«Χρεοκοπία & απολύσεις» το κυβερνητικό μοντέλο για τους δήμους

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Χρεοκοπία & απολύσεις»  το κυβερνητικό μοντέλο  για τους δήμους

Ολοκληρώθηκε χθες  στα Ιωάννινα το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Ένα συνέδριο που βρίσκει τους Δήμους οικονομικά στραγγαλισμένους από την εφαρμογή των Μνημονίων και την συντριπτική τους πλειοψηφία ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Έχοντας βιώσει εδώ και χρόνια τις επιπτώσεις της «αντι-μεταρρύθμισης» του «Καλλικράτη» οι ΟΤΑ βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή για την ίδια τους την ύπαρξη.
Την ώρα που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα αποτελέσματα του συνεδρίου αλλά παρόλα αυτά ας επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε την εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα στο αυτοδιοικητικό τοπίο της χώρας.

Με τη συστηματική μείωση καταβολής από πλευράς κυβέρνησης των θεσμοθετημένων πόρων, οι Δήμοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία. Αφού ακυρώθηκε θεσμικά, μέσω του «Μεσοπρόθεσμου» η οικονομική και διοικητική αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης ακολουθεί η υπαγωγή των ΟΤΑ σε ένα καθεστώς διαρκούς χρεοκοπίας, με υπερφορολόγηση των πολιτών και οριστική κατάργηση των Νομικών Προσώπων. Στο στόχαστρο πλέον βρίσκονται οι κοινωνικών δράσεις, οι παροχές και υπηρεσίες στον πολίτη, που γίνεται καθημερινά μάρτυρας μιας συστηματικής υποβάθμισης των Δήμων σε ρόλο επαίτη και κομπάρσου. Ο μνημονιακός δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων περνά πλέον μέσα από τις λεωφόρους, τους δρόμους και τις γειτονιές μας.
Την ίδια ώρα αφού ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απαξίωσης και ενοχοποίησης των ΟΤΑ ως άντρου οικονομικής ακολασίας μέσω της επιλεκτικής παρουσίασης ατασθαλιών, δρομολογείται τώρα η αποψίλωση των υπηρεσιών από προσωπικό, μέσω διαθεσιμότητων, συνταξιοδοτήσεων ενώ επίκεινται απολύσεις δεκάδων χιλιάδων, με απογείωση των ελαστικών και επισφαλών μορφών απασχόλησης.
Μαζί με το συνέδριο της ΚΕΔΕ, ολοκληρώθηκε χθες 31 Μαΐου και η απογραφή – εξπρές των νομικών προσώπων των δήμων μέχρι τις 31 Μαΐου, από το υπουργείο Εσωτερικών. Η 31η Μαΐου ήταν η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των συμπληρωματικών στοιχείων που ζητούσε το υπουργείο, με την αναλυτική καταγραφή των νομικών προσώπων στους ΟΤΑ α’ βαθμού, καθώς και του προσωπικού που απασχολούν. Σκοπός της απογραφής είναι να αποτελέσει τον ανθρώπινο χάρτη πάνω στον οποίο η κυβέρνηση θα χαράξει κατ’ εντολή της τρόικας τον προγραμματισμό για καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων των ΟΤΑ από όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα αποτελέσει ένα μεγάλο ποσοστό για τις 25.000 διαθεσιμότητες και τις 4.000 απολύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Η πλειονότητα των δήμων θα ενταχθεί στο δεύτερο πακέτο αξιολόγησης δομών που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ενώ ολοκληρώνονται τα νέα οργανογράμματα 13 δήμων μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Οι πλεονάζοντες, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για ένα έτος.
Και ενώ θα περίμενε κανείς υπό τις παρούσες συνθήκες τη διεξαγωγή ενός δυναμικού συνεδρίου, η αναντιστοιχία του πολιτικού συσχετισμού στα όργανα της Αυτοδιοίκησης (όχι μόνο η απόλυτη, με τη σημερινή κοινωνική και πολιτική καταγραφή, αλλά και με εκείνη του 2010), ελέω ενός καλπονοθευτικού, υπερπλειοψηφικού σε κάθε ενδιάμεσο επίπεδο εκλογικού συστήματος, η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι ΟΤΑ υπολείπεται των περιστάσεων καθώς ένας μεγάλος αριθμός δημάρχων βρίσκεται δεμένος στο άρμα των Μνημονίων και αφήνει «έξω από το κάδρο» τις ακραίες αντικοινωνικές, μνημονιακές και κυβερνητικές πολιτικές.
Η σημερινή εικόνα αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση της ανάγκης  για άμεση θέσπιση της απλής αναλογικής, σε όλα τα επίπεδα εκλογής και αντιπροσώπευσης των ΟΤΑ. Οι δυνάμεις που πραγματικά αγωνιούν για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης οφείλουν να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα της αγωνιστικής υπεράσπισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των Δήμων και τον ουσιαστικό επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της στάσης τους. Οι καιροί επιβάλλουν την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την άμεση συγκρότηση ενός μετώπου τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων, που θα επιχειρεί την αγωνιστική ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών διάλυσης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Η δημιουργία αυτού του κοινωνικού μετώπου που θα απαιτεί τους συνταγματικά θεσμοθετημένους πόρους, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της είναι καθήκον πλέον των ίδιων των πολιτών. Αφού δεν μπορούν αυτοί που σύρονται και άγονται πίσω από τις μνημονιακές πολιτικές των κομμάτων που τους ανέθρεψαν, ήρθε η ώρα των τοπικών κοινωνιών να ακυρώσουν στην πράξη τον σχεδιασμό εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας, την εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, τον επιβαλλόμενο από την τρόικα εργασιακό μεσαίωνα.
Πεδίο δόξης λαμπρό των ημερών μας η στάση της κοινωνίας των πολιτών το μείζον θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού. Αυτού του δημόσιου αγαθού που λογίζεται πλέον ως εμπόρευμα και μάλιστα πολυτελείας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να τολμήσει και να παρέμβει αποφασιστικά στην κοινωνική πραγματικότητα, να σταθεί αλληλέγγυα στη στάση των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΘ.
Οφείλουμε όλοι μας να απαιτήσουμε και να στηρίξουμε τοπικά και περιφερειακά αιτήματα για λήψη πρωτοβουλίας διοργάνωσης πανελλαδικού δημοψηφίσματος (όπως στην Ιταλία), με ερώτημα «την έγκριση ή μη» ιδιωτικοποίησης των δημόσιων και δημοτικών οργανισμών ύδατος επιχειρήσεων και αποχέτευσης. Ένα δημοψήφισμα που, με την ενεργοποίηση της λαϊκής συμμετοχής, μπορεί να αποτελέσει τόσο το αρχικό πεδίο συγκρότησης του μετώπου, όσο και την αρχή κατάρριψης των αντιλαϊκών μνημονιακών δεσμεύσεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή