Οδηγίες για να µην κολλήσουµε όταν όλοι είναι κρυωµένοι


Ναι, είναι η εποχή των αλλεπάλληλων κρυολογηµάτων. Αλλά εµείς θα βάλουµε τα δυνατά µας να µείνουµε υγιείς! Σιγά- σιγά, όλοι γύρω µας αρχίζουν να κρυολογούν. Είτε είναι ένα απλό συνάχι είτε κανονικότατη γρίπη, πολλές φορές είµαστε αναγκασµένοι να βρισκόµαστε στον ίδιο χώρο µε δεκάδες φτερνίσµατα και πολύ βήχα. Πώς θα καταφέρουµε να προστατευτούµε και να µην κολλήσουµε; Ίσως έχουµε µερικές ιδέες για αυτό, αν και πρέπει πάντα να θυµόµαστε µερικούς κανόνες, που µας συστήνουν οι ειδικοί του iatronet.gr. Ποτέ δεν µπορούµε να είµαστε 100% ασφαλείς καθώς τα µικρόβια µεταδίδονται µε τροµακτική ταχύτητα σε κλειστούς χώρου ακόµα και µε την οµιλία, δυστυχώς. Ορισµένοι µικροοργανισµοί, όπως ο ιός της γρίπης, µπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες µέχρι και για µία ολόκληρη µέρα. Γι’αυτό καλό είναι να γνωρίζουµε τα εξής:

• Πλένουµε τα χέρια µας συχνά


Ο καλύτερος τρόπος να αποµακρύνουµε τους µικροοργανισµούς από τα χέρια µας είναι τα πλένουµε τακτικά. Έτσι, όχι µόνο δεν θα κολλήσουµε οι ίδιοι, αλλά δεν θα µεταφέρουµε την ασθένεια και σε άλλους. Μια ακόµα καλή εναλλακτική είναι να έχετε µαζί σας συνεχώς ένα µπουκαλάκι µε απολυµαντικό gel, που θα περιέχει οινόπνευµα.
 ∆εν αγγίζουµε το πρόσωπό µας Ειδικά τα µάτια και την µύτη µας. Αν έχουµε έρθει σε επαφή µε µικρόβια νωρίτερα και έπειτα ακουµπήσουµε αυτές τις περιοχές, τα µι κρόβια έχουν άµεση πρόσβαση στον οργανισµό µας.

 • Καθαρίζουµε τον χώρο εργασίας µας

Το κάνουµε αυτό για να µην συσσωρεύονται µικρόβια. Είναι πολύ σηµαντικό το γραφείο σας και ο χώρος που εργάζεστε να µην είναι γεµάτος µε περιττά αντικείµενα. Χρησιµοποιήστε ένα απολυµαντικό µαντιλάκι για να καθαρίζετε την επιφάνεια του γραφείου δύο φορές την ηµέρα την εποχή της γρίπης.

 • Κάνουµε εµβόλιο

Αυτό λειτουργεί για την γρίπη, όχι για το απλό κρυολόγηµα. Αλλά µε- ρικές φορές υποτιµούµε πόσο σοβαρή ασθένεια είναι η γρίπη. Το εµβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, επειδή ο ίδιος ο ιός µεταλλάσσεται συνεχώς. Ακόµα και µε το εµβόλιο, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να κολλήσετε τον ιό, αλλά η εµπειρία σας θα είναι πολύ πιο ανώδυνη.

• Κοιµόµαστε καλά

Για να είναι ο οργανισµός µας πιο δυνατός απέναντι στα µικρόβια, πρέπει να είναι δυνατό το ανο- σοποιητικό µας σύστηµα. Και ένας τρόπος για να το διασφαλίσουµε είναι να κοιµόµαστε καλά και αρκετές ώρες µέσα στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, φυσικά. Αν πιέζετε τον εαυτό σας και δεν κοιµάστε σωστά, ο οργανισµός σας θα είναι πιο επιρρεπής σε λοιµώξεις.

 • Τρώµε καλά και γυµναζόµαστε

Το να τρώµε σωστά και να ασκούµαστε είναι ένας τρόπος να σιγουρευτούµε ότι η υγεία µας θα βρίσκεται σχεδόν πάντα σε καλή κατάσταση. Σίγουρα, το κρυολόγηµα δεν είναι κάτι που µπο- ρούµε να προλάβουµε 100%, αλλά είναι σηµαντικό να φροντίζουµε τον εαυτό µας και να κάνουµε σωστές επιλογές πολλά φρούτα και λα- χανικά που ενισχύουν τις άµυνές µας, όχι επεξεργασµένα τρόφιµα, περιορισµένο αλκοόλ και κοµµένο τσιγάρο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή