10+1 κλισε υγειας που είναι αληθεια

 «Πλύνε τα χέρια σου µην αρρωστήσεις»,
«Ένα µήλο την ηµέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»,
«Φάε καρότα για να βλέπεις στο σκοτάδι»…

 Όλοι µας µπορούµε να φανταστούµε ή να θυµηθούµε τις κουβέντες αυτές να βγαίνουν από το στόµα της µαµάς ή της γιαγιάς. Ξανά και ξανά… Με αποτέλεσµα κάποια στιγµή να πάψουµε να τους δίνουµε σηµασία και να µην τις παίρνουµε και τόσο στα σοβαρά.
Η µαµά, όµως, είχε δίκιο!

 • «Μην τρως το φαγητό που έπεσε στο πάτωµα» Μια συµβουλή που άλλοι παρακούν, ενώ άλλοι τηρούν µε υπερβολική ευλάβεια. Η αλήθεια
είναι ότι όταν ένα τρόφιµο πέφτει κάτω, τότε η κατα- νάλωσή του εγκυµονεί τον κίνδυνο µόλυνσης. Σχετικές έρευνες που έκαναν οι ερευνητές του Πανεπιστηµίου Άστον επιβεβαιώνουν ότι καλό είναι να µην τρώµε ό,τι έχει πέσει στο πάτωµα, µιακαι αρκούν λιγότερο από 30΄΄ για να αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθµό το µικροβιακό του φορτίο  αν όµως δράσουµε τάχιστα και το σηκώσουµε σε λ γότερο από 5΄΄, τότε µπορούµε να το ρισκάρουµε, σύµφωνα µε τους ερευνητές.

• «Ένα µήλο την ηµέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» Τελικά το µήλο φαίνεται ότι αξίζει τον χαρακτηρισµό του γιατρικού και οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η λαϊκή σοφία αποδεικνύεται και επιστηµονικά. Επιδηµιολογικές µελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση µήλων µε τον µειωµένο κίνδυνο εµφά-νισης καρδιαγγειακών νόσων, άσθµατος, διαβήτη και καρκίνου, σύµφωνα µε την επιστηµονική ανα- σκόπηση που δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nutrition Journal».

• «Άλλαξε, θα αρπάξεις καµιά πούντα» Είτε πρόκειται για τα ιδρωµένα ρούχα που τα αφήνουµε να στεγνώσουν πάνω µας είτε για βρεγµένα ρούχα ή παπούτσια που κρυώνουν τα πόδια µας, δεν υπάρχει καλύτερη συµβουλή: Πρέπει να βάζουµε στεγνά ρούχα και κάλτσες το
συντοµότερο. Σύµφωνα µάλιστα µε βρετανική έρευνα από το Πανεπιστήµιο του Κάρντιφ, η έκθεση των άκρων στο κρύο αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσουµε. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συµµετέχοντες να βάλουν τα πόδια τους σε κρύο νερό για 20΄ και από την οµάδα ελέγχου να τα βάλουν σε µια άδεια λεκάνη. Τις επόµενες 5 ηµέρες διαπίστωσαν ότι το 30% όσων είχαν… παγωµένα πόδια είχαν κρυολογήσει, συγκριτικά µε το 9% εκείνων που ανήκαν στην οµάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι όταν η επιφάνεια του σώµατος και ιδιαίτερα τα άκρα είναι πιο κρύα, τότε δίνεται η ευκαιρία στους ιούς που βρίσκονται στα άκρα και ιδιαίτερα στη µύτη να πολλαπλασιαστούν, καθιστώντας πρό- σφορο το έδαφος για την εκδήλωση αναπνευστικών ιώσεων.

• «Μέτρα προβατάκια για να κοιµηθείς» Μα, πώς θα γίνει αυτό; Το µυστικό δεν είναι να µετρήσουµε π.χ. 100 προβατάκια, γιατί κάτι τέτοιο τελικά θα αποδειχθεί κουραστικό, µια και γρήγορα θα χάσουµε τον λογαριασµό. Εάν όµως µετρή- σουµε π.χ. τα ίδια 3 προβατάκια να µπαίνουν και να βγαίνουν από τη στάνη, δηλαδή αν απασχολή- σουµε το µυαλό µας µε κάτι εύκολο και βαρετό, τότε το µυαλό µας θα ησυχάσει, θα αισθανθούµε πιο ήρεµοι και ο Μορφέας θα µας επισκεφτεί πιο σύντοµα.

• «Είµαι όσο νιώθω» Και όµως, η παραπάνω δήλωση δεν είναι δικαιολογία για να µην αποκαλύψουµε τα χρόνια µας. Είναι η αλήθεια! Σε ό,τι αφορά τη µακροζωία, το να νιώθουµε νέοι ίσως είναι πιο σηµαντικό από την πραγµατική µας ηλικία. Μάλιστα, αρκετές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι από τη χρονολογική τους ηλικία τελικά ζουν και περισσότερο συγκριτικά µε εκείνους που νιώθουν µεγαλύτεροι από όσο είναι πραγµατικά. Σε έρευνα του University College London σε 6.500 ενηλίκους, µέσου όρου ηλικίας 52 ετών, που παρακολουθήθηκαν για 99 µήνες, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που ένιωθαν τουλάχιστον έναν χρόνο µεγαλύτεροι από την πραγµατική τους
ηλικία είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν µέσα στα επόµενα 8 χρόνια συγκριτικά µε εκείνους που αισθάνονταν 3 χρόνια νεότεροι από τη χρονολογική τους ηλικία.

 • «Ντύσου, µην κρυώσεις» Ναι, είναι κουραστικό να σου λένε «Βάλε ένα κα- σκόλ», «Κούµπωσε το µπουφάν σου» και το κλασικό «Κουκουλώσου».
Μάλιστα, µαµάδες και γιαγιάδες έχουν πλούσιο ρεπερτόριο σε αυτές τις προτροπές. Και… δίκιο. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήµιο του Γέιλ έδειξε ότι όταν διατηρούµε τη θερµοκρασία της µύτης µας ζεστή (κοντά στους 37° C), κάτι που είναι εφικτό εάν την καλύψουµε µε ένα κασκόλ, τότε οι ρινοϊοί -που αγαπούν το κρύο- δεν έχουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν και έτσι µει- ώνονται οι πιθανότητες των αναπνευστικών ιώσεων.

• «Η κοτόσουπα κάνει καλό στο κρύωµα» Σοφή αποδεικνύεται η πρακτική της γιαγιάς, αλλά και της µαµάς, να ετοιµάζει ένα
ζεστό ρόφηµα ή µια κοτόσουπα µε τα πρώτα σηµάδια κρυολογήµατος. Αρκετές έρευνες έχουν προσπαθήσει κατά διαστήµατα να αποκωδικοποιήσουν την ευεργετική δράση της κοτόσουπας. Σε έρευνα που δηµοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «American Journal of Therapeutics» αναφέρεται ότι η καρνοσίνη, συστατικό της κοτόσουπας, ενισχύει την άµυνα του οργανισµού, ενώ οι ερευνητές του Πανεπιστηµίου της Νεµπράσκα ανακάλυψαν ότι η σούπα έχει αντιφλεγµονώδη δράση και κατα- πραΰνει τον βήχα και το φτέρνισµα.

• «Ο ύπνος “φτιάχνει” επιδερµίδα» Φυσική θεραπεία οµορφιάς θεωρείται ο ύπνος, γεγονός που επιβεβαιώνεται και επιστηµονικά. Σύµφωνα µε σουηδική έρευνα, που δηµοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal», οι άνθρωποι που δεν κοιµούνται αρκετά
δείχνουν λιγότερο υγιείς, πιο κουρασµένοι και λιγότερο ελκυστικοί από αυτούς που απολαµβάνουν τον ύπνο και κοιµούνται πολλές ώρες. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ανανεώνονται τα κύτταρα και παράγεται κολλαγόνο, απαραίτητο για τη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερµίδας.

 • «Φάε καρότα για να βλέπεις στο σκοτάδι» Χιλιοακουσµένη συµβουλή, αλλά πολύ, µα πολύ αληθινή. Τα καρότα περιέχουν β-καροτίνη, η οποία µετατρέπεται από το σώµα σε βιταµίνη Α. Στον αµφιβληστροειδή, µια µορφή βιταµίνης Α βοηθά τις οπτικές χρωστικές ουσίες να
συσσωρεύουν το φως. κατανάλωση καρότων, αλλά και σπανακιού και µπρόκολου, µπορεί να βελτιώσει την όραση και την αντίληψη των χρωµάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και να µειώσει τον κίνδυνο απώλειας της όρασης σε µεγάλη ηλικία. Εκτός από τα καρότα, όµως, και για τα ψάρια έχουµε πολλάκις ακούσει ότι είναι ωφέλιµα «για να βλέπουµε µακριά». Πράγµατι, ο φώσφορος που υπάρχει σε σηµαντικές ποσότητες στα κόκαλα των µικρών ψαριών, αλλά και σε ορισµένα θαλασσινά, όπως στο καλαµάρι, ωφελούν την όραση. Συµπε- ρασµατικά, η βιταµίνη Α
και ο φώσφορος παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης και στην πρόληψη εµφάνισης οφθαλµικών δια- ταραχών.

 • «Πλύνε τα χέρια σου για να µην αρρωστήσεις» Μπορεί σαν παιδιά να δυσανασχετούσαµε κάθε φορά που η µαµά µάς
έστελνε να πλύνουµε τα χέρια µας πριν φάµε, αν είχαµε χαϊδέψει ένα αδέ- σποτο ή πριν κοιµηθούµε, αλλά πλέον οι έρευνες, καθώς και οι επίσηµοι φορείς Υγείας, όπως το αµερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention), εξηγούν ότι πρόκειται για την πολυτιµότερη ίσως συµβουλή υγείας, χαρακτηρίζοντας το πλύσιµο των χεριών ως ένα DIY (Do it Yourself) «εµβόλιο» που µπορούµε να κάνουµε οι ίδιοι στον εαυτό µας για να µειώσουµε τον κίνδυνο µετάδοσης αναπνευστικών ή άλλων λοιµώξεων. Το συχνό πλύσιµο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να απαλλαγούµε από µικρό- βια, να γλιτώσουµε τις ιώσεις, αλλά και τη µετά- δοση παθογόνων µικροοργανισµών στους γύρω µας. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να σαπουνίζουµε καλά τα χέρια µας µετά από την προετοιµασία του φαγητού, τη φροντίδα ενός αρρώστου, τον καθαρισµό ενός τραύµατος, τηνnαλλαγή πάνας στα µωρά, αλλά και το πέταγµα των σκουπιδιών στον κάδο απορριµµάτων.

• «Άνοιξε το παράθυρονα να µπει φρέσκος αέρας» Μια κλασική αιτία διαπληκτισµού στα µέσα µαζικής µεταφοράς, ιδίως τώρα που κρυώνει ο καιρός, είναι το αν τα παράθυρα θα είναι κλειστά ή ανοιχτά, µια και οι µισοί επιβάτες υποστηρίζουν ότι αν ανοίξουν το παράθυρο «θα κρυώσουν» και οι υπόλοιποι ότι θα αρρωστήσουν αν… δεν το ανοίξουν. Η αλήθεια είναι ότι ο αέρας σε κλειστούς χώρους τους φθινοπωρινούς και τους χειµωνιάτικους µήνες πρέπει να ανανεώνεται, γιατί διαφορετικά ο συνωστισµός σε ανεπαρκώς αεριζόµενους χώρους αυξάνει τις
πιθανότητες µετάδοσης των ιών.

Πηγή: vita.gr

Πήγαινε στην κορυφή