Τι είναι η Κύστη Κόκκυγος και ποια είναι τα συμπτωματά της;

ΥΓΕΙΑ
Τι είναι η Κύστη Κόκκυγος και ποια είναι τα συμπτωματά της;

Η κύστη κόκκυγος είναι μία φλεγμονή στην περιοχή της μεσογλουτιαίας σχισμής.
Είναι το αποτέλεσμα της εισόδου τριχών στο δέρμα της περιοχής γι’ αυτό ονομάζεται και τριχοφωλεακή κύστη. Απαντάται σε δύο φάσεις, την οξεία κατά την οποία σχηματίζεται απόστημα (συλλογή πύου κάτω από το δέρμα) και τη χρόνια η οποία χαρακτηρίζεται από συριγγώδεις πόρους στη μεσογλουτιαία σχισμή ή λίγα εκατοστά γύρω από αυτή.
Η νόσος είναι πιο συχνή στους άνδρες από τις γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως μετά την εφηβία, αλλά και στους παχύσαρκους και σε ασθενείς με σκληρή τρίχα.

Τα συμπτώματα από την παρουσία της κύστης κόκκυγα μπορεί να είναι ήπια και να οφείλονται σε μία μικρή διόγκωση αλλά και θορυβώδη λόγω της παρουσίας αποστήματος. Στην παρουσία φλεγμονής οφείλεται η ερυθρότητα, το οίδημα και ο πόνος στην περιοχή. Μπορεί να συνυπάρχουν πυρετός, ναυτία και αίσθημα κακουχίας.
Όλοι σχεδόν οι ασθενείς παρουσίαζουν κάποιο επεισόδιο οξείας φλεγμονής με την παρουσία αποστήματος.
Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα είναι:

1. Πόνος στην περιοχή του κόκκυγα
2. Οίδημα στην περιοχή του κόκκυγα
3. Ερυθρότητα στην περιοχή του κόκκυγα
4. Εκροή πύου
5. Πυρετός

Ανάλογα με τα κλινικά ευρήματα, ο χειρουργός επιλέγει τη συντηρητική αγωγή – παρακολούθηση ή την διάνοιξη και την παροχέτευση του αποστήματος. Σε μερικούς ασθενείς αναπτύσσεται το συρίγγιο της κύστης κόκκυγα το οποίο αποτελεί τη χρόνια μορφή της νόσου.
Το συρίγγιο της κύστης αποτελείται από μία κοιλότητα στο υποδόριο στην περιοχή της μεσογλουτιαίας σχισμής η οποία επικοινωνεί με την επιφάνεια με ένα ή περισσότερα στόμια στη μέση γραμμή ή επι τα εκτός αυτής. Σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών τα συρίγγια κλείνουν αυτόματα, ενώ στους υπόλοιπους απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
Η χρόνια μορφή της νόσου μπορεί να παρουσιάζει υποτροπές μικροβιακών λοιμώξεων και φλεγμονών με εκροή οροπυώδους υγρού από τους συριγώδους πόρους
Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι κατά βάση χειρουργική. Στην περίπτωση του αποστήματος η αντιμετώπιση στηρίζεται στη διάνοιξη και την παροχέτευση του η οποία συμβάλλει άμεσα στην ελάττωση του πόνου και της φλεγμονής. Η επέμβαση αυτή γίνεται υπό τοπική αναισθησία ακόμη και στο ιατρείο.
Τα συρίγγια της κύστης κόκκυγος πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά και συνήθως,είναι επεμβάσεις οι οποίες εφαρμόζονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Οι επεμβάσεις γίνονται υπο τοπική αναισθησία και μέθη. Δια του συριγγώδους πόρου γίνεται χαρτογράφηση της κύστης κόκκυγος και τυχόν επεκτάσεως σε δευτερεύοντες πόρους. Ακολουθεί χειρουργική εξαίρεση της πάσχουσας περιοχής με διαθερμία ή ραδιοσυχνότητες.
Στους περισσότερους ασθενείς είναι δυνατή η σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης (κλειστή μέθοδος), ενώ σε άλλους ασθενείς με εκτεταμένη νόσο ή φλεγμονή επιλέγεται η επούλωση κατά δεύτερο σκοπό (ανοικτή μέθοδος ή ημίκλειστη μέθοδος). Η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου γίνεται μετά από την κλινική εξέταση και συζήτηση με το χειρουργό. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μισή ώρα και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του μετά από μία-δύο ώρες.
Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο θα πρέπει η τομή να διατηρείται στεγνή και η περιοχή της μεσογλουτιαίας σχισμής θα πρέπει να διατηρείται καθαρή και ελεύθερη από τρίχες με ξύρισμα ή με άλλη μέθοδο αποτρίχωσης.
Σε περιπτώσεις υποτροπών της κύστης κόκκυγος ή σε επιπλεγμένα περιστατιά είναι απαραίτητη η πιο σύνθετη αντιμετώπιση της νόσου σε συνδυασμό με πλαστική αποκατάσταση με άριστα αποτελέσματα.

Γράφει ο ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Γ. ΠΑΝΕΡΗΣ, Χειρούργος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή