Περί πολιτισμού ο λόγος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Περί πολιτισμού ο λόγος

Την άλλη βδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 16 Ιουνίου, ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το φετινό Φεστιβάλ, η αυλαία των οποίων θα πέσει στις 17 Σεπτεμβρίου. Ξεχειλώθηκε για λίγο το φετινό Φεστιβάλ και ως προς τη διάρκεια αλλά και ως προς τον αριθμό των εκδηλώσεων αφού αισίως θα ανέλθουν στις 110. Όλες θα είναι με ελεύθερη είσοδο και θα λάβουν χώρα στο Άλσος Βέικου, στο «Καμίνι», στο Δημαρχείο και στις πλατείες της πόλης.

Πριν την έναρξη των εκδηλώσεων είχαμε, ως συνήθως, την έναρξη των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης. Ο τρόπος αντίδρασης και το ύφος της εκάστοτε αντιπολίτευσης σε τοπικό επίπεδο δεν διαφέρει και πολύ από αυτό της αντιπολίτευσης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Κριτική μέσω ανακοινώσεων ή αναρτήσεων και καλώς θα έλεγα αλλά χωρίς όμως ουσιώδεις προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των εκδηλώσεων.
Αλλά μη νομίζετε ότι και οι απαντήσεις της διοίκησης του Δήμου προς την αντιπολίτευση διαφέρουν από αυτές της εκάστοτε κυβέρνησης προς τα κόμματα της μειοψηφίας.
Διαβάζω από την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Γαλατσίου, την οποία υπογράφουν και οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι. «Ο Δήμος Γαλατσίου μέσω του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού διοργανώνει το Φεστιβάλ Γαλατσίου 2017, δαπανώντας 142.000 ευρώ την ώρα που η Ευρώπη μέσω του κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ επιβάλλουν στην Ελλάδα μνημόνια και σκληρή λιτότητα για τα επόμενα 20 χρόνια.»
Αυτό που μπορώ να συμπεράνω εγώ είναι ότι είτε οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κοιμούνται στο βαρκό είτε λαϊκίζουν ασύστολα. Μα είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα; Ότι δηλαδή για τη χρεοκοπία της χώρας μας φταίνε οι άλλοι; Φταίει ο κακός Σόιμπλε και ο απάνθρωπο ΔΝΤ; Τα τρία μνημόνια, φίλοι μου, τα οποία υπέγραψαν μέχρι τώρα τρεις διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις, είναι οι συμφωνίες δανειοδότησης μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας. Κανένας δεν είπε στις κυβερνήσεις να επιβάλλοην λιτότητα, να κόψουν συντάξεις, να μειώσουν μισθούς. Αυτό που είπαν οι δανειστές μας ήταν ότι θα έπρεπε να μειωθεί το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ξέρετε κανένα να μας δανείζει τα χρήματά του επειδή είμαστε ωραίοι και τσαχπίνηδες; Ξέρετε καμία τράπεζα που να σας δανείζει και να σας λέει «όποτε έχεις, φίλε, μας ξεπληρώνεις το δάνειο»;
Κάποιοι από εσάς είστε και οικονομολόγοι. Και εκτός αυτού όλοι ανήκετε στη Φιλελεύθερη παράταξη και θα έπρεπε να προσέχετε λίγο τις διατυπώσεις σας. Με αυτά που λέτε είστε προφανώς της άποψης ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση και όχι το αντίθετο. Αν νομίζετε ότι με τέτοιες ανακοινώσεις θα κερδίσετε τις επόμενες δημοτικές εκλογές, κάνετε μεγάλο λάθος. Ο λαός πλέον γνωρίζει και αυτό που ζητά από αυτούς που θέλουν να τον κυβερνήσουν ή να τον διοικήσουν είναι αλήθειες και μόνο αλήθειες.
Για να μη νομίζετε όμως ότι διαφωνώ με όλα όσα γράφετε, σας λέω ότι έχετε δίκιο ως προς το αντίτιμο του ενός ή δύο ευρώ ως εισιτήριο για τις παραστάσεις. Και επειδή πράγματι υπάρχει στην πόλη μας ανάγκη σίτισης, αντί εισιτηρίου ας άφηναν οι θεατές στην είδοσο του χώρου των εκδηλώσεων τη σακούλα τους με τρόφιμα μακράς διάρκειας προς ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου.
Εγώ προσωπικά πάντως είμαι αντίθετος στο δωρεάν είσοδος σε όλες τις παραστάσεις.
Η απάντηση τώρα του Δήμου μέσω του δημοτικού συμβούλου, του υπευθύνου των εκδηλώσεων, είναι λίγο πολύ ότι και εσείς κάνατε τα ίδια και χειρότερα.
Δυο λόγια τώρα κι από μένα για το φετινό Φεστιβάλ.
Μπορεί πράγματι να είναι 110 οι εκδηλώσεις και να διαρκέσουν τρεις περίπου μήνες, αλλά δεν είναι υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας. Ούτε το κόστος, βέβαια, μπορεί να θεωρηθεί υψηλό αφού κατά μέσο όρο η εκδήλωση κοστίζει 1.290 ευρώ. Στο περσινό Φεστιβάλ είχε πέσει το βάρος στον Καραγκιόζη. Φέτος έχουμε τα αφιερώματα: 26 είναι τα αφιερώματα σε ζωντανούς και νεκρούς. Μέχρι και στο Λάκη Γαβαλά έχουμε αφιέρωμα! Πάνο ήθελαν προφανώς να γράψουν αλλά γιατί μέσα στα τόσα αφιερώματα να μη χωρέσει και ο Λάκης;
Επειδή πάντα λέω ότι εκτός από κριτική, πρέπει να γίνονται και προτάσεις, θα υποβάλλω εγώ προς τη διοίκηση κάποιες προτάσεις για τον πολιτισμό. Πολιτισμός για μένα δεν είναι μόνο το Φεστιβάλ και δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνο οι καλοκαιρινοί μήνες. Εκδηλώσεις πολιτισμού θα πρέπει να έχουμε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάαδες.
Μια τέτοια εκδήλωση θα μπορούσε να ήταν οι Μαθητικοί Αγώνες Θεάτρου, όπου μπορούν κατ’αρχάς να συμμετέχουν τα γυμνάσια και τα λύκεια του Γαλατσίου.
Μια άλλη πολιτιστική δραστηριότητα, η οποία αν μπει σε εφαμογή, θα ενεργοποιήσει όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του Γαλατσίου, είναι η απόφαση για δημιουργία ενός Λαογραφικού Μουσείου στην πόλη μας. Χώροι υπάρχουν, το έμψυχο δυναμικό υπάρχει, αυτό που απομένει είναι η απόφαση.
Στο επόμενο φύλλο θα αναφερθώ αναλυτικά σε αυτές τις δύο, καθώς και σε κάποιες άλλες, προτάσεις, οι οποίες κατά τη γνώμη μου μπορούν να ενταχθούν στις πολιτιστικές δραστηριότητες με τους πολίτες συμμέτοχους και όχι απλώς θεατές.

Πήγαινε στην κορυφή