Ιατρεία ΙΚΑ τέλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ιατρεία ΙΚΑ τέλος

Στις αρχές της βδομάδας που μόλις πέρασε έπεσε η αυλαία για τα ιατρεία στο ΙΚΑ Γαλατσίου. Παρά τις αντιδράσεις – δεν θα έλεγα ισχυρές! – από γιατρούς και ορισμένους Γαλατσιώτες, τελικά ο χώρος σφραγίστηκε και δεν λειτουργεί. Τα μόνο που λειτουργούν είναι τα γραφεία των διοικητικών υπηρεσιών.

Ο χρόνος που θα παραμείνουν κλειστά τα ιατρεία προβλέπεται, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, να είναι ένας μήνας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι γιατροί θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα μέχρι να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο νέο σύστημα, στο επονομαζόμενο ΠΕΔΥ, δηλαδή Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας.
Το αν θα είναι καλύτερα ή χειρότερα για τους ασφαλισμένους, ο χρόνος θα δείξει. Σίγουρα όμως είναι χειρότερα για τους 8.500 γιατρούς του Οργανισμού οι οποίοι μετά από 20 – 25 χρόνια προϋπηρεσίας καλούνται τώρα να επιλέξουν αν θα ενταχθούν στο νέο σύστημα, κλείνοντας όμως τα ιατρεία τους.
Το ΠΕΔΥ θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι. Θα παρέχει υπηρεσίες μέσω των Κέντρων Υγείας και των Πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ τα οποία θα μετονομαστούν κι αυτά σε Κέντρα Υγείας. Εντός του 2014 θα υπάρξει και χωροταξικός σχεδιασμός και συγχωνεύσεις Κέντρων Υγείας και Πολυϊατρείων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Έχει ακουστεί ότι θα συγχωνευθούν τα ιατρεία ΙΚΑ της Δροσοπούλου, της Ν. Φιλαδέλφειας και του Γαλατσίου, τα οποία πρόκειται να μεταφερθούν στα Πατήσια, στο πρώην Νοσοκομείο Παπάδων, το οποίο ήδη ανακατασκευάζεται. Το κτίριο του πρώην Νοσοκομείου ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και αυτός είναι ένας λόγος της μεταφοράς, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι από τα ενοίκια.
Μέχρι τέλος του 2014 ο πολίτης θα μπορεί να πηγαίνει στο νοσοκομείο χωρίς παραπεμπτικό, όπως γίνεται και τώρα. Από το 2015 όμως η κατάσταση αλλάζει. Δεν θα μπορεί κανένας να πηγαίνει σε νοσοκομείο χωρίς παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό ή Κέντρο Υγείας.
Ένας άλλος νέος θεσμός που εισάγει το νέο σύστημα υγείας είναι ο οικογενειακός γιατρός. Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί οι λίστες με τους οικογενειακούς γιατρούς ανά περιοχή. Θα πρέπει όλοι οι πολίτες και σε εύλογο χρονικό διάστημα, αφού επιλέξουν τον οικογενειακό τους γιατρό, να τον επισκεφθούν για να γίνει πλήρης καταγραφή του ιατρικού ιστορικού τους. Οι επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό, όπως λέει ο νόμος, θα είναι δωρεάν αφού ο γιατρός θα αμείβεται από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Όπως έγραψα και πιο πριν, δεν γνωρίζουν εάν το νέο σύστημα θα είναι ή όχι καλύτερο για τους ασφαλισμένους. Αν, όμως, η αλλαγή αυτή σχειδάστηκε και υλοποιείται μόνον για την εξοικονόμηση πόρων και να παρουσιαστεί ντε και καλά πρωτογενές πλεόνασμα, τότε αλίμονο στους ασφαλισμένους!

Ρε παιδιά,κάποιος να
κλείσει την πόρτα!

*Στην πρόσφατησυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταγγέλθηκε ότι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου έχουν σημειωθεί περιστατικά κλοπών.
Αλλά αναζητείται ακόμη ο ένοχος.
Όταν πριν κάποιους μήνες, από αυτή εδώ τη στήλη, είχα γράψει ένα σχόλιο για αυτό το θέμα, το αρνήθηκαν όλοι.
Μέχρι και ανακοίνωση με υπογραφές εστάλη στην εφημερίδα ότι δεν συμβαίνει τίποτα από
όλα αυτά και ότι όλα είναι στη φαντασία μου. Τώρα τί έχουν να μας πουν; Θα βγάλουν πάλι καμιά νέα ανακοίνωση;


*Σχεδόν σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο

τίθεται από την αντιπολίτευση το θέμα της χωροθέτησης των ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ στο Γαλάτσι.
Αλλά ουσιαστική απάντηση από τον Δήμαρχο για το τί πρόκειται να γίνει δεν έχει δοθεί. Το θέμα σέρνεται στην κυριολεξία εδώ και 7 χρόνια και λύση στον ορίζοντα δεν φαίνεται.
Λύση, βέβαια, μην περιμένετε να δοθεί – εάν δοθεί – μέχρι τέλος Μαΐου. Αυτό ξεχάστε το. Τώρα έχουμε εκλογές και αυτά τα θέματα δεν τα αγγίζουμε.
Εξάλλου ο ίδιος ο Κυριάκος Τσίρος το είπε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας στην αντιπολίτευση: «Οι λαϊκές μετά τις εκλογές. Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα που μας στήνετε!»

*Τα νεότερα από τους υποψήφιους δημάρχους είναι ότι όλοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων τους.
Άλλοι έχουν σχεδόν συμπληρώσει τη λίστα, άλλοι βρίσκονται στη μέση και άλλοι προσπαθούν να καλύψουν τα κενά που αφήνουν πίσω τους οι αποχωρήσεις υποψηφίων δημοτικών συμβούλων τους οποίους είχαν ήδη ανακοινώσει.
Την επόμενη βδομάδα ο Κυριάκος Τσίρος θα δημοσιοποιήσει 44 ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του αλλά απ’ όπου θα λείπουν τέσσερα ονόματα σημερινών δημοτικών συμβούλων του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή