό είναι να λες τι δεν σου αρέσει αλλά πιο σωστό και επικοδομητικό είναι να λες και τι θέλεις. Έγραφα λοιπόν ότι πολιτισμός για μένα σημαίνει διάρκεια και πάνω απ’όλα σημαίνει συμμετοχή.

Μια εκδήλωση η οποία θα μπορούσε να ενταχθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας είναι οι Μαθητικοί Αγώνες Θεάτρου όπου σε πρώτη φάση μπορεί να συμμετέχουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Γαλατσίου. Οι μαθητές από κοινού με το Σύλλογο Διδασκόντων και Σύλλογο Γονέων, επιλέγουν ένα θεατρικό έργο με την αναγκαία υλικοτεχνική υποστήριξη εκ μέρους του Δήμου.
Οι θεατρικές παραστάσεις να παίζονται το καλοκαίρι μετά το τέλος των εξετάσεων στο ανοιχτό θέατρο του Άλσους και να αξιολογούνται από καθορισμένη κριτική επιτροπή αποτελούμενη από ανθρώπους του θεάτρου και του πολιτισμού. Φανταστείτε πόσοι άνθρωποι και πόσος χρόνος χρειάζεται για να προγραμματιστεί, να οργανωθεί και να ανέβει μια θεατρική παράσταση. Έχουμε λοιπόν τα στοιχεία της διάρκειας και της συμμετοχής.
Σε επόμενο χρόνο, μπορεί να συμμετάσχουν και τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής και γιατί όχι να φτάσουμε στους Παναττικούς Μαθητικούς Αγώνες Θεάτρου.
Μια δεύτερη πολιτιστική δραστηριότητα είναι η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στο Γαλάτσι. Και εδώ είναι απαραίτητη η συμμετοχή πολλών ατόμων για μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων του Γαλατσίου. Φανταστείτε να συγκεντρωθεί σ’ένα χώρο όλη η ιστορία του προηγούμενου αιώνα γύρω από την οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Ηπείρου, των Νησιών, της Θεσσαλίας, της Ρούμελης. Χώρος για να στεγάσει το Λαογραφικό Μουσείο μπορεί να εξερευθεί. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι εδώ και φαντάζομαι ότι θα έχουν τη διάθεση και να συμμετάσχουν. Ας συζητήσει λοιπόν η διοίκηση του δήμου το θέμα και ας γίνει η αρχή.
Πολιτισμός είναι και ο διαγωνισμός ποίησης με ηλικιακό διαχωρισμό των συμμετεχόντων. Πριν κάποιος ειρωνευθεί αυτή την πρόταση, θα σας πω ότι ο «ΠΑΛΜΟΣ» είχε διοργανώσει ένα τέτοιο διαγωνισμό πριν από περίπου 20 χρόνια και είχε στεφθεί τότε με απόλυτη επιτυχία! Υπήρξε απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή νέων.
Επίσης, διαγωνισμός ζωγραφικής, διαγωνισμός φωτογραφίας κλπ.
Πολιτισμός είναι και ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, όχι από το δήμο, αλλά από τους πολιτιστικούς συλλόγους με τη βοήθεια του δήμου. Εντός του Άλσους ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος να γιορτάζει τα Κούλουμα όπως τα γιορτάζουν στον τόπο τους.
Αυτές είναι κάποιες δικές μου προτάσεις γύρω από τον πολιτισμό. Σίγουρα μπορεί να υπάρξουν κι άλλες. Σημασία έχει οι πολίτες να είναι συμμέτοχοι και όχι απλώς θεατές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή