Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Tα φρούτα και τα λαχανικά που δεν θέλουν ψυγείο

Οι µπανάνες µαυρίζουν, οι γλυκοπατάτες σκληραίνουν, το καρπούζι χάνει το ζωντανό του χρώµα και οι ντοµάτες έχουν καλύτερη γεύση και χρώµα. Συνηθίζετε να πηγαίνετε σε λαϊκή αγορά, να αγοράζετε φρούτα και λαχανικά και µε το που φτάνετε σπίτι, να τα τοποθετείτε κατευθείαν στο ψυγείο;

Αν ναι, τότε ξανασκεφτείτε το καθώς ορι- σµένα φρούτα και λαχανικά, σύµφωνα µε µελέτες, καταναλώνονται καλύτερα όταν διατηρούνται εκτός ψυγείου.

Σίγουρα, οι περισσότεροι από εµάς γνωρίζουν ότι οι πατάτες διατηρούν- ται καλύτερα εκτός ψυγείου αλλά ίσως δε γνωρίζουν ότι τα αγγούρια και οι ντοµάτες τρώγονται καλύτερα όταν είναι εκτός ψύξης. Σύµφωνα µε το Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνια αυτές είναι οι τροφές που χρειάζονται ψυγείο και σίγουρα κάποιες απ’ αυτές θα σας προκαλέσουν έκ- πληξη. Χρειάζονται ψύξη: Βερίκοκα, Μύρτιλα, Βατόµουρα, Σύκα, Φράουλες, Κε- ράσια, Σταφύλια, Καρότα, Μπρόκολα, Μανιτάρια, Σπανάκι, Μαρούλια, Πράσα, Αρακάς, Καλαµπόκια, Κουνουπίδια, Βότανα, Σέλερι, Πράσινα Κρεµ- µύδια ∆εν χρειάζονται ψύξη: Μήλα, Αβοκάντο, Μπανάνες, Πορτοκάλια, Λεµόνια, Αχλάδια, ∆αµάσκηνα, Καρπούζια, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Γκρέιπφρουτ, Ρόδια, Πατάτες, Κολοκύθες, Πιπεριές, Σκόρδα, Αγγούρια, Ντοµάτες, Γλυκοπατάτες, Μελιτζάνες, Ξερά κρεµµύδια, Πεπόνια Το ψυγείο σταµάτα την ωρίµανση των φρού- των και των λαχανικών κάτι που επηρεάζει τη γεύση. Για παράδειγµα, οι µπανάνες µαυρίζουν, όταν βρίσκονται στο ψυγείο, οι γλυκοπατάτες γίνονται πάρα πολύ σκληρές, το καρπούζι χάνει το ζων- τανό του χρώµα και οι ντοµάτες έχουν καλύτερη γεύση και χρώµα, αν αφε- θούν σε θερµοκρασία δωµατίου. Αλλά υπάρχουν κάποια τρόφιµα που πρέπει να διατηρούνται πάντα στο ψυγείο, όπως το µαρούλι, τα µανιτάρια, τα σταφύλια, τα µούρα, τα φυλ- λώδη λαχανικά και τα πράσα. Μερικά φρούτα και λαχανικά πρέπει να ωριµάσουν στο πάγκο πρώτα, πριν αυτά αποθηκευτούν στο ψυγείο.

Για παράδειγµα τα µήλα µπορούν να µεί- νουν στη φρουτιέρα για επτά ηµέρες, αλλά µετά από µια εβδοµάδα θα πρέ- πει να φυλάσσονται στο ψυγείο