Μαύρο σκοτάδι στο τούνελ με μάρτυρες τους αριθμούς

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μαύρο σκοτάδι στο τούνελ  με μάρτυρες τους αριθμούς

Σε πεντακόσιες ενενήντα επτά χιλιάδες ανέρχονται τα φτωχά
ή κοινωνικά αποκλεισμένα
παιδιά στην Ελλάδα,
με τριακόσιες είκοσι δύο
χιλιάδες να είναι σε σοβαρή υλική αποστέρηση, σύμφωνα
με την έκθεση «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2013», που συντάχθηκε για
λογαριασμό της UNICEF,
σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Τα προβλήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνονται. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη διαβίωση των παιδιών όσο και στα ζητήματα που συνδέονται με την υγεία τους, με την εκπαίδευσή τους, με την ανάπτυξή τους», τόνισε ο πρόεδρος της UNICEF, Λάμπρος Κανελλόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις προτάσεις της UNICEF για την αντιμετώπισή τους.
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βασίζεται σε στοιχεία του 2011 και παρουσίασε ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοσθένης Δασκαλάκης:
• Ο δείκτης «φτώχεια ή κοινωνικός αποκλεισμός» για το 2011 αφορούσε 597.000 παιδιά δηλαδή ποσοστό 30,4%, που σημαίνει αύξηση κατά 9,1% από το 2010.
• Τα παιδιά που διαβιούσαν σε «συνθήκες συσσώρευσης πολλαπλών μειονεξιών», δηλαδή σε νοικοκυριά που χαρακτηρίζονται από φτώχεια και από σοβαρή υλική αποστέρηση και από χαμηλή ένταση εργασίας, το 2011 έφθασαν στα 69.000 παιδιά από 12.000 που ήταν το αντίστοιχο μέγεθος το 2010.
• Το ποσοστό των παιδιών που ζει σε νοικοκυριά στα οποία κανείς δεν εργάζεται έφθανε στο 9,2% το 2011 και έχει αυξηθεί κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2010 και 2011, και σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη αναμένεται οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν.
Την ίδια ώρα που η UNICEF παρουσίαζε τα συγκλονιστικά στοιχεία για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα των Μνημονίων, θλιβερές πρωτιές στην ανεργία κατέγραφαν το 2012 οι ελληνικές περιφέρειες στην Ε.Ε., με βάση τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για την ανεργία στις περιφέρειες της Ε.Ε.
– Σύμφωνα με τη Eurostat, η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι η πέμπτη περιφέρεια της Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (29,9%) και η πρώτη στην Ε.Ε. στην ανεργία των νέων (15 έως 24 ετών), με ποσοστό 72,5%. Μέσα στις δέκα ευρωπαϊκές περιφέρειες με την υψηλότερη ανεργία στους νέους κατατάσσονται η Πελοπόννησος (61,4%), η Ήπειρος (60,5%), η Κεντρική Μακεδονία (60,4%) και η Στερεά Ελλάδα (59,1%).
– Επιπλέον, μέσα στις δέκα ευρωπαϊκές περιφέρειες με την υψηλότερη ανεργία στους άνδρες κατατάσσονται η Δυτική Μακεδονία (25,1%) και η Αττική (24%).
– Όσον αφορά την ανεργία των γυναικών στα δέκα υψηλότερα ποσοστά της ΕΕ, κατατάσσονται η Δυτική Μακεδονία (36,8%), η Στερεά Ελλάδα (36,3%) και η Θεσσαλία (30,5%).
– Σε ό,τι αφορά τη μακροχρόνια ανεργία, στα δέκα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ καταγράφονται η Πελοπόννησος (68,6%) και το Βόρειο Αιγαίο (67,3%).
– Ειδικότερα, στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας το 2012 κατέγραψαν η Δυτική Μακεδονία (29,9%), η Στερεά Ελλάδα (27,8%), η Κεντρική Μακεδονία (26%), η Δυτική Ελλάδα (25,5%), η Αττική (25,3% από 17,6% το 2011) η Ήπειρος (22,9%), η Θεσσαλία (22,6%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (22,5%), η Κρήτη (21,7%) και το Βόρειο Αιγαίο (21,2%). Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο (15,1%) και στην Πελοπόννησο (19,9%).
Και όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης διαβεβαιώνουν τον ελληνικό λαό πως η χώρα ανακάμπτει και παρουσιάζουν μία εικόνα που μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δυστυχώς, όμως, για τους πολίτες αυτής της χώρας οι αριθμοί παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες μιας αδιέξοδης πολιτικής που το μόνο που έχει καταφέρει τρία χρόνια τώρα είναι να πετά τις θυσίες εργαζόμενων και συνταξιούχων σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.
 «Τον Μάρτιο του 2010, η ανεργία υπολογιζόταν στο 11,3% (574.000 άνεργοι) ενώ τον Μάρτιο του 2013 σε 27% (1.320.000 άνεργοι)», υπογράμμισε σε δήλωσή του για το δημόσιο χρέος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Το ΑΕΠ το 2010 ήταν 227,3 δισ. ενώ κατά το 2013 υπολογίζεται με αισιόδοξες εκτιμήσεις στα 180 δισ. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, μπορεί η οικονομία να έχει καταστραφεί, η κοινωνία να έχει φτωχοποιηθεί και ο δημόσιος πλούτος να συνεχίζει να εκποιείται, όμως όλα τα παραπάνω δεν έγιναν χωρίς κάποιο σκοπό… Το δημόσιο χρέος από 310,3 δισ. μειώθηκε στα… 309 δισ.! Ο βασικός λόγος της εφαρμογής του Μνημονίου σύμφωνα με τις διαδοχικές κυβερνήσεις ήταν η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και η επιστροφή στις αγορές. Για να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο, εφαρμόστηκε ένα πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο πρόγραμμα λιτότητας διαλύοντας την ελληνική οικονομία και κοινωνία, ενώ εφαρμόστηκε το περίφημο PSI που λεηλάτησε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων και η επαναγορά ομολόγων. Το αποτέλεσμα όχι απλά ήταν μηδαμινό (μείωση δημόσιου χρέους σε απόλυτο μέγεθος κατά 1,3 δισ.) αλλά το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από 145% το 2010 εκτοξεύτηκε σε 175% το 2013. Παρά την καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας από την ελληνική κυβέρνηση, τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ούτε ο πιο αισιόδοξος σύμβουλος του κ. Στουρνάρα δεν μπορεί να πιστεύει ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με αυτή την πολιτική. Η αισιοδοξία για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης από το 2015 και μετά, μόνο ως επιστημονική φαντασία μπορεί να θεωρηθεί ακολουθώντας την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας».
Με απλά λόγια όλες αυτές οι θυσίες που υποβλήθηκε ο ελληνικός λαός είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 1,3 δισ. Κατά τα άλλα κάποιοι βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ την ώρα που η παιδική φτώχεια γίνεται εφιάλτης και η ανεργία θερίζει. Περαστικά τους και περαστικά μας.

Πήγαινε στην κορυφή