10 πράγματα που πρέπει να ξέρει ένα παιδί μέχρι να γίνει 10 χρονών

Μεγάλη υπόθεση τα 10α γενέθλια του παιδιού. Κι εσείς νιώθετε ότι μεγάλωσαν, και αυτά ξεκινούν να νιώθουν ώριμα και ανεξάρτητα.

Πριν σβήσετε όμως τα 10α κεράκια σας, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξέρει τα εξής:

 

1. Πώς να ντύνεται, να χτενίζεται και να κάνει μπάνιο μόνο του.

Μπορεί να χρειάζονται βοήθεια με ένα κοτσιδάκι ή ένα παιχνίδι στο ψηλό ράφι, αλλά τα περισσότερα πρέπει να τα καταφέρνουν μόνα τους.

 

2. Πώς «λειτουργούν» τα χρήματα.

Κανένα παιδί αυτής της ηλικίας δεν πρέπει να θεωρεί ότι τα χρήματα φυτρώνουν στα δέντρα… Μιλήστε τους νωρίς για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πώς παιρνουμε χρήματα, πώς αποταμιεύουμε κλπ.

 

3. Για το σώμα τους. 
Τα παιδιά παίρνουν κάποιες γνώσεις από το σχολείο, σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους, αλλά πρέπει να λυνονται οι απορίες και στο σπιτι, για το σώμα τους, την εφηβεία και τις αλλαγές που επέρχονται.
4. Πώς να ετοιμάζουν πρωινό.
Ενα απλό πρωινό με δημητριακά και γάλα, ή μια φέτα ψωμάκι με τυράκι είναι εφικτά πρωινά για ένα 10χρονο παιδί.
5. Πώς να λύνουν τα προβλήματά τους.

Δεν χρειάζεται να σας παίρνει τηλέφωνο για ΟΛΑ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Κάποια προβλήματα της καθημερινότητάς του, θα πρέπει να μπορει μόνο του να τα διαχειριστεί.

 

6. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί.

Δε χρειάζεται να ξέρουν ότι όλοι είναι καλοί και ευγενικοί. Μην πασπαλίζετε με ζάχαρη την πραγματικότητα. Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι κάποια παιδιά δεν ταιριάζουν μαζί του, κάποιοι μεγάλοι δεν είναι καλοί, όλοι δεν είναι αθώοι.

 

7. Να διανύει μόνο του μικρές αποστάσεις.
Θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διανύει μικρές αποστάσεις από και προς το σπίτι,  αν αυτές είναι ασφαλείς. Αν δεν θέλετε να το αφήσετε ακόμη μόνο του, τουλάχιστον εμφυσήστε του ένα βασικό προσανατολισμό, να ξέρει πώς να αντιδράσει αν υπάρξει επείγουσα κατάσταση.
8. Σεβασμός στον εαυτό του και στους άλλους.

Μάθετε το παιδί σας να αγαπάει τον εαυτό του, και να έχει σεβασμό για τους άλλους. Το να είναι καλός φίλος, να είναι πρόθυμος εθελοντής, είναι απλά παραδείγματα που μπορούν να προωθήσουν τον σεβασμό.

 

9.Οργανωτικότητα

Μάθετε το να οργανώνει τα πράγματα και όσο το δυνατόν και το χρόνο του. Βοηθήστε το να κατανοεί τις ώρες: σχολείου, παιχνιδιού, ύπνου, ησυχίας, δραστηριοτητων. Θέστε πρόγραμμα μέσα στη μέρα του και βοηθήστε το να το ακολουθεί, ώστε να μάθει έτσι να διαχειρίζεται και τον χρόνο του.

 

10. Πόσο τα αγαπάτε.
Λέξεις, παιχνίδι, φιλιά, αγκαλιές, μην τα παραμελείτε. Κάθε μέρα δείξτε του πόσο το αγαπάτε!

Πηγές

ΦΩΤΟ
Πήγαινε στην κορυφή