ΛΑΡΥΓΓΙΤΙ∆Α: Τα πρώτα συµπτώµατα για να την προλάβετε


Η λαρυγγίτιδα είναι µια φλεγµονή του λάρυγγα από την κατάχρηση (πχ φωνές), κάποιον ερεθισµό ή µία µόλυνση.

Στο εσωτερικό του λάρυγγα υπάρχουν φωνητικές σας χορδές, δύο πτυχές της βλεννογόνου µεµβράνης που καλύπτει µυς και χόν- δρους. Κανονικά, οι φωνητικές σας χορδές ανοίγουν και κλείνουν οµαλά, σχηµατίζοντας ήχους µέσα από την κίνηση και τους κραδασµούς. Αλλά όταν έχετε λαρυγγίτιδα, οι φωνητικές σας χορδές αναπτύσσουν φλεγµονή ή ερεθίζονται πολύ. Η διόγκωση αυτή προκαλεί στρέβλωση των ήχων που παράγονται από τον αέρα που περνά από πάνω τους. Ως αποτέλεσµα, η φωνή σας ακούγεται βραχνή.

Σε ορισµένες περιπτώσεις λαρυγγίτιδας, η φωνή σας µπορεί σχεδόν να «κλείσει» εντελώς. Η λαρυγγίτιδα µπορεί να είναι βρα- χύβια (οξεία) ή µακράς διάρκειας (χρόνια). Οι περισσότερες περιπτώ- σεις λαρυγγίτιδας προκαλούνται από κάποια προσωρινή ιογενή λοίµωξη ή φωνητική κόπωση και δεν είναι σο- βαρές. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συµπτώµατα της λαρυγγίτιδας διαρ- κούν λιγότερο από 2 εβδοµάδες.

Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανό να είστε στα πρώτα στάδια της λαρυγ- γίτιδας αν νιώσετε τα ακόλουθα: – Βραχνάδα – Ασθενής φωνή – «Γαργαλητό» στο πίσω µέρος του λαιµού – Πονόλαιµος – Ξηρότητα στον φάρυγγα – Ξηρός βήχας

 ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ∆ΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

Μπορείτε να διαχειριστείτε τις πε- ρισσότερες περιπτώσεις οξείας λα- ρυγγίτιδας µε απλά βήµατα, όπως το να αναπαύσετε τη φωνή σας για κά- ποιες µέρες και να πίνετε πολλά υγρά. Η έντονη χρήση της φωνής σας κατά τη διάρκεια ενός επεισο- δίου οξείας λαρυγγίτιδας µπορεί να βλάψει τις φωνητικές σας χορδές. Κλείστε ένα ραντεβού µε έναν για- τρό εάν τα συµπτώµατα της λαρυγ- γίτιδας διαρκούν για περισσότερο από δύο εβδοµάδες.

Ζητήστε αµέσως ιατρική βοήθεια εάν: – Έχετε δυσκολία στην αναπνοή – Φτύνετε αίµα – Έχετε πυρετό που δεν υποχωρεί – Έχετε αύξηση του πόνου – Έχετε δυσκολία στην κατάποση – Ζητήστε άµεση ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας: – Κάνει ήχους υψηλής συχνότη- τας όταν αναπνέει (συριγµός) – Τρέχουν τα σάλια περισσότερο από το συνηθισµένο – Έχετε δυσκολία στην κατάποση – Έχετε δυσκολία στην αναπνοή – Έχετε πυρετό υψηλότερο από 39,4°C Αυτά τα σηµάδια µπορεί να υπο- δεικνύουν φλεγµονή του λάρυγγα και του αεραγωγού ακριβώς κάτω από αυτό. Αν και αυτή η πάθηση µπορεί συνήθως να αντιµετωπιστεί στο σπίτι, τα πιο σοβαρά συµπτώµατα απαιτούν ιατρική φροντίδα.

 Αυτά τα συµπτώµατα µπορεί επίσης να υπο- δεικνύουν επιγλωττίτιδα, µια φλεγ- µονή στον ιστό που λειτουργεί ως «καπάκι» για να καλύψει την τραχεία και η οποία µπορεί να είναι απειλη- τική για τη ζωή τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή