Ποία είναι τα Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;

– ΗΙV : είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας ο οποίος προκαλεί το AIDS . Πρόκειται για ένα σύνδρομο στο οποιό προκαλείται η καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ λεμφοκύτταρα) με συνέπεια ο οργανισμός να μη μπορεί να αποκρούσει ιούς , βακτήρια , μύκητες , παράσιτα και ετσι ο ασθενής οδηγήται στο θάνατο . Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων(ART) με στόχο την επιμήκυνση της ζωής.

HCV και HBSAg : ιος ηπατίτιδας C και ηπατίτιδας Β και οι δύο επιτίθονται στο ηπατικό παρέγχυμα και το καταστρέφουν . Η C μεταδίδεται και αιματογενώς από κοινή χρήση βελόνων . Για τη Β υπάρχει και προληπτικός εμβολιασμός ενώ και οι δύο αντιμετωπίζονται φαρμακευτικώς.

-Τα χλαμύδια του τραχώματος δημιουργούν τη λεγόμενη σιωπηλή επιδημία . Έχουν μεγάλη έξαρση τα τελευταία χρόνια προκαλώντας σαλπιγγίτιδες , ενδομητρίτιδες και ενδοπυελικές φλεγμονές . Μπορεί να προκληθεί και μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις . Αντιμετωπίζονται με αντιβιώση.

–Γονόρροια: είναι μία βακτηριακή λοίμωξη η οποία εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα με αντιβίωση μπορεί να οδηγήσει τη γυναίκα σε στειρότητα.

HPV : ιός ανθρωπίνων κονδηλωμάτων (βλέπε σχετικό άρθρο).

HSV : ιός του έρπητα των γενωητικών οργάνων τύπου ΙΙ.Πλήττει την αιδοιοπρωκτική περιοχή προκαλώντας φλύκταινες,οι οποίες έχουν εξάρσεις και υφέσεις , καθώς και δορυφορική λεμφαδενίτιδα στους μηροβουβωνικούς λεμφαδένες . Αντιμετωπίζεται με αντιιικά φάρμακα.

Τριχομονάδες : προκαλούνται από ένα παράσιτο το trichomonas vaginalis . Είναι μία συχνή λοίμωξη του γυναίκειου κόλπου και αντιμετωπίζεται επιτυχώς φαρμακευτικά.

Σύφιλη: προκαλείται από ένα βακτήριο το treponema pallidum.Στη γεν/κη περιχή προκαλεί το λεγόμενο ανώδυνο συφιλιδικό έλκος.Αντιμετωπίζεται με αντιβίοση,ενώ εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία επιτίθεται σε πολλά όργανα του σώματος προκαλώντας σοβαρές βλάβες.

Πηγές

mamaponao.gr φώτο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή