Καλή επΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Καλή επΑΝΑΣΤΑΣΗ

«Η επανάσταση δε σημαίνει χειμάρρους αίματος, την κατάληψη των Χειμερινών Ανακτόρων κοκ. Η επανάσταση σημαίνει τον ριζικό μετασχηματισμό των θεσμών της κοινωνίας.»
Κορνήλιος Καστοριάδης
 

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια μνημονίων και τον θρυμματισμό της υφιστάμενης δημοκρατίας, γίνεται όλο και πιο έντονη η αναγκαιότητα μιας επανάστασης με τους όρους του μεγάλου Έλληνα στοχαστή. Είναι πλέον αναγκαίος ο μετασχηματισμός των θεσμών και των δομών που οδήγησαν την ελληνική κοινωνία στα αδιέξοδα που βιώνουμε σήμερα. Δίχως χείμαρρους αίματος αλλά με έναν χείμαρρο αντίδρασης στην επιδρομή του νεοφιλελευθερισμού. Δίχως την κατάληψη των Χειμερινών Ανακτόρων αλλά με την ανακατάληψη του δημόσιου βίου.
Η εικόνα της Ελλάδας άλλαξε δραματικά μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια. Ανέχεια, ανεργία στο κόκκινο, μισθοί φτωχοποίησης, δραματική συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, συσσίτια, κρατική και πολιτική αναλγησία, ανύπαρκτο κράτος πρόνοιας, κοινωνική εξαθλίωση και χιλιάδες άστεγοι, γεγονός που συνιστά την πιο ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αντικατοπτρίζουν την εικόνα μιας χώρας που παραπαίει με την κοινωνική της συνοχή να απειλείται και το κυριότερο να τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης των πολιτών.
Η χώρα μας σύρθηκε σε μια κούρσα βάναυσων οικονομικών μέτρων. Οριζόντιες περικοπές και μειώσεις μισθών, μειώσεις κρατικών δαπανών, σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά, καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, στείρα πολιτική λιτότητας, κατάργηση επιδομάτων και προνομιών, έκτακτες εισφορές και δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις για την ελληνική οικογένεια που μέρα με την μέρα την οδηγούν στην εξαθλίωση. Οι κυβερνώντες της χώρας μας μετατρέπονται σε «πιόνια» της Τρόικας. Οι απειλές, οι πιέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα των δανειστών είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την πολιτική που θα εφαρμοστεί. Οι δανειστές πλέον ελέγχουν τα πάντα μέσα στην χώρα αφού ακολουθείται πιστά και απαρέγκλιτα από την τρικομματική συβέρνηση η πολιτική που της επιβάλλουν.
Η Ελλάδα κατέστη, ως πειραματόζωο, το πρώτο κράτος – μέλος της Ε.Ε. που εξαναγκάστηκε σε δανειοδότηση από το – γνωστό για την κοινωνική καταστροφή που έφερε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας – ΔΝΤ. Το χρέος και το έλλειμμα χρησιμοποιήθηκαν ως το πρόσχημα για την πιο άγρια κι ανελέητη επίθεση που έχει γίνει στους εργαζομένους και τους μικρομεσαίους ανεπτυγμένης ευρωπαϊκής χώρας μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ζήσαμε μια τριετία που ισοπέδωσε κυριολεκτικά και μεταφορικά πολλές από τις βεβαιότητες των τελευταίων σαράντα χρόνων. Εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τη ζωή τους να επιδεινώνεται δραματικά. Το πολιτικό σύστημα κινδύνευσε να διαλυθεί. Αλλά και η ηγεσία της ευρωζώνης ούτε προετοιμασμένη ούτε αποφασισμένη ήταν για να αντιμετωπίσει την κρίση. Οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Τι διδαχθήκαμε αυτά τα τρία χρόνια και τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε;  
Έχουν περάσει τρία χρόνια με αναρίθμητα και βαρύτατα ψέματα, στρεβλώσεις, εκβιασμούς. Τρία χρόνια καταναγκασμού και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού σε επικοινωνιακό επίπεδο με τα κυρίαρχα τηλεοπτικά κανάλια, σε κοινωνικό επίπεδο με την πρωτοφανή κρατική καταστολή ακόμα και σε επίπεδο εκλογών με τη συνεχή απειλή για ευρώ – δραχμή, και την ευθεία παρέμβαση της Μέρκελ. Για να μας πείσουν ότι τα μνημόνια είναι μονόδρομος ώστε να «ξαναβγούμε στις αγορές», να μειώσουμε το έλλειμμα (παραμένει διψήφιο!) και το χρέος (157% σήμερα από 120% το 2009) και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη (έχουμε αθροιστική ύφεση 25%!!). Ψέματα, ψέματα, ψέματα.
Και όλα ψάχνοντας το φως στην άκρη του τούνελ. Όλα αυτά περιμένοντας μέσω των πολυπόθητων «δόσεων» που θα φέρουν την ανάπτυξη και την Ανάσταση της οικονομίας.
Μόνο που πλέον αυτός ο τόπος δεν έχει χρόνο, δεν έχει αντοχές, δεν έχει την υπομονή για μια ανάσταση που αναβάλεται χρόνο με το χρόνο. Αυτός ο τόπος έχει ανάγκη από μία επανάσταση. Μια επανάσταση, όχι σαν αυτή που ονειρεύονται κάποιοι θλιβεροί νοσταλγοί των σκοτεινών σελίδων της ιστορίας μας. Αλλά μια επανάσταση ριζικών μετασχηματισμών της κοινωνίας και της οικονομίας προς όφελος των πολιτών και των εργαζομένων και όχι προς όφελος των αγορών και των κερδοσκόπων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή