Ο καιρός
Φεβρουάριος 2012
ΔΤΤΠΠΣΚ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Αρχική Αρθρογραφία Απόψεις

Λένε ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Και ισχύει· για εμένα τουλάχιστον, ισχύει και με το παραπάνω. Η σπουδαιότητα των εικόνων όμως, δεν οφείλεται (μόνο) στο ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν ανάγκη ένα μεγάλο πλήθος και μια αντίστοιχα μεγάλη ποικιλία λέξεων για να περιγραφούν. Το πραγματικό τους ενδιαφέρον βρίσκεται σε εκείνες τις περιπτώσεις, όπου μια εικόνα δεν μπορεί να ταιριάξει με καμία απολύτως λέξη, με κανέναν απολύτως συνδυασμό λέξεων, με καμία πρόταση ή έκφραση. Μία εικόνα τότε δεν ισούται ούτε με μία, αλλά ούτε με χίλιες, ούτε με εκατό χιλιάδες λέξεις. Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε φανεί αρκετά τυχεροί ώστε να ζήσουμε μια τέτοια στιγμή - εικόνα, που, ακόμα και όταν είναι δυσάρεστη, σε κερδίζει με τη σπανιότητά της. Οι περισσότεροι από εσάς, πιστεύω, μπορούν να καταλάβουν, έστω να αισθανθούν, τι εννοώ λέγοντας τα παραπάνω.

Μετά λύπης μου παρατηρώ καθημερινά ότι αυτή η πόλη και αναφέρομαι φυσικά στο Γαλάτσι, δεν έχει στραμμένα τα μάτια της στους νέους προσπαθώντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους ώστε να τους «κρατήσει» στους κόλπους της. Για να γίνω πιο σαφής, εννοώ ότι δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές, ώστε η νεολαία της περιοχής να επιλέγει να διασκεδάσει και να ψυχαγωγηθεί στο Γαλάτσι με απότοκο να  προτιμάει να επισκεφθεί άλλες περιοχές για να βρει τις μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας που χρειάζεται.

Σινεμά λοιπόν. Μου αρέσει το σινεμά. Μου αρέσει, γιατί μου αρέσουν και τα ταξίδια. Μου αρέσει όπως μου αρέσουν και τα ταξίδια. Με τον ίδιο τρόπο, για τους ίδιους - σχεδόν - λόγους. Μόνο που στο σινεμά αισθάνομαι πως είμαι πιο ελεύθερη, ίσως πραγματικά ελεύθερη. Νιώθω πως το κινηματογραφικό σύμπαν είναι απέραντο, αδέσμευτο, απεριόριστο. Διαπερνά το χώρο και το χρόνο. Νιώθω πως οι εικόνες και οι ήχοι του εκτείνονται με τη σειρά τους πολύ πιο πέρα από την καθημερινότητα, την πραγματικότητα, την αντικειμενικότητα, την αλήθεια.

Πόσες άραγε φορές έχει ειπωθεί αυτή η φράση; Μία σίγουρα, μιας και την άκουσα πρόσφατα, από εκφωνητή ειδήσεων στην τηλεόραση. Αλλά και άλλες πολλές σίγουρα, από το στόμα ανθρώπων σαν και εμάς, από το δικό μας στόμα. Κοιτάζουμε γύρω μας, ζούμε, προσπαθούμε, ελπίζουμε, ονειρευόμαστε, και πάλι καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Τι περιμένουμε; Λες και δεν ξέρουμε την κατάληξη; Αφού στην Ελλάδα ζούμε. Λιγότερο ή περισσότερο, ηθελημένα ή αισθανόμενος τύψεις για αυτό, έχω την εντύπωση πως ο κάθε Έλληνας έχει πει, ή τουλάχιστον σκεφτεί, μια φράση αντίστοιχη με την παραπάνω. Έλληνες περήφανοι υποστηρικτές της χώρας τους ή Έλληνες χωρίς κανένα αίσθημα της ταυτότητας και της πατρίδας, Έλληνες που πεινάνε ή Έλληνες που κατοικούν στις πιο πλούσιες γειτονιές της χώρας, όλοι έχουμε ζήσει τη στιγμή στην οποία το γεγονός του ότι ζούμε στην Ελλάδα, μας έχει ωθήσει είτε στην κατανόηση και την αποδοχή των συνθηκών που επικρατούν, είτε στην απελπισία.

Περισσότερα Άρθρα...