Κοινωνικό Μέρισμα

ΕΛΛΑΔΑ
Κοινωνικό Μέρισμα

Γράφει ο ΘΟΔΩΡΗΣ Δ. ΚΑΒΟΥΚΗΣ,
Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου άνοιξε η διαδικτυακή εφαρμογή του Η.Δ.Ι.Κ.Α. για το κοινωνικό μέρισμα για το έτος 2019. Το κοινωνικό μέρισμα αντιστοιχεί στο εφάπαξ ποσό των επτακοσίων (700) ευρώ ανά ωφελούμενη μονάδα όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση Δ/89030/ ΔΛΤΠ/2019.

Το κοινωνικό μέρισμα ως ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης θα δίνεται μόνο μία φορά σε περίπτωση που μία ωφελούμενη μονάδα πληροί τα κριτήρια σε περισσότερες από μία κατηγορίες. Το μέρισμα επίσης θα καταβάλλεται στον δικαιούχο της ωφελούμενης μονάδας που υπέβαλλε αίτηση πρώτος.
Καταληκτική ημερομηνία καταβολής του μερίσματος είναι η 31η Δεκεμβρίου 2019 αν και σύμφωνα με μία μεταγενέστερη ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις θα καταβληθεί στις αρχές του επομένου έτους. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι την 26η Δεκεμβρίου 2019.
Τα φετινά κριτήρια προκειμένου να καταστεί κάποιος δικαιούχος του μερίσματος είναι τα εξής:
1) Ωφελούμενες μονάδες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως είκοσι χιλιάδες ευρώ
2) Ωφελούμενες μονάδες στις οποίες είτε ο υπόχρεος ή ο σύζυγος ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης είναι μακροχρόνια άνεργος, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, αρκεί ο μοναδικός γονέας να είναι μακροχρόνια άνεργος.
3) Ωφελούμενες μονάδες στις οποίες τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο σύζυγος ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, αρκεί ο μοναδικός γονέας να είναι βραχυχρόνια άνεργος.
4) Ωφελούμενες μονάδες με τουλάχιστον ένα μέλος ΑΜΕΑ.
Οι ωφελούμενες μονάδες που ανήκουν σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες πρέπει επιπλέον να πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια για να κριθούν δικαιούχοι χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος:
α) Ο υπόχρεος και η σύζυγος ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία επτά έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία επταετία.
β) Τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο σύζυγος ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης είναι, με βάση της δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.
γ) Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:
Ετήσιος τόκος = 20.000 μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2018/100.
Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται ως το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019 οι οποίες υποβλήθηκαν μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2019. Πιο συγκεκριμένα το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα είναι το μεγαλύτερο μεταξύ του πραγματικού και του τεκμαρτού όπως αυτά δηλώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Η οποιαδήποτε δηλαδή διαφορά τεκμηρίων επηρεάζει την έγκριση μιας μονάδας ως δικαιούχο του κοινωνικού μερίσματος.
Κατά την υποβολή της αίτησης, η οποία πραγματοποιείται μέσω της διαδικτυακής πύλης της ΗΔΙΚΑ με τους κωδικούς του taxis, απαραίτητη είναι η συμπλήρωση του IBAN σε περίπτωση που η αίτηση εγκριθεί. Η απάντηση δίδεται από το σύστημα αμέσως.

Πήγαινε στην κορυφή