Φράουλες & αίμα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Φράουλες & αίμα

Κατά κάποιο τρόπο η ιστορία επαναλαμβάνεται, όχι σαν φάρσα όπως πολλοί λένε, αλλά σαν μια όμοια ή χειρότερη οδυνηρή πραγματικότητα. Μιλώ για το κινηματογραφικό έργο «Φράουλες και αίμα» της δεκαετίας του ‘60 που βασίστηκε στο βιβλίο του James Simon Kunen. Το έργο αναφέρεται στην εξέγερση των φοιτητών του πανεπιστημίου Columbia εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ. Επιπλέον αναφέρεται και στην εξέγερση των φοιτητών του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ συμπαραστεκόμενοι των Γάλλων φοιτητών του Μάη του ‘68. Κυριαρχούσαν τα αντιρατσιστικά και αντιπολεμικά αιτήματα. Ο ρατσισμός, λοιπόν, υπάρχει ακόμη και τον ασκούμε στην Ελλάδα εναντίον των μεταναστών.

Πολλοί κουλτουριάρηδες, που θέλουν να χαϊδεύουν αυτιά, μας λένε ότι οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές. Εγώ σας λέω ότι είναι και παρά-είναι. Βλέπετε πού έφτασε η Χρυσή Αυγή. Ρατσιστές υπάρχουν και στις τάξεις των Ελλήνων της διασποράς. Αυτοί έζησαν τον ρατσισμό όταν πήγαν μετανάστες και τον ασκούν τώρα που έχουν πιάσει την καλή εναντίον των ομοίων τους Πακιστανών, Μπαγκλαντέζων κ.τ.λ.
Άρχισα να αρθρογραφώ στον «Παλμό» πριν τέσσερα χρόνια μετά από ένα πέρασμά μου από το Ντουμπάι. Έκανα έρευνα και είδα τι περνάνε οι εργάτες οικοδομών από το Μπαγκλαντές. Αυτά τα βασανιστήρια τα περνάνε και οι εργάτες μετανάστες στην Ελλάδα και κυρίως στις περιοχές εντατικής καλλιέργειας. Όλοι γνώριζαν το τί γίνεται στην Μανωλάδα: Βουλευτές, Νομάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Αστυνομία κ.τ.λ. Δεν μίλαγε κανείς. Ξέρετε γιατί; Θα σας πω εγώ. Όλοι αυτοί οι «παραγωγοί» – γιατί δεν είναι ένας – χρηματοδοτούν από βουλευτές για να ξαναπάνε στο κοινοβούλιο μέχρι και ένας Θεός ξέρει ποιούς άλλους.
Αυτός ο τύπος του οποίου οι εργάτες πυροβόλησαν εναντίον των μεταναστών, όταν ο ΕΛΓΑ του απέρριψε παράνομο αίτημα για αποζημίωση, έβαλε όλους τους βουλευτές του Νομού να τηλεφωνήσουν στον Πρόεδρο του Οργανισμού για να τον πληρώσει! Βέβαια αυτό δεν έγινε γιατί ο τότε πρόεδρος Θ. Σαρρής δεν μάσαγε από τέτοια παρακάλια. Ο φραουλάς αυτός, μετά το περιστατικό «αρρώστησε» και μπήκε στον Νοσοκομείο του Πύργου. Δεν πήγε όμως ο εισαγγελέας με έναν δυό ελεγκτές γιατρούς από άλλη περιοχή της χώρας να δει τις εξετάσεις του «αρρώστου» και να ξαποστείλει και τους υπεύθυνους γιατρούς. Α, ρε χώρα δυνατή!!!
Ο μάγκας φραουλάς λοιπόν, θεωρώντας τα όλα δικά του, έφερε Αιγύπτιους ώστε να διώξει τους Μπαγκλαντέζους με απλήρωτα μεροκάματα έξι μηνών!!! Εκεί άναψαν τα αίματα και θεώρησαν καλό οι καουμπόηδές του να πυροβολήσουν. Τι πυροβόλησαν όμως; Πυροβόλησαν μια φούσκα που ονομάζεται φράουλα και η οποία έσκασε. Από δύο ευρώ η τιμή, κατρακύλησε σε μια μέρα στο ένα ευρώ. Όλο το Internet γέμισε με «ματωμένες φράουλες». Φορτία γύρισαν πίσω. Αυτό έγινε. Πυροβόλησαν και τα πραγματικά σκάγια χτύπησαν τον ίδιο και τους ομοίους του.
Η φράουλα στην Ηλεία με μέτριους υπολογισμούς αποφέρει περί τα 95 εκ. ευρώ το χρόνο. Είναι δηλαδή μια καλή πηγή εσόδων για την Εθνική Οικονομία. Από πού προέρχονται τα έσοδα; Τα έσοδα εκτός από την εργασία προέρχονται από την ίδια τη γη και από τον ήλιο. Αυτά, λοιπόν, τα έσοδα δεν έχουν δικαίωμα αυτά τα αρπακτικά να τα διακυβεύουν. Δεν σημαίνει ότι επειδή δουλεύουν και παράγουν ότι μπορούν να κάνουν και ό,τι θέλουν. Θα μπορούσαν να πάνε άλλοι πιο τίμιοι και συνεπείς ή να θεσπιστούν κανόνες ώστε να εξασφαλιστεί αυτό το έσοδο. Βέβαια για να εισαχθούν κανόνες απαιτείται η ύπαρξη κράτους που δουλεύει. Στην περίπτωσή μας αυτό είναι είδος εν ανεπαρκεία!
Απ’ ότι είδα στην τηλεόραση ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας μας έλεγε ότι οι υπηρεσίες του κάνουν υγειονομικούς ελέγχους στους εργάτες. Θα ήθελα να τον πιστέψω γιατί τον γνωρίζω τον άνθρωπο, αλλά μου ήταν αδύνατο. Για σκεφτείτε ποια μπορεί να είναι η κατάσταση υγείας των εργατών με τον τρόπο που ζουν; Πλένονται; Πού αφοδεύουν; Πλένουν τα χέρια τους; Έχουν εξεταστεί για ηπατίτιδα ή φυματίωση; Φαντάζεστε να έχει κάποιος φυματίωση και να αναπνέει πάνω στις φράουλες που μαζεύει; Εσείς τις τρώτε. Εγώ δεν τις τρώω όχι μόνο για τους παραπάνω λόγους, αλλά γιατί είναι και γενετικά τροποποιημένες.
Τα γράφω αυτά για να ξυπνήσω μέσα σας το ένστικτο αυτοσυντήρησης ώστε να σταματήσετε να αγοράζετε φράουλες. Να κλείσουν όλοι και να καταστραφούν. Δεν έχουν δικαίωμα να διασύρουν τη χώρα. Να ξαναγραφούν οι κανόνες και να μπει μια τάξη στο θέμα αυτό. Ας χάσουμε έσοδα για δυο τρία χρόνια. Από την εξυγίανση αυτού του καθεστώτος μακροπρόθεσμα θα έχουμε κέρδος. Απόφαση χρειάζεται από την πολιτεία. Δεν πρέπει να αποζημιωθεί κανένας παραγωγός αν δεν πουλήσει την παραγωγή του. Να μπουν κανόνες για τους μετανάστες εργάτες. Το παράδειγμα της Ισπανίας είναι εφαρμόσιμο και στην Ελλάδα αν θέλουμε. Μετά την Αμερική, η δεύτερη χώρα σε παραγωγή φράουλας είναι η Ισπανία. Η παραγωγή φράουλας στην επαρχία Huelva της Ανδαλουσίας ξεπερνά τους 300.000 τόνους ετησίως. Οι εργάτες γης που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως γυναίκες από το Μαρόκο, Ρουμάνοι, Πολωνοί και Βούλγαροι. Κάθε χρόνο οι Ισπανικές αρχές ορίζουν τον αριθμό ξένων εργατών που μπορούν να δεχθούν από χώρες εκτός Ε.Ε. για το μάζεμα της φράουλας. Για παράδειγμα το 2009 απασχολήθηκαν 16.500 νόμιμοι μετανάστες – εργάτες γης εκτός χωρών της Ε.Ε., ενώ το 2010, χρονιά που η παγκόσμια οικονομική κρίση άγγιξε και την Ιβηρική χερσόνησο, οι νόμιμα εργαζόμενοι μετανάστες εκτός Ε.Ε. δεν ξεπέρασαν τους 4.500. Οι παραγωγοί φράουλας είναι υποχρεωμένοι κάθε φθινόπωρο να υποβάλλουν αίτηση στις Περιφερειακές Αρχές προκειμένου να προσλάβουν εργάτες γης για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Οι αιτήσεις συγκεντρώνονται στην Μαδρίτη από την υπηρεσία Direccia n General de Inmigracia (DGI) η οποία τον Δεκέμβριο ανακοινώνει τον αριθμό των νόμιμων μεταναστών εκτός Ε.Ε. που μπορούν να δεχθούν οι εργοδοτικές οργανώσεις. Οι προσλήψεις εργαζομένων στις φράουλες γίνονται από τις τέσσερις Συνεταιριστικές οργανώσεις φραουλοπαραγωγών, Freshuelva, ASAJA, COAG, UPA-CORA, στις χώρες καταγωγής των μεταναστών.
Η ημερήσια απασχόληση είναι 6,5 ώρες/ ημέρα και όχι ήλιο με ήλιο όπως εδώ. Η αμοιβή είναι 35 ευρώ/ ημέρα ή 211 ευρώ/εβδομάδα. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων του. Η φιλοξενία τους γίνεται με ευθύνη του εργοδότη σε κοντέινερ εργοταξιακού τύπου όπου διαμένουν ανά 6 άτομα ιδίου φύλλου και ίδιας εθνικότητας και όχι σαν τους Μανωλαδαίους εργάτες που ζουν μέσα στα θερμοκήπια σε επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής. Η νομοθεσία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη παράνομων εργαζομένων αλλά παράνομων εργοδοτών που δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εργοδότες είναι αυστηρά και κυμαίνονται από 60 ευρώ ως 6.000 ευρώ.
Οι Ισπανοί παραγωγοί φράουλας παρουσιάζουν μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Επιλέγουν για εργάτες γης, εργαζόμενες μητέρες εφαρμόζοντας την «female Temporary Circular Migration» γιατί πιστεύουν ότι οι μητέρες μόλις λήξει η σύμβαση θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους όπου βρίσκονται τα παιδιά τους.
Ας έχουν λοιπόν υπ’ όψη τους οι ρατσιστές του «Ελληνικού Νότου» ότι το πανηγύρι τελείωσε – «the party is over» λένε οι Άγγλοι. Για πολύ καιρό οι καταναλωτές θα παρακολουθούν τα γεγονότα στην περιοχή και αν μάθαιναν ότι ο συγκεκριμένος φραουλάς πέρσι είχε μπλοκάρει το λαιμό ενός εργάτη με το τζάμι του παραθύρου του αυτοκινήτου του και καθώς κρεμόταν το σώμα του απ’ έξω έκανε βόλτες με το αυτοκίνητό του, αδιαφορώντας αν θα έπνιγε τον άνθρωπο, θα μας πήγαιναν στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάποιος άλλος είχε δέσει δύο εργάτες με αλυσίδες και τους έσερνε στους δρόμους. Ούτε σε καουμπόικα έργα δεν γίνονται αυτά. Τα έγραψα για να φάμε κάποτε «φράουλες χωρίς αίμα!!!».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή