Βραδιά Αριστοτέλη Βαλαωρίτη

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Βραδιά Αριστοτέλη Βαλαωρίτη

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 στην κατάμεστη από Επτανήσιους και φίλους, αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος» του Δήμου Γαλατσίου, ο Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου παρουσίασε τη ζωή και το έργο του μεγάλου Επτανήσιου ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
εναλλαγή των φανταστικών εικόνων από τη Λευκάδα, τα μελοποιημένα ποιήματα του Βαλαωρίτη από τον επίσης Λευκαδίτη μουσικό κ. Διονύση Γράψα, η αφήγηση αποσπασμάτων από το έργο του ποιητή από μέλη του Δ.Σ., οι απαγγελίες ποιημάτων από την κα Μαρκεσίνη και την κα Ζαρουλέα, μέλη της Θεατρικής Σκηνής του Δήμου Γαλατσίου, από τον πρόεδρο κ. Ζαβιτσάνο, και τον καθηγητή κ. Κανέλλο, όπως επίσης η παρουσίαση της ζωής του Βαλαωρίτη από τον κ. Κανέλλο, αλλά και η παρουσίαση των video και των εικόνων από τον κ. Μπάστα… όλα συντέλεσαν στο στήσιμο μιας αξιοσημείωτης δουλειάς αντάξιας του μεγάλου Βαλαωρίτη.
Συγκίνηση επικράτησε στην αίθουσα όταν ο Μεγανησιώτης φιλόλογος κ. Βασίλης Κανέλλος απήγγειλε «Τον Φωτεινό».
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ζαβιτσάνος, ευχαριστώντας τον κόσμο για την παρουσία τους αλλά και τη συνεχή στήριξη που παρέχουν στον Σύλλογο. Αναφερόμενος στον ποιητή είπε μεταξύ των άλλων :
«Ο Μέγας της “Λύρας αρματολός”, όπως τον αποκαλεί και πέραν της πολιτικής ο Κ. Παλαμάς, υπήρξε λάτρης της ζωής και της περιπέτειας. Γεμάτος πάθος και φλόγα πάντοτε ορμητικός, σαν κείνα τα πύρινα ποτάμια της Λευτεριάς και της Παλιγέννεσης. Αν ο Δ. Σολωμός θεωρείται ο Μέγας Οδοποιός της νεότερης Ελληνικής Ποίησης, ο Βαλαωρίτης κατέχει επάξια τη θέση του Άριστου Γεφυροποιού. Η ποίησή του διακατέχεται από πατριωτική ρωμαλεότητα, ασυγκράτητο πατριωτισμό και αχαλίνωτη φαντασία. Αισθάνεται σφόδρα αλληλέγγυος στους χωρικούς, γιατί για τον Βαλαωρίτη πατρίδα σημαίνει τούτο μονάχα: αγροτιά και λαός.»
Κι έκλεισε την εκδήλωση απευθυνόμενος στους παρισταμένους: «Εγκαταλείποντας τούτη την αίθουσα εύχομαι και πιστεύω ο Σύλλογός μας να σας έχει αφήσει ό,τι καλύτερο. Όμως ας μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας  τα λόγια του μεγάλου Βαλαωρίτη:
Αν εξεράθη το κλαρί, πάντα χλωρή είν’ η ρίζα,
και μένει πάντα ζωντανό ή ρόδι φάγ’η βρίζα
αυτό το βόιδι το μανό, π’όσο βαθειά ρουχνίζει
τόσο εύκολα μυγιάζεται κι ανεμοστροβιλίζει
και πού το κράζουνε Λαό. Θα σπάσει το καρίκι
και θα προβάλη με φτερά μια μέρα το σκουλήκι.
Τότε, πουλί το σερπετό, ποιός ξέρει πού θα φτάση.»
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Γαλατσίου κ. Κ. Τσίρος, ο δήμαρχος Μεγανησίου κ. Στ. Ζαβιτσάνος, ο Λευκαδίτης πρώην προέδρος της Βουλής, βουλευτής κ. Απ. Κακλαμάνης, ο διευθυντής του πολιτικού Γραφείου του βουλευτή Λευκάδας κ. Σολδάτου, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Κ. Τσιρώνης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Εμμ. Πρωτονοτάριος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Ζώμπος, Αθ. Μπούρας, Ι. Μανιάτης, Δ. Δήμου, Κ. Κανέλλος, Ι. Σιδερής, Ε. Ζέρβα, Ε. Αυλωνίτου, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων της πόλης μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή