20ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά στο Γαλάτσι

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 20ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά «Μιχάλης Παπαδάκης», που διοργανώνει εδώ και 15 χρόνια το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Γαλατσίου, σε συνεργασία με το Δήμο Γαλατσίου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τη Δράση για την Κοινωνία, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται προς τους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης οι οποίοι με προθυμία και αγάπη, συμμετέχουν κατασκευάζοντας μια ξύλινη φωλιά, εκπροσωπώντας το σχολείο τους. Στα 20 χρόνια του Διαγωνισμού έχουν συμμετάσχει στους διαγωνισμούς περίπου 3.424 μαθητές και μαθήτριες από 1.050 σχολεία όλων των βαθμίδων. Είναι συγκινητικό το γεγονός της αύξησης των συμμετοχών και φανερώνει ότι έχει αγγίξει τις καρδιές πολλών μαθητών!
Η έκθεση των περίτεχνων και ιδιαίτερων φωλιών του 20ου διαγωνισμού, έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου «Καμίνι», στην πόλη μας, την Παρασκευή 26 Μαΐου και ώρα 6 το απόγευμα. Την έκθεση επισκέφτηκε πλήθος κόσμου, ακολούθησε η αξιολόγηση των κατασκευών από τους συμμετέχοντες, και αναμένονται τα αποτελέσματα.
Την Έκθεση και το Διαγωνισμό χαιρέτησε ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Γ. Μαρκόπουλος ο οποίος εξέφρασε απερίφραστα τη χαρά και την ικανοποίησή του για την ευαισθητοποίηση του γαλατσιώτικου σχολείου για το περιβάλλον. Στην έκθεση απεύθυναν επίσης χαιρετισμό ο κ. Ι. Πετρόπουλος, πρόεδρος της Δράσης Γαλατσίου, ο κ. Ψύχας, Υπεύθυνος Εθελοντών Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και η κα Δ. Μακρή, Σχολική Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας και Αρμόδια Παιδαγωγικής Ευθύνης του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου, η οποία συνοδεύει και συμπαραστέκεται αμέριστα εδώ και χρόνια στο σχολείο, τις δράσεις του και το ανθρώπινο δυναμικό του.
Στην έκθεση παραβρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος Παιδείας Γαλατσίου, η κα Μ. Δάσκα, ο κ. Σ. Μπακάλης, Β΄ Αντιπρόεδρος – Υπεύθυνος Π.Ε της Δράσης Γαλατσίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ν. Μαγκανάρης, κα Έλ. Ζέρβα, εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, ο κ. Χ. Κόκλας, Πρόεδρος της Γ΄Ε.Λ.Μ.Ε Α΄ Αθήνας, ο κ. Ν. Σεκεριάδης Πρόεδρος της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε, ο κος Κ. Καρλής, Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Γαλατσίου, ο κ. Γ.Κακκαλής Διευθυντής του 6ου Ε.Κ Αθήνας, ο κ. Κ. Πετρίδης Υποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου καθώς και οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου με τους Υποδιευθυντές Κ. Σαβελώνα και Φ. Βουζάβαλη.
Ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Παναγιώτης Βαλελής, κήρυξε την έναρξη των εργασιών, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους με το σύνθημα του φετινού διαγωνισμού: «Μαζί ας φροντίσουμε με μικρές πράξεις μεγάλης αξίας, να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη» τονίζοντας τη σημασία του διαγωνισμού αλλά και τη σχέση του σχολείου με τα παιδιά σαν τη φωλιά που τους περιβάλλει με αγάπη και στοργή και τους ετοιμάζει να πετάξουν ελεύθερα και δυνατά στο ταξίδι της ζωής. Μέσα από τη σχέση αυτή τα παιδιά νοιάζονται, φροντίζουν, σέβονται κάθε μορφή ζωής και προσφέρουν απλόχερα και δημιουργικά αυτό που τα ίδια βιώνουν στο σχολείο. Νιώθουν την αγάπη, την ασφάλεια και το ενδιαφέρον του σχολείου και κατασκευάζοντας ξύλινες φωλιές για πουλιά τα μεταδίδουν. «Στόχος του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου» συνέχισε ο κ. Βαλελής, «είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών, των Γυμνασίων, των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας της χώρας μας, στο θέμα της προστασίας της αστικής και άγριας ορνιθοπανίδας, της αύξησης της βιοποικιλότητας και αυτό επιτυγχάνεται με την κατασκευή ξύλινων φωλιών που τοποθετούνται σε διάφορα άλση των πόλεων. Η ύπαρξη μεγάλης βιοποικιλότητας πουλιών σε μια περιοχή δηλώνει ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι σε μικρή κλίμακα σε αντίθεση με τη μικρή βιοποικιλότητα πουλιών που δηλώνει μεγάλη μόλυνση. Ισχυρό κίνητρο του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου αποτελεί και η αφύπνιση των πολιτών για την αναγνώριση της σημασίας που έχουν τα πουλιά στη ζωή μας. Επιπρόσθετα, καλό είναι να αποτραπεί στο μέτρο του δυνατού, οι σημερινοί μαθητές να είναι αυριανοί κυνηγοί πουλιών. Ο σεβασμός στο περιβάλλον και το δικαίωμα ζωής σε όλα τα όντα του πλανήτη αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση όλων μας.»
Παράλληλα με το διαγωνισμό παρουσιάστηκαν και οι άλλες δράσεις του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου «Διαδρομές ελευθερίας και γνώσης». Μαθητές του σχολείου, το οποίο έχει τις ειδικότητες Βοηθών Νοσηλευτικής, β.Βρεφονηπιοκόμων, β.Ακτινολογικών Εργαστηρίων, β.Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, β.Αισθητικής-Κομμωτικής, Οικονομίας & Διοίκησης στον Τουρισμό, Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, παρουσίασαν με βίντεο και προβολή τις δράσεις τους, που έλαβαν χώρα στη φετινή σχολική χρονιά.
Τα αποτελέσματα του 20ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά «Μιχάλης Παπαδάκης» θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου: http://2epal-galats.att.sch.gr.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή