Πεθαίνω για σοκολάτα ,γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

Γράφει ο ΝΤΑΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ∆ιεύθυνση Σπουδών των φροντιστηρίων «Πρόταση»

Λιώνω γι’ αυτήν. Όχι µόνο για την κλασική σοκολάτα. Για όλες της τις µορφές. Σοκολατάκια δεν µπορώ να φάω µόνο ένα. Τα κοκάκια και τα εκλεράκια ήταν οι µεγάλες αµαρτίες της παιδικής µου ηλικίας.
Οι σοκολατίνες ήταν η γιορτή της εφηβείας µου. Οι black forest ήταν το πάρτυ της ωριµότητας. Σε όλες της δύσκολες στιγµές, ένα κοµµάτι σοκολάτας αλλάζει την ψυ- χολογία. Αλλάζει τη διάθεση.
Όπως έχει αποδειχθεί επιστηµονικά, η σο- κολάτα βοηθάει στην έκκριση των χηµικών ουσιών του εγκεφάλου, που µας κρατούν ήρεµους, µειώνουν το άγχος και τις καταθλιπτικές τάσεις.
Αυτά σκέφτηκα διαβάζοντας ένα πολύ δυσάρεστο ρεπορτάζ του Νίκου Ρούσση από το Στρασβούργο, µε τίτλο «Οι πόλεµοι «τρέφουν» την αγορά εργασίας στην Ε.Ε.».
Ο Ν. Ρούσσης είναι εξπέρ στο να να αναδεικνύει σηµαντικά θέµατα που για όλους τους υπόλοιπους φαίνονται ασήµαντα και τα οποία στις εφηµερί- δες περνάνε στα «ψιλά γράµµατα».
Τί έγραφε: «Ξεπερνάει τα 100 δισ. ευρώ σήµερα, ο κύκλος εργασιών της ευρω- παϊκής αµυντικής πολεµικής βιοµηχανίας, προσφέροντας εργα- σία σε 400.000 άµεσα απασχολού- µενους και σε πάνω από 1.000.000 έµµεσα συνεργαζόµενους, πληρο- φορεί ενηµερωτικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εµµέσως πλην σαφώς υπονοείται, στο εν λόγω σηµείωµα, ότι σε περίπτωση που η Ευρώπη παύσει να συµµετέ- χει, σε εκτός συνόρων πολέµους και εµφύλιες συρράξεις, ο ετήσιος τζί- ρος της αµυντικής της βιοµηχανίας θα µειωθεί και κάτι τέτοιο θεωρείται πως θα έχει επιπτώσεις στην διατήρηση των θέσεων εργασίας».

∆εν µου άρεσε καθόλου. 1.000.000 Ευρωπαίοι πρέπει να µπουν στο δί- ληµµα: ή σταµατάτε να ζητάτε την απεµπλοκή ευρωπαϊκών στρατών και στρατηγικών στη Συρία, τις αραβικές χώρες, την Αφρική, σταµατάτε να ζητάτε να µην πουλάµε όπλα που χρη- σιµοποιούνται σε εµφύλιους πολέµους κλπ ή … χάνετε τη δουλειά σας!

Σκληρό το δίληµµα. Εκβιαστικό. ∆εν µου αρέσουν τα εκβιαστικά δι- λήµµατα όσο πραγµατικά κι αν φαί- νονται. Συνήθως είναι απλουστευτικά ενώ υπάρχουν πάντα πολλές άλλες δυνατότητες, αν δεν εγκλωβιστείς στη λογική τους. Με επιβεβαίωσε άµεσα µια άλλη έµπειρη δηµοσιογράφος, η Τζώρτζια Κοντράρου, όταν µπήκα σε κοινωνικό δίκτυο: «Αναρωτιέµαι εάν οι βιοµηχανίες πολεµικού υλικού µεταβληθούν σε βιοµηχανίες σοκολάτας δεν θα έχουν µεγαλύ- τερα κέρδη στη γη;

Η σοκολάτα δεν σου δίνει εξουσία, δύναµη, έλεγχο, παρέµβαση;». Μπράβο Τζώρτζια, σκέφτηκα. Αυτό είναι, τα πολεµικά εργοστάσια ας γίνουν εργοστάσια σοκολάτας ! Μεγάλη η ζήτηση, σίγουρες οι πωλήσεις, φθηνότερες οι σοκολάτες για µας! Έξυπνη πρόταση και πνευµατώδες το σχόλιο.
Αφήστε που κάνουν καλό και στην υγεία! Η σοκολάτα έχει σχετισθεί µε τη µείωση της πίεσης του αίµατος, µε ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά, µε δράση ενάντια στον επίµονο βήχα και µε τη γέννηση πιο χαρούµενων µωρών, εφόσον καταναλώνε- ται κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης. Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, µαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, καφεΐνη και βιταµίνη Ε. Οι περισσότερες από αυτές τις ιδιότητές της οφείλονται στο κακάο, που περιέχει η σοκολάτα, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά – γνωστά για τις ευεργετικές τους επι- δράσεις στον οργανισµό. Η σκούρα σοκολάτα (υγείας) περιέχει λιγότερο γάλα και περισσότερο κακάο, απ’ ότι η γάλακτος ή η λευκή, γι’ αυτό και αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Οι επιστήµονες πιστεύουν ότι η επί- δραση του κακάο της σοκολάτας στο µικροβιακό οικοσύστηµα του εντέ- ρου µιµείται την ευεργετική επί- δραση των προβιοτικών και πρεβιο- τικών. Η µαύρη σοκολάτα λοιπόν που έχει συνδεθεί µε προστασία έναντι διαφορετικών νόσων είναι πι- θανό να αλλάζει τη χλωρίδα του εντέρου δηµιουργώντας «ασπίδα» για τον οργανισµό. Και πού παράγεται το κακάο; Εδώ σκάλωσα. Τα κακαόδεντρα είναι εκλεκτικά. Λατρεύουν τη ζέστη, την υγρασία και χρειάζονται προστασία από το δυνατό τροπικό ήλιο και τον άνεµο. Ευδοκιµούν στις τροπικές πε- ριοχές της Αφρικής, Ασίας, Νότιας Αµερικής και Κεντρικής Αµερικής. Το κακαόδεντρο ευδοκιµεί αποκλειστικά στους Τροπικούς, σε µια ζώνη 15-20 µοιρών βορειότερα και νοτιότερα του Ισηµερινού – περιοχή που ονο- µάζεται «ζώνη του κακάο». Το νεαρό κακαόδεντρο είναι εξαιρετικά ευαί- σθητο και χρειάζεται προστασία από το δυνατό τροπικό ήλιο.

Γι αυτό το λόγο τα νεαρά δενδρύλλια τοποθε- τούνται στη σκιά πλατύφυλλων τρο- πικών φυτών, γνωστών ως «µητέρα του κακάο». H κίνηση αυτή προστα- τεύει τα νεαρά φυτά, αλλά βοηθάει και στην οριοθέτηση του ύψους τους στα 6-8 µέτρα, ώστε να διευ- κολύνεται η παραγωγή και η συγκο- µιδή. ∆ύσκολα τα πράγµατα … Η παρα- γωγή κακάο είναι περιορισµένη λοι- πόν. Και το χειρότερο όλων: Τρεις (3) πολυεθνικές ελέγχουν το 83% του παγκόσµιου εµπορίου κακάου. Με παρουσία στις χώρες παραγω- γής, µε πολιτικές παρεµβάσεις, µε αποικιοκρατικές συµφωνίες και σε κάποιες περιπτώσεις µε συµµορίες µπράβων οι οποίοι εποπτεύουν την καλλιέργεια και τη συγκοµιδή. Είχε προηγηθεί ένας τεράστιος οικονοµι- κός πόλεµος εταιρειών για τη «λεία». Το κακάο, όπως και άλλα προϊόντα, αποτελούν αντικείµενα ολιγοπωλίων που προέκυψαν από αδυσώπητους οικονοµικούς πολέµους. Θυµηθείτε πόσα εργοστάσια ζάχαρης είχε κάποτε η Ελλάδα και πώς φτάσαµε σή- µερα να εισάγουµε ζάχαρη από τη Γερµανία. Όχι πάντως µόνο από δικιά µας ανικανότητα. Γιατί δεν είµαστε η µόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν πα- ράγει ζάχαρη … Κι εδώ πόλεµος λοιπόν. Ναι, όπως και στην επεξεργασία του κακάο. Πάλι 3 εταιρείες ελέγχουν πάνω από το 60% της παγκόσµιας επεξεργασίας, ενώ 5 εταιρείες ελέγ- χουν πάνω από το 65% της παγκό- σµιας παραγωγής σοκολάτας. Κάτι σαν τις πολεµικές βιοµηχανίες δη- λαδή. Ελάχιστες παγκοσµίως. Όχι µόνο δεν ελέγχονται από τα κράτη αλλά αντίθετα επιβάλλουν τις πολιτι- κές τους στα κράτη! Κι ενώ η ζήτηση σοκολάτας αυξά- νεται παγκοσµίως, η παραγωγή δεν γίνεται να αυξηθεί κατά πολύ αφού επηρεάζεται εύκολα από τις καιρικές συνθήκες. Οι τιµές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κι επειδή σε εποχές κρίσης η σοκολάτα είναι πολυτέλεια, έχει πέσει η ζήτηση στις ευρωπαϊκές χώρες. Τί κάνουν λοιπόν οι εταιρείες για να µην µειωθούν τα κέρδη τους; Εργάζονται πυρετωδώς για την πα- ρασκευή µεταλλαγµένης ποικιλίας κακάο. Μπορεί στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον µεγαλύτερο παραγωγό κακάο παγκοσµίως, το 90% της καλλιέρ- γειας να γίνεται σε οικογενειακές φάρµες των 20-40 στρεµµάτων, αλλά αυτό αλλάζει µε τη δηµιουργία µίας νέας φυτείας που θα καταλαµ- βάνει έκταση ίση µε 3.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η βελγική Solea, τµήµα της KKO International SA, έχει διαµορφώσει ήδη 20.000 στρέµµατα στο κεντροανατολικό τµήµα της χώρας, και επιδιώκει να εξασφαλίσει 10.000 ακόµη. Για τη φύτευση των δέντρων η Solea χρησιµοποίησε έναν νέο, πιο παραγωγικό υβριδικό σπόρο στον οποίο δόθηκε το όνοµα Mercedes. Το µοναδικό του ελάτ- τωµα είναι ότι τα δέντρα µεγαλώ- νουν άνισα, κάτι που θα αντιµετωπιστεί µε κλωνοποίηση… Τώρα που το ξανασκέφτοµαι …ε, δεν θα πεθάνουµε και για τη σοκολάτα!

 

22/11/2016

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή