«Στις δύσκολες εποχές που περνάμε δεν περισσεύει κανείς»

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
«Στις δύσκολες εποχές που περνάμε δεν  περισσεύει κανείς»

Ο δικηγόρος Γιώργος Κόκκαλης είναι γνωστός στην πόλη του Γαλατσίου, κυρίως μέσα από την ενασχόλησή του με τα δημοτικά δρώμενα από τη θέση του δημοτικού συμβούλου επί τρεις συνεχόμενες τετραετίες, 1998-2002, 2002-2006 και 2006-2010. Έχει επιτυχώς θητεύσει σε θέση αντιδημάρχου ενώ την χρονική περίοδο 2006-2010 ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου.
Μετά από απουσία μιας τετραετίας από τα δημοτικά πράγματα, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές πήρε τη μεγάλη απόφαση να ηγηθεί δημοτικής παράταξης και να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου.

«ΠΑΛΜΟΣ»: Κύριε Κόκκαλη, αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές, τον Μάιο του 2014, θα είστε υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Πράγματι είναι στις προθέσεις μου να ασχοληθώ και πάλι ενεργά στα δημοτικά δρώμενα του Γαλατσίου, θέτοντας υποψηφιότητα για τη θέση του Δημάρχου αυτή τη φορά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και επομένως μπορώ να επιβεβαιώσω τις πληροφορίες σας.
«Π»: Μπορείτε να μας πείτε τους λόγους οι οποίοι σας οδήγησαν να ασχοληθείτε και πάλι ενεργά με τα δημοτικά πράγματα μετά την τριετή αποχή σας από αυτά;
Γ.Κ.: Τώρα όσν αφορά στην επανενεργοποίησή μου και τους λόγους που την υπαγόρευσαν. Είναι ασφαλώς και πρωτίστως η προσωπική μου βούληση, επιθυμία και διάθεση για προσφορά ουσιαστικού έργου στους δημότες της πόλης μας, οι οποίοι θεωρώ, ειρήσθω εν παρόδω, ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία με γνωρίζουν αρκετά καλά λόγω της πολύχρονης ενασχόλησής μου με τα κοινά, αφενός ως άνθρωπο και επαγγελματία και αφετέρου ως πολιτικό πρόσωπο.
Ο δεύτερος και πολύ σημαντικός λόγος αφορά στη διαπίστωση, που πιστεύω ότι δεν είναι μόνο προσωπική αλλά και των περισσοτέρων συνδημοτών μας, ότι τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα της πόλης μας δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά με συνέπεια το έργο και οι δράσεις του Δήμου μας να είναι υποτυπώδη ή ανύπαρκτα στους περισσότερους τομείς και ο Δήμος να έχει περιέλθει σε λειτουργικό και διαχειριστικό αδιέξοδο.
Ο τρίτος λόγος αφορά στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητας που βιώνει ο μέσος πολίτης, οι οποίες λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που σωβεί στη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας, επιδεινώνονται συνεχώς και οι οποίες σε τελική ανάλυση επιβάλλουν, κατά την άποψή μου, η διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων να γίνεται από ανθρώπους που θα διαθέτουν παράλληλα τη σοβαρότητα αλλά και τη γνώση των θεμάτων.
Κλείνοντας αυτή την ενότητα θέλω να σας πω ότι μπορεί αυτά τα τρία χρόνια να μην ήμουν εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος αλλά ήμουν πάντα ενεργός πολίτης και συμμετείχα σε όλες τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της πόλης μας.
«Π»: Είναι γνωστός ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προέρχεστε καθώς και ο δημοτικός συνδυασμός με τον οποίο είσασταν στη διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Απ’ό,τι φαίνεται ο χώρος αυτός θα «κατέβει» κατακερματισμένος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Δεν νομίζετε ότι θα ήταν καλύτερα να γίνει προσπάθεια ώστε ο χώρος αυτός να εκπροσωπηθεί από έναν μόνο συνδυασμό;
Γ.Κ.: Ασφαλώς· όπως προανέφερα άλλωστε, είμαι αρκετά γνωστός στους συμπολίτες μου στο Γαλάτσι μέσα από τη μακρόχρονη ενασχόληση και εμπειρία μου με τα κοινά. Όπως επίσης θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές είναι γνωστές οι πολιτικές πεποιθήσεις, θέσεις και απόψεις μου, καθώς και η προσωπική πολιτική μου διαδρομή. Επίσης είναι γνωστό σε όλους ότι για πρώτη φορά εκλέχτηκα ως δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική παράταξη του κ. Βασίλη Παπαδιονυσίου για την περίοδο 1998-2002 και εν συνεχεία με την παράταξη του Θεόδωρου Τούντα για τις περιόδους 2002-2006 και 2006-2010. Κατά τις δύο εκ των τριών χρονικών περιόδων (1998-2002 και 2002-2006) είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω τα συμφέροντα του Δήμου μας ως δημοτικός σύμβουλος από την πλευρά της διοικούσας παράταξης, μάλιστα δε για το διάστημα 2003-2006 από την τιμητική θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ για το διάστημα 2006-2010 ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Έκανα την παραπάνω καταγραφή για να σας εκφράσω την παρακάτω σκέψη και θέση, η οποία θεωρώ ότι έρχεται ως επιστέγασμα της μακράς εμπειρίας και ενασχόλησής μου με τα δημοτικά πρόσωπα και δρώμενα και η οποία συνοψίζεται στα εξής:
Όσο δύσκολο είναι κανείς στη σημερινή εποχή και λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες πολιτικές συνθήκες να οριοθετήσει ξεκάθαρα «χώρους» στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, τοποθετούμενος ανάμεσα στο δίπολο δεξιά – αριστερά, ακόμη δυσκολότερο και, κατά την άποψή μου, άνευ ουσίας, θα ήταν να το κάνει με τους ίδιους όρους σε πεδία και τομείς όπως αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όλων των βαθμών). Κι αυτό γιατί το ζητούμενο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά τη γνώμη μου, είναι η αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων, δηλαδή σεβασμό στη διαφορετική άποψη και διάθεση για εποικοδομητικό διάλογο μέσα από συναινετικό και όχι καταγγελτικό λόγο. Επίσης, ένα ακόμη ζητούμενο πολύ ουσιαστικό είναι η αποτελεσματικότητα σε επίπεδο διαχείρισης και επίτευξης έργου.
Σαφώς και η επισήμανσή σας περί κατακερματισμού του πολιτικού χώρου που συσπείρωνε ο συνδυασμός του κ. Θεόδωρου Τούντα με τον οποίο είχα εκλεγεί την τελευταία φορά, είναι σωστή ωστόσο έχω να παρατηρήσω ότι οι διαφορετικές πολιτικές τάσεις, προελεύσεις, απόψεις καθώς επίσης και πρακτικές στον ίδιο αυτό χώρο προϋπήρχαν από τη γένεσή του και ίσως αποτέλεσαν και τη βασική αιτία της διάλυσής του.
Συνεπώς, επανέρχομαι σαν σκεπτικό, ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία και δεδομένων των πολύ διαφορετικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, το ζητούμενο σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης είναι η εξεύρεση της συνισταμένης πολιτικών πρακτικών και προσώπων που συμπίπτουν σε αυτές.
«Π»: Έχετε μέχρι τώρα ονόματα νυν ή πρώην δημοτικών συμβούλων οι οποίοι θα συμπαραταχθούν μαζί σας;
Γ.Κ.: Στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν αναζητούμε πρόσωπα για κατάρτιση ψηφοδελτίου αλλά επιδιώκουμε τη συνεύρεση και συμπόρευση υγιών δημοκρατικών δυνάμεων για καλύτερη και ουσιαστικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης.
Να είστε όμως σίγουρος, κ. Γιαννακόπουλε, ότι στην προσπάθειά μας αυτή συμπορεύονται χρήσιμοι άνθρωποι που ασχολούνται σήμερα με τα δημοτικά δρώμενα, ασχολήθηκαν στο παρελθόν αλλά και νέοι άνθρωποι με διάθεση για προσφορά και μόνο.
«Π»: Πότε υπολογίζετε να είναι έτοιμη η διακήρυξη του Συνδυασμού σας και πότε θα γίνει η πρώτη επίσημη παρουσίαση;
Γ.Κ.: Δράττομαι της ευκαιρίας να σας πω στα πλαίσια των όσων προανέφερα και πιστεύω, ανέλαβα μια πρωτοβουλία – κινητικότητα για συνεννόηση με αρκετούς ενεργούς και ανήσυχους συμπολίτες μας για τη δημιουργία μιας Νέας Δημοτικής Παράταξης, της οποίας θα είμαι επικεφαλής. Το στίγμα αυτής της παράταξης, αν μπορώ επιγραμματικα να σας πω, θα είναι η σταθερή επιδίωξη για ουσιαστική αλλαγή τόσο των δημοτικών πραγμάτων (σε επίπεδο διοίκησης), όσο και της εικόνας του Δήμου μας προς τα έξω, μέσω της κινητοποίησης υγειών, ενεργών, δημιουργικών αλλά και νέων ανθρώπων συμπολιτών μας, που μπορούν να ενδιαφέρονται να προσφέρουν στη διαμόρφωση άλλων συνθηκών διαβίωσης στην πόλη μας μέσα από καθημερινή προσπάθεια και αγώνα.
Τώρα το θέμα της ιδρυτικής διακήρυξης αυτής της Νέας Δημοτικής Παράταξης ή της παρουσίασής της, θεωρώ ότι δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμο, με την έννοια ότι μπροστά μας υπάρχει πυκνός πολιτικός χρόνος μέχρι τις Δημοτικές εκλογές αλλά και πολύ έντονες ζυμώσεις και συζητήσεις προκειμένου το περιεχόμενο – πρόγραμμα μιας τέτοιας παρουσίασης να είναι εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό αλλά και τα πρόσωπα και φορείς αυτού του περιεχομένου αξιόπιστα.
«Π»: Ποιά, κατά τη γνώμη σας, είναι τα σοβαρότερα προβλήματα της πόλης του Γαλατσίου τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης;
Γ.Κ.: Θα μπορούσα επιγραμματικά να αναφερθώ σε προβλήματα που έρχονται και επανέρχονται με οξύτητα και είναι πολύπτυχα, όπως η πολεοδομική υποβάθμιση του αστικού χώρου στο Δήμο μας, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, η ανεπάρκεια κοινωνικών υποδομών, που θα μπορούσαν εν μέσω μάλιστα της σημερινής οικονομικής κρίσης, να λειτουργήσουν ανακουφιστικά και ως διέξοδος για τους συμπολίτες μας, η παντελής έλλειψη ανάδειξης δημόσιων χώρων, οι σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της καθαριότητας που αναδεικνύουν έτσι κι αλλιώς μια εικόνα τραυματισμένης πόλης κ.α. Επίσης, δεν θα μπορούσα να παραλείψω από την αναφορά μου στα σοβαρά προβλήματα της πόλης, τον τρόπο διοίκησης του Δήμου μας, που σε κάθε περίπτωση αν μη τι άλλο και για να είμαι επιεικής, χρήζει πολλών διορθωτικών παρεμβάσεων και αλλαγών.
«Π»: Πώς κρίνετε, κ. Κόκκαλη, τη δημαρχιακή θητεία του Κυριάκου Τσίρου από το 2007 μέχρι σήμερα;
Γ.Κ.: Χωρίς να θέλω να φανώ απαξιωτικός απέναντι στην παρούσα διοίκηση, θα σας έλεγα, απαντώντας μονολεκτικά, πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια, όπως είναι γνωστό σε όλους, βιώνουμε σαν τοπική κοινωνία, αλλά και σας λαός γενικότερα, τις πρωτόγνωρες συνθήκες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, που έχουν οδηγήσει σε ένα σταδιακό εκφυλισμό των όποιων δυνατοτήτων αντίστασης και αντίδρασης υπήρχαν στους συμπολίτες μας. Αντί λοιπόν η σημερινή διοίκηση να σταθεί δίπλα στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη του Δήμου μας που είναι πολλά και χρόνια και αναφερθήκαμε σ’αυτά, προσπαθώντας μέσα από συνεννόηση και σωστές πρακτικές αντιμετώπισης να τα αμβλύνει, εξακολουθεί να ασκεί τη δημόσια εξουσία με βάση ένα απαρχαιωμένο μοντέλο διοίκησης, κλειστό στην κοινωνία αλλά και στα αιτήματα των καιρών. Ένα μοντέλο όπου κυριαρχεί η απουσία οράματος και προοπικής για την πόλη μας και τη μετέξέλιξή της, η έλλειψη ιεράρχησης των προβλημάτων της πόλης και των αναγκών των πολιτών, η αδιαφορία για τους δημότες και τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, ενώ εμπεριέχει στην εφαρμογή του αδιαφανείς πρακτικές διαχείρισης της δημοτικής εξουσίας. Ως παράδειγμα για τις τελευταίες, αναφέρω την υποβάθμιση και περιθωριοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίου οργάνου λήψης αποφάσεων και ανάπτυξης δράσεων σε επίπεδο Δήμου. Ανάλογη αντιμετώπιση έχει επιφυλάξει η σημερινή διοίκηση και σε άλλους Οργανισμούς του Δήμου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως αναπτυξιακά εργαλεία. Τα παραπάνω σηματοδοτούνται κατά την άποψή μου από έλλειψη γνώσεων, ανευθυνότητα και σε πολλές περιπτώσεις θα έλεγα ακόμη και ανικανότητα από τα πρόσωπα που σήμερα διοικούν το Δήμο Γαλατσίου.
Άλλωστε θα ήθελα να τονίσω εδώ, ότι η σημερινή εικόνα που έχω για τη διοίκηση και τη διαχείριση των προβλημάτων του Δήμου από την παρούσα Δημοτική Αρχή, είναι αυτή που εν πολλοίς με ώθησε και στην απόφαση να ασχοληθώ και πάλι ενεργά με τα δημοτικά πράγματα με την ελπίδα και την προσδοκία κάποιας ουσιαστικής αλλαγής.
Κλείνοντας, κ. Γιαννακόπουλε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω με θέρμη και ειλικρίνεια για την ευκαιρία που μου δίνετε μέσα από την εφημερίδα σας να επικοινωνήσω τις θέσεις αλλά και τις προθέσεις μου με τους συνδημότες μου, όπως επίσης και να τους απευθύνω πρόσκληση συστράτευσης σε μια προσπάθεια ανάδειξης και αντιμετώπισης των προβλημάτων της πόλης μας για το κοινό καλό του Δήμου και των δημοτών μας, πέρα και πάνω από κόμματα και διαχωριστικές γραμμές που λειτουργούν με αποκλεισμούς. Θεωρώ δε ότι αυτή η προσπάθεια δεν αποτελεί υπόθεση ενός και μόνο προσώπου που θα τεθεί επικεφαλής αλλά θα πρέπει να έχει συλλογικό χαρακτήρα έτσι ώστε να αποτελέσει πρόκληση για κάθε ενεργό και ανήσυχο συμπολίτη μας. Σημειώνω δε ότι στις δύσκολες εποχές που περνάμε δεν περισσεύει κανένας.
«Π»: Θα έχετε την επίσημη στήριξη κάποιου κόμματος ή θα είστε ανεξάρτητος;
Γ.Κ.: Πάντα θεωρούσα και πολύ περισσότερο στις σημερινές συνθήκες ότι τα προβλήματα μιας τοπικής κοινωνίας τα βιώνουν όλοι οι πολίτες – δημότες ανεξαρτήτως χρώματος ή κόμματος. Με αυτή την έννοια και η αντιμετώπισή τους θεωρώ ότι απαιτεί διάλογο, συνεννόηση και κοινές πρακτικές υπό το πρίσμα μιας συλλογικής υπευθυνότητας, επομένως δεν χωρούν χρωματισμοί και κομματικές ομπρέλες.
Επίσης, θεωρώ ότι κάποιες έννοιες, βλ. «ανεξάρτητος», έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ και έχουν χάσει τη σημασία τους. Θα ήθελα λοιπόν εδώ να τονίσω ότι ανεξάρτητος μπορεί να δηλώνει κατ’αρχήν ο κάθε υποψήφιος κι εγώ μαζί, μένει όμως να αποδειχθεί από την πολιτική του πρακτική τί και πώς το εννοεί.

Πήγαινε στην κορυφή