Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Κέικ με μήλο και μέλι

Υλικά

Για το κέικ:
3 μεγάλα αβγά 3/4 φλ. μέλι ½ φλ. ζάχαρη ¼ φλ. καστανή ζάχαρη 1 ¼ φλ. λάδι κανόλας 1 ½ κ.σ. βανίλια 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.σ. baking powder 1 κ.σ. μαγειρική σόδα 1 ½ κ.γ. κανέλα 3/4 κ.γ. αλάτι ¼ κ.γ. all spice μείγμα μπαχαρικών γαρύφαλλο σκόνη 4 μήλα, καθαρισμένα και τριμμένα
Για το γλάσο:
1 φλ. και 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη 1/4 κ.γ. βανίλια   1-2 κ.σ. κρέμα χωρίς λακτόζη

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Σε ένα μεγάλο μπόλ, χτυπάμε τα αβγά μέχρι να γίνουν ένα ρευστό μείγμα.
Προσθέτουμε το μέλι, τη λευκή ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, το λάδι κανόλας και τη βανίλια.

Σε ένα άλλο μπόλ μεσαίου μεγέθους, βάζουμε το αλεύρι, το baking powder,
τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, τα αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών.
Ρίχνουμε  το στερεό μείγμα αλευριού στο ρευστό μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Προσθέτουμε τα τριμμένα μήλα.
Ψεκάζουμε τη φόρμα του κέικ με σπρέι μαγειρικής, φροντίζοντας να πάει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της.

Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ, προσέχοντας το μείγμα να
καλύπτει τα ¾ της φόρμας, για να μη χυθεί έξω από τα τοιχώματά της.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 75 με 90 λεπτά. Μόλις οι άκρες του
αρχίσουν να ροδίζουν και η επιφάνεια του αποκτήσει ένα σκούρο χρώμα,
«τσιμπάμε» το κέικ με μία οδοντογλυφίδα για να δούμε αν έχει ψηθεί και
στο εσωτερικό του. Αν αντιληφθούμε ότι έχει ψηθεί και εσωτερικά, είναι
έτοιμο και μπορούμε να το βγάλουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε το κέικ έξω από το φούρνο για 10 λεπτά και μετά το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.
Όταν το βγάλουμε από τη φόρμα, το αφήνουμε να κρυώσει.
Διακοσμούμε το κείκ την ημέρα, που θα το σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα το κέικ με 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη.
Για το γλάσο:
Τοποθετούμε 1 φλ. ζάχαρη άχνη σε ένα μπόλ.
Προσθέτουμε ¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και 1 κ.σ. κρέμα στο μπόλ.

Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα σύρμα ή πιρούνι για να γίνει ενιαίο.
Προσθέτουμε επιπλεόν κρέμα, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει παχύρευστη υφή.
Με τη βοήθεια ενός κορνέ, περιχύνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ σε σχήμα «ζίκ ζάκ».
Το αφήνουμε το να κρυώσει για 30 με 60 λεπτά και σερβίρουμε.

 

Πηγές