Ο καιρός
Φεβρουάριος 2012
ΔΤΤΠΠΣΚ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Αρχική Αρθρογραφία Γεράσιμος Μασούρας
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, αντίθετα με τον Καβάφη, δεν προστρέχει στην «τέχνη της ποιήσεως» για ίαση, για να βρει λύτρωση, γιατί είναι οργανισμός εύρωστος. Η ποίηση είναι γι’αυτόν ο πραγματικός πλούτος.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο ποιητής της αγάπης, της ειρήνης και της ευθύνης,
ανήκει πια στην Ιστορία των Νεοελληνικών Γραμμάτων. Έφυγε αθόρυβα στις 4 Αυγούστου του 1991, όρθιος, πνευματικά ρωμαλέος κι ωραίος, όπως έζησε σ’αυτή τη ζωή, αφού πρόλαβε να χαρεί για τελευταία φορά μια ακόμη επιστροφή στη γενέθλια γη και να αντικρίσει το αγαπημένο του βουνό, αυτό που του δίδαξε, όπως έλεγε, το ύψος:
«Έτσι μου στάθηκε το Ταΰγετος:
‘Οπως ο κόρφος της μητέρας μου,
να σχηματίσει μέσα στη ζωή μου
δώδεκα κορφές
για ν’ανεβώ με μοναδικό μου όνειρο
τον ήλιο!
Όσο να γεννηθούνε
τα δυο παιδιά του Θεού μέσα μου:
η ποίηση και η αγάπη!»

Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 28 Ιανουάριος 2012 10:20)

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε τον τρόπο με τον οποίο ο Μίλτος Κουντουράς άρχισε να υλοποιεί το όραμά του για την παιδεία. Μεταξύ των άλλων τονίσαμε τις διάφορες δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στο Δ.Θ.Θ. με την καθοδήγηση του διευθυντή του και που ήταν αξιόλογες, πρωτότυπες και πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής του. Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε μερικές ακόμα δραστηριότητες του Δ.Θ.Θ. που αποτύπωσαν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του Διδασκαλείου.

Το όραμά του για την παιδεία υλοποιεί ο Μίλτος Κουντουράς ως Διευθυντής του Διδασκαλείου Θηλέων Θεσσαλονίκης. Οπως τονίσαμε και στο προηγούμενο άρθρο μας, το όραμα του Μίλτου Κουντουρά για ένα μελλοντικό σχολείο «Πανελλήνιο Παιδαγωγικό Κέντρο», έλαβε σάρκα και οστά (κατά την ιερή τριετία, όπως ίδιος την αποκαλεί, 1927-1930) στο Ιστορικό Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης (Δ.Θ.Θ.). Τονίσαμε, ακόμη, ότι ο Μίλτος Κουντουράς δεν αντιγράφει τα σχολεία που επισκέφθηκε στη Γερμανία. Το Δ.Θ.Θ., όπως ο ίδιος το αναδιαμόρφωσε, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα σύγχρονο ελληνικό και όχι ξενόφερτο σχολείο, που στηρίζεται στη Νεοελληνική Παράδοση και αποφεύγει την προγονοπληξία, τη μάστιγα των σχολείων της εποχής του.

Ο Μίλτος Κουντουράς υπήρξε ένα ανήσυχο, αινιγματικό,
δημιουργικό και προοδευτικό πνεύμα. Οι ιδέες του, ριζοσπαστικές αλλά τεκμηριωμένες, προσέκρουσαν στο κατεστημένο της εποχής που καιροφυλακτεί πάντα για να εκριζώσει ό,τι υγιές και καινοφανές εισηγήθηκε ο κορυφαίος αυτός
παιδαγωγός.

Περισσότερα Άρθρα...