Μειωμένος κατά 1,7 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2014

Στο ποσό των 24.921.123,94 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων του Δήμου Γαλατσίου για το 2014, μειωμένος κατά περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως είθισται η συμπολίτευση υπερψήφισε το σχέδιο που κατέθεσε η διοίκηση και η αντιπολίτευση καταψήφισε ασκώντας κριτική και χαρακτηρίζοντάς τον μη ρεαλιστικό, φτωχό, ευχολόγιο και ξεπούλημα στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Να θυμίσουμε πως ο προϋπολογισμός του 2013, μετά και τις αναμορφώσεις, είχε ανέλθει στο ποσό των 26.581.372,54 ευρώ.

Ωστόσο αυτή τη φορά η διαλογική συζήτηση ανάμεσα σε διοίκηση και αντιπολίτευση ήταν μάλλον… απούσα και η κριτική που ασκήθηκε σύντομη καθώς η συζήτηση για το κορυφαίο αυτό πολιτικό αλλά και οικονομικό γεγονός ξεκίνησε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, μέσα σε κλίμα κόπωσης και γενικότερης χαλάρωσης. Ίσως βέβαια αυτό να επιδιώκει και η δημοτική αρχή: την επιφανειακή «συζήτηση» επί του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος χωρίς ουσιαστικό διάλογο και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και θέσεων. Διότι σε αντίθετη περίπτωση θα προγραμμάτιζε ειδική συνεδρίαση του Σώματος όπου μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης θα αποτελούσε ο προϋπολογισμός του Δήμου Γαλατσίου και μόνον αυτός. Αλλά αυτά γίνονται αλλού, όχι εδώ.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Και φέτος κύρια πηγή εσόδων για το Δήμο Γαλατσίου είναι οι ΚΑΠ για την κάλυψη γενικών αναγκών, οι οποίοι ανέρχονται σε 5.974.878,13 ευρώ, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού που είναι 4.119,827,00 ευρώ και το τέλος ακίνητης περιουσίας 705.000,00 ευρώ.
Από τους ΚΑΠ για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο Δήμος Γαλατσίου προϋπολογίζεται να λάβει 406.517,03 ευρώ ενώ η επιχορήγηση από ΕΣΠΑ – ΠΕΠ (για το Βρεφονηπιακό Σταθμό) είναι 1.800.000,00 ευρώ.
Εντύπωση μας έκανε το ύψος του ποσού που ο Δήμος Γαλατσίου προϋπολογίζει ως έκτακτα έσοδα από παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και που είναι 465.164,25 ευρώ. Πέρσι για το 2013 προϋπολόγιζε πως θα εισπράξει 491.149,59 ευρώ και τελικώς το σύνολο των εισπραχθέντων από αυτά ήταν μόλις 21.084,53 ευρώ!
ΤΑ ΕΞΟΔΑ
Οι δαπάντες του Δήμου Γαλατσίου χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
• Γενικές Υπηρεσίες με προϋπολογισμό 5.419.284,35 ευρώ
• Οικονομικές – Διοικητικές Υπηρεσίες με έξοδα 2.308.486,56 ευρώ
• Υπηρεσία Πολιτισμού – Αθλητισμού & Κοινωνικής Πολιτικής με προϋπολογισμό 631.248,00 ευρώ
• Υπηρεσία Καθαριότητας – Ηλεκτροφωτισμού με προϋπολογισμό εξόδων 4.364.011,04 ευρώ
• Υπηρεσία Τεχνικών Έργων τα έξοδα της οποίας θα ανέλθουν στα 1.833.472,20 ευρώ
• Υπηρεσία Πρασίνου με προϋπολογισμό 707.200,00 ευρώ
• Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας τα έξοδα της οποίας θα είναι 101.300,00 ευρώ
• Διάφορες Προβλέψεις – Αποθεματικό 4.982.998,26 ευρώ
Επιλέγοντας κωδικούς εξόδων από τις Γενικές Υπηρεσίες, θα αναφέρουμε πως η αντιμισθία Δημάρχου, Αντιδημάρχων και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου το 2014 θα ανέλθει στις 127.100,00 ευρώ, το ενημερωτικό φυλλάδιο για την προβολή του κοινωνικού έργου θα κοστίσει 12.000,00 ευρώ, η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης με ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. για τη λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας θα κοστίσει 70.000,00 ευρώ ενώ οι δαπάνες των εκλογών προϋπολογίζεται να φτάσουν τις 10.000,00 ευρώ.
Από τις Οικονομικές Υπηρεσίες, βλέπουμε πως οι δύο ηλεκτρονικοί πίνακες του Δήμου Γαλατσίου θέλουν για τη συντήρησή τους 10.000,00 ευρώ, 25.000,00 ευρώ θα κοστίσουν τα δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα που θα προμηθευτεί ο Δήμος μας και 5.000,00 ευρώ θα λάβει αυτός που θα επανασχεδιάσει το λογότυπο της πόλης μας.
Η Υπηρεσία Καθαριότητας προϋπολογίζεται να δαπανήσει 190.000,00 ευρώ για την προμήθεια ενός μηχανικού σαρώθρου, 130.000,00 ευρώ για ένα απορριμματοφόρο και 90.000,00 ευρώ για κάδους μηχανικής αποκομιδής 1.100 και 660 lt.
Ως προς τα νέα έργα που εντάσσονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Δήμος Γαλατσίου προγραμματίζει μέσα στο 2014 να επεκτείνει τον ποδηλατόδρομο της Λ. Βεΐκου, να ανακατασκευάσει την οδό Ναρκίσσου και να συνεχίσει τη βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου πόλης με επέκταση του έργου στην πλατεία Λέσινγκ.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ:
«ΑΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΣΕ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ Τ.Α. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ»
Για την απάθεια και αδιαφορία της διοίκησης του Δήμου Γαλατσίου σ’αυτό το ρευστό περιβάλλον των περικοπών προς την Τ.Α., της αναστολής δραστηριοτήτων, της κινητικότητας, της διαθεσιμότητας έκανε λόγο ο κ. Νίκος Μαγκανάρης από τη μείζονα αντιπολίτευση και το συνδυασμό «Γαλάτσι – 21ος Αιώνας», και ο οποίος αναφέρθηκε και σε «μία ακόμα αρνητική εξέλιξη: το ότι για πρώτη φορά υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας του Υπουργείου Εσωτερικών, που ενώ στην πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι υπάρχει έλεγχος στην οικονομική διαχείριση των Δήμων, ωστόσο ένας έμπειρος αναγνώστης διαπιστώνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σταδιακά σε τοπική διοίκηση, χάνοντας στην ουσία την όποια αυτοτέλειά της.»
«Όλα αυτά χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό που κατήρτισε για το 2014 η δημοτική αρχή. Μπροστά σε όλα όσα συμβαίνουν (κατάργηση δημοτικής αστυνομίας, των σχολικών φυλάκων, απολύσεις συμβασιούχων με δικαστικές αποφάσεις, αναστολή λειτουργίας του Άλσους Βέικου και αργότερα των Παιδικών Σταθμών…) η δημοτική αρχή της πόλης μας παραμένει απαθής, αδιάφορη, αμέτοχη, χωρίς παρεμβατικό λόγο. Η εκπροσώπηση του Δήμου σε ανώτερα όργανα, ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ, είναι ανύπαρκτη ενώ σε εσωτερικό επίπεδο δεν γίνεται καμία προσπάθεια ιεράρχησης προτεραιοτήτων, αναδιοργάνωσης υπηρεσιών και ενίσχυσης εκείνων που μπορούν να αποτελέσουν δίχτυ κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, και αξιοποίησης του έμψυχου δυναμικού του Δήμου μας. Έτσι ο προϋπολογισμός κρίνεται φτωχός, διαχειριστικός, χωρίς όραμα και συγκεκριμένη στόχευση και τελικά μη ρεαλιστικός.»
Για τα έσοδα ο κ. Μαγκανάρης είπε πως έχουν καταρρεύσει και οι υπηρεσίες του Δήμου χωρίς την αναγκαία καθοδήγηση αδυνατούν να εισπράξουν ακόμα και θεσμοθετημένα έσοδα. Για το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο υποστήριξε πως είναι το πιο φτωχό της τελευταίας δεκαετίας καθώς μόνο 53.000 ευρώ από το Δημοτικό Ταμείο πάνε  γι’αυτό, είπε πως περιορίζεται σε συνεχιζόμενα έργα και απουσιάζουν έργα που ο ίδιος ο κ. Τσίρος έχει επανειλημμένα εξαγγείλει όπως κυκλοφοριακές μελέτες, δημιουργία θέσεων στάθμευσης, ανάπλαση των Τουρκοβουνίων, αξιοποίηση του οικοπέδου Ηνιόχου – Κουντουριώτου, δημιουργία κέντρου πόλης…
Και συνέχισε λέγοντας: «Το ΙΚΑ παρά τις εξαγγελίες του κ. Τσίρου παραμένει στις παρυφές της πόλης, όσο παραμένει, και βέβαια χωρίς δημοτική συγκοινωνία αφού καταργήθηκε από τη διοίκησή του ενώ η μελέτη χρήσεων γης που είχε ολοκληρωθεί από το 2002, επανέρχεται τώρα στην προεκλογική περίοδο από κάποια συρτάρια όπου ήταν ξεχασμένη. Οι εξαγγελίες για το Μετρό και τη Γραμμή 4, χωρίς καμία παρέμβαση από τη δημοτική αρχή, δεν μπορούν να τη διασώσουν καθώς αυτή βυθίζεται στο τέλμα της ανεπάρκειάς της ενώ οι όποιες δικαιολογίες για το κλείσιμο του Άλσους Βέικου δεν αναιρούν τις ευθύνες της αφού δεν έκανε καμία προσπάθεια να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις που προβλέπονταν στον Οργανισμό του Αθλητικού Κέντρου με μόνιμο προσωπικό. Αν αυτό είχε γίνει στα 7 χρόνια διοίκησης του κ. Τσίρου, δεν θα φτάναμε σ’αυτό το αποτέλεσμα. Γιατί δεν έγινε; Ο καθένας μπορεί να καταλάβει. Οι συμβασιούχοι ήταν η καλύτερη δεξαμενή ψήφων.
»Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2014 καθώς και το τεχνικό πρόγραμμα.»

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ:
«Η Τ.Α. ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ»
Σταθερά προσανατολισμένος στην πολιτική χροιά του προϋπολογισμού ο κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου, υποστήριξε πως και η οικονομική πολιτική που ασκείται στο Δήμο μας βασίζεται στους τέσσερις άξονες της καπιταλιστικής κρίσης: πρώτον, στην εφαρμογή του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017, δεύτερον στην επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων στη δημόσια διοίκηση, τρίτον στη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και τέταρτον στην υλοποίηση του Μνημονίου για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Αναφέρθηκε εκτενώς στους ΚΑΠ του 2014 για τις γενικές ανάγκες και για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων χαρακτηρίζοντάς τους «τραγικά μειωμένους» και «σε ελεύθερη πτώση» ενώ ανέπτυξε το σκεπτικό του γύρω από τις κοινωνικές παροχές και δομές υγείας και πρόνοιας που όφειλε να προσφέρει η ίδια η πολιτεία και τώρα «τα πετάει μπαλάκι στους δήμους» και αναρωτήθηκε «πώς με αυτόν τον προϋπολογισμό θα μπορέσει η Κοινωνική Υπηρεσία να καλύψει τα τεράστια κενά από τη γενικότερη απαξίωση της δημόσιας υγείας;»
«Γι’αυτό και όλα αυτά τα χρόνια, η Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός του ΚΚΕ, από αυτή εδώ την αίθουσα διατυπώνει τη βασική θέση ότι ο σχεδιασμός σας, μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων, των προϋπολογισμών και των τεχνικών προγραμμάτων είναι η παράδοση άνευ όρων, το ξεπούλημα και σε τοπικό επίπεδο του φυσικού πλούτου, της συγκέντρωσης γης σε λίγα χέρια. Το θεσμικό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης υποτάσσεται αποκλειστικά σε αυτές τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο.
»Εμείς μαχητικά θα διεκδικήσουμε και στη δική μας γειτονιά το δικαίωμα των εργαζομένων της πόλης μας, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων ζευγαριών, στην κατεύθυνση της κοινωνικοποίησης όλου αυτού του πλούτου και όχι της παρόδοσής του στους ιδιώτες. Δεν θα πάψουμε να λέμε ότι τα περιθώρια για οριστικές λύσεις στο συγκεκριμένο σύστημα είναι πλέον ανύπαρκτα ακόμα και για τα στοιχειώδη. Όσο για τους αριστερούς που ονειρεύονται και μας δείχνουν έναν καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο – βλέπε ΔΗΜ.ΑΡ. και ΣΥΡΙΖΑ – τους απαντάμε ότι με αυτού του είδους τη διαχείρηση και μείγμα πολιτικής στην Ευρώπη έχουν ήδη παραδοθεί οι προηγούμενες δομές στους ιδιώτες εδώ και χρόνια. Άλλωστε είναι αυτοί που με ομόφωνες αποφάσεις τους στην τότε ΚΕΔΚΕ, μαζί με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καταδίκασαν χιλιάδες εργαζομένους στη σύγχρονη σκλαβιά και ομηρία των συμβάσεων, των 8μήνων, των 4ωρων, της δουλειάς με το μπλοκάκι, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την τάχα κοινωνική ή αλληλέγγυα οικονομία, τις ΜΚΟ, τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» είπε ο κ. Χαραλαμπίδης κλείνοντας.

ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ:
«ΕΥΣΗΜΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ
“ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ”»
Για «μεγάλο κουτσούρεμα των πόρων από την κεντρική εξουσία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση» μίλησε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλατσίου», κα Έλενα Ζέρβα και συνέχισε: «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εσείς, κύριοι της διοίκησης, πρέπει να μείνετε απαθείς και να μην κάνετε τίποτα προκειμένου να βελτιωθεί η συγκεκριμένη κατάσταση.»
Είπε πως το τεχνικό πρόγραμμα συνεχίζει να είναι ένα «ευχολόγιο» στηριγμένο σε «έργα βιτρίνας» που δεν λύνουν ουσιαστικά προβλήματα της πόλης ενώ ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνον ένας πλασματικός και προεκλογικός προϋπολογισμός, αλλά είναι και ένας προϋπολογισμός που είναι δυστυχώς καταδικασμένος να αποτύχει, επιβαρύνοντας όμως τους δημότες και όχι τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του.
Η κα Ζέρβα υποστήριξε πως η «δημιουργική λογιστική» ζει και βασιλεύει και τον προϋπολογισμό κυριεύει στον Δήμο Γαλατσίου όπου «η ανταποδοτικότητα στα δημοτικά τέλη είναι σχεδόν ανύπαρκτη, επειδή η καθαριότητα είναι ανύπαρκτη, ο ηλεκτροφωτισμός και το πράσινο της πόλης, τομείς που καθημερινά που εμείς οι Γαλατσιώτες βλέπουμε να υποβαθμίζονται, παρά το γεγονός ότι τα ετήσια έσοδα για αυτόν τον σκοπό έχουν αυξηθεί για το 2014. Αναρωτιόμαστε λοιπόν πού πάνε τόσα χρήματα που εισπράττονται από τους πολίτες μέσα από τα δημοτικά τέλη.»
Και είπε κλείνοντας: «Γνωρίζουμε ότι είστε κολλημένοι στο παρελθόν χωρίς προγραμματισμό και σχεδιασμό, σε πολιτικάντικες τακτικές και συμπεριφορές. Αυτό άλλωστε το έχει δηλώσει και ο απελθών Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού: “έτσι κάναμε πάντα, έτσι κάνουμε και τώρα..”. Το λουκέτο, δυστυχώς, στο Άλσος Βεϊκου, τον μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου, “ζωής”, άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
»Δεν γνωρίζουμε όμως πόσα χρόνια πρέπει ακόμα να περάσουν για να καταλάβετε ότι ήδη διαθέτετε παρελθόν 7 ετών και διαχειρίζεστε τις τύχες του Δήμου μας. Και θα πρέπει να λογοδοτήσετε. Με στοιχεία και όχι γενικολογίες και αφορισμούς. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, κυρίες και κύριοι της Διοίκησης, για να αποδείξετε στους Γαλατσιώτες με ποιόν τρόπο εννοείτε τη λογοδοσία! Γιατί στη “δημιουργική λογιστική” και στην επικοινωνία, σας απονέμουμε εύσημα!»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή