Προτάσεις για ενα δημιουργικό καλοκαίρι με τα παιδιά!

ΤΡΑΒΑΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ

Ό,τι δραστηριότητες κι αν επιλέξουμε να κάνουμε μπορούμε να βγάζουμε φωτογραφίες και στο τέλος του καλοκαιριού να δημιουργήσουμε ένα όμορφο χειροποίητο άλμπουμ με όλες τις καλοκαιρινές μας φωτογραφίες. Εκτός από μας καλό είναι να δίνουμε τη φωτογραφική μηχανή και στο παιδί μας να πειραματίζεται και να βγάζει τις δικές του φωτογραφίες, άλλωστε τώρα με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είναι πολύ εύκολη διαδικασία και τα παιδιά την απολαμβάνουν πραγματικά!


ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΙΚ ΝΙΚ

Μπορούμε να οργανώσουμε ένα πικ νικ σε ένα κοντινό μέρος στο σπίτι μας. Ετοιμάζουμε μαζί με τα παιδιά μας αυτά που θα χρειαστούμε και ξεκινάμε… Αν το μέρος στο οποίο θα πάμε έχει λουλούδια μπορούμε να ψάξουμε διαφορετικά ήδη λουλουδιών με το παιδί μας να τα μαζέψουμε και να φτιάξουμε μια ανθοδέσμη. Μπορούμε επίσης, να πάρουμε μαζί μας 2-3 αγαπημένα του βιβλία και να τα διαβάσουμε κάτω από ένα δέντρο.

ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ

Πηγαίνουμε βόλτα με τα ποδήλατά μας. Έτσι και γυμναζόμαστε και περνάμε ώρα με το παιδί μας και βγαίνουμε από το σπίτι αλλάζοντας παραστάσεις τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ – ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙ ΑΛΛΗ

Αντί να πηγαίνουμε κάθε φορά στην ίδια παιδική χαρά μπορούμε να δοκιμάσουμε να πηγαίνουμε σε διαφορετική παιδική χαρά μια φορά την εβδομάδα. Έτσι ούτε το παιδί μας ούτε εμείς θα βαρεθούμε.

ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Μια φτηνή λύση για διακοπές έστω και για ένα τριήμερο είναι να πάμε για κάμπινγκ. Το βράδυ μπορούμε να δούμε τα αστέρια στον ουρανό και να μιλήσουμε γι’ αυτά. Τα παιδιά λατρεύουν να μαθαίνουν για τον κόσμο των αστεριών. Αν γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα μπορούμε να συνδέσουμε την παρατήρηση μας με την ελληνική μυθολογία και να πούμε ανάλογες ιστορίες. Την ημέρα μπορούμε να παίξουμε μπουγέλο με μπαλόνια, να κάνουμε περιπάτους, να κολυμπήσουμε.


ΜΟΥΣΙΚΗ

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε ένα κονσέρτο ή μια συναυλία με το παιδί μας. Να δει από κοντά πως παίζουν οι μουσικοί και πως παράγεται η μουσική. Μια άλλη ιδέα είναι να πάρουμε σε μια βόλτα μας μαζί ένα κασσετοφωνάκι και να ηχογραφήσουμε τους ήχους. Γυρνώντας σπίτι μπορούμε να συγκρίνουμε τους ήχους που ηχογραφήσαμε, πχ ήχοι της πόλης, ήχοι της φύσης κλπ.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ-ΠΑΙΔΧΝΙΔΙ-ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνοδοιπόροι στα παιχνίδια τους; Μπορούμε να οργανώσουμε το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού (όσο πιο πολλά παιδιά τόσο πιο καλά) να οργανώσουμε βραδιές, όπου θα παίζουμε όλη η οικογένεια κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι στο μπαλκόνι μας, αλλά και γιατί όχι να φτιάξουμε το δικό μας επιτραπέζιο, που θα άπτεται των ενδιαφερόντων του παιδιού μας.

ΘΑΛΑΣΣΑ

Φυσικά και μπορούμε να πάμε για μπάνιο στη θάλασσα να παίξουμε παιχνίδια, αλλά και να φτιάξουμε κατασκευές με άμμο. Δε ξεχνάμε να τραβήξουμε φωτογραφίες!!

ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ορίζουμε μια μέρα χωρίς τηλεόραση. Εκείνη την ημέρα δε θα ανοίξουμε καθόλου τηλεόραση (εννοείται ότι ούτε εμείς θα δούμε τηλεόραση) και βρίσκουμε άλλους τρόπους να περάσουμε την ώρα μας. Καταγράφουμε τις ιδέες μας και τις υλοποιούμε. Αν και φαίνεται πολύ απλή η ερώτηση «Τι θα κάναμε αν δεν είχαμε τηλεόραση ή αν η τηλεόραση χαλούσε;», τα περισσότερα παιδιά σήμερα δυσκολεύονται πάρα πολύ να απαντήσουν σ’ αυτήν. Αυτήν την ημέρα μπορούμε να πάμε να γραφτούμε στην κοντινή δημοτική βιβλιοθήκη μας και να επιλέξουμε κάποια βιβλία να τα πάρουμε και να τα διαβάσουμε στο σπίτι. Βάζουμε ένα στόχο πχ κάθε εβδομάδα θα διαβάζουμε 2 καινούρια βιβλία από τη βιβλιοθήκη. Έτσι και δεν ξοδευόμαστε και το παιδί έρχεται σε επαφή με μια μεγάλη ποικιλία από βιβλία.

Πηγές

kindykinds.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή