ΛΑΤΟ: Απέραντη χωματερή

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΛΑΤΟ: Απέραντη χωματερή

Χωματερή. Σκουπιδότοπος. Βρωμιά. Υποβάθμιση. Οι λέξεις αυτές περιγράφουν πλήρως την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα ο χώρος του πρώην λατομείου της ΛΑΤΟ, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ένα ιδανικό μέρος απόθεσης παντός είδους απορριμμάτων.

Το γνωστό σε όλους μας Νταμάρι της ΛΑΤΟ, που βρίσκεται στα Τουρκοβούνια εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γαλατσίου, ατενίζει εδώ και πολλές δεκαετίες την πόλη μας από εκεί ψηλά, αποτελώντας το φυσικό σύνορό της με τους όμορους δήμους. Κι ενώ θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε μια ιδανική πύλη είσοδου για το Γαλάτσι, αυτό παραμένει στα αζήτητα των δημοτικών αρχών που έχουν διοικήσει την πόλη μας τα τελευταία χρόνια. Κανένα ενδιαφέρον για μια σημαντικής έκτασης περιοχή, καμία έστω προεκλογική εξαγγελία, κανένα πλάνο για το μέλλον. Έτσι, ο χώρος αυτός έχει αναδειχθεί, μέσα από το πέρασμα των χρόνων και φυσικά την αδιαφορία που έχουν επιδείξει για αυτόν οι άρχοντες της πόλης μας, σε μια καθωσπρέπει χωματερή.
Στη βόλτα μας από εκεί, αντικρίσαμε μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Μισογκρεμισμένα παραπήγματα, παντός είδους μπάζα, σπασμένες γυψοσανίδες, άχρηστα οικιακά αντικείμενα, πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων, τρακαρισμένες σακαράκες και διάφορα σκουπίδια όπως τενεκεδάκια αναψυκτικών και χαρτιά, στολίζουν το τοπίο. Ποιός ενδιαφέρεται για την υποβάθμιση της περιοχής; Για τη ρύπανση του περιβάλλοντος; Για το ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία; Για το ότι προσβάλλεται η αισθητική των περιοίκων; Κανείς! Κανείς από τους ταγούς της πόλης μας.
Ο «Παλμός» έχει επανειλημμένως δημοσιεύσει ρεπορτάζ για την περιοχή της ΛΑΤΟ, που, όπως είπαμε, βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γαλατσίου και συνορεύει με το Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Μάλιστα σε μια προσπάθειά μας – μάταιη όπως αποδείχθηκε, δυστυχώς – να ευαισθητοποιήσουμε τους τοπικούς μας άρχοντες, τον Μάρτιο του 2008 είχαμε δημοσιεύσει μια πρωτοποριακή πρόταση τεσσάρων νέων αρχιτεκτόνων, την οποία είχαν αναπτύξει στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας τους στην Πολυτεχνική Σχολή Αρχιτεκτόνων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με τον τίτλο «Νταμάρι ΛΑΤΟ: Κέντρο Τεχνών». Μια πρόταση άκρως ενδιαφέρουσα μα πάνω απ’ όλα εμπεριστατωμένη, επιστημονικά τεκμηριωμένη, η οποία σκοπό είχε την ανάπλαση του χώρου αυτού, την εναρμόνισή του με το φυσικό περιβάλλον και συνάμα – και εδώ βρίσκεται το στοίχημα – προσβάσιμος, λειτουργικός και ανοιχτός για τους πολίτες.
Ποιός από τους τοπικούς μας άρχοντες ενδιαφέρθηκε για την πρόταση αυτή, έστω να της ρίξει μια ματιά και να την χώσει μετά βαθιά στο συρτάρι του; Κανείς!
Με την ευκαιρία της προεκλογικής περιόδου επαναφέρουμε το θέμα της ΛΑΤΟ. Να ακούσουμε τί έχουν να μας πουν, τί έχουν να προτείνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι σχετικά. Μας το ζήτησαν άλλωστε και αρκετοί συνδημότες μας με τηλεφωνήματά τους στην εφημερίδα μας· τηλεφωνήματα που τον τελευταίο καιρό έχουν… αγριέψει. Δεν θέλετε να ξέρετε τί χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησαν για τη δημοτική αρχή όσοι μας κάλεσαν. Αλλά και να θέλατε να μάθετε, δεν θα μπορούσαμε εμείς να τους γράψουμε για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε και διαμορφώστε εσείς οι ίδιοι άποψη.

Πήγαινε στην κορυφή