Ο διαχρονικά, απλός, κατανοητός λαϊκός λόγος που δίνει αστικές κυβερνήσεις

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο διαχρονικά, απλός, κατανοητός  λαϊκός λόγος που δίνει  αστικές κυβερνήσεις

Ερ. Μπορείτε να σχολιάσετε το εννοιολογικό πλαίσιο της λιτότητας και το γιατί δεν μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική ανάκαμψη;
Απ. Η πολιτική της λιτότητας βασίστηκε στην θεωρητική έννοια της «επεκτατικής συρρίκνωσης», σε σύνδεση με οικονομικά, πολιτικά και ηθικά επιχειρήματα. Το βασικό επιχείρημα αυτής της έννοιας δεν είναι καινούργιο. […] Στην περίπτωση της Ελλάδας – όπου δεν είχαμε πραγματική υποτίμηση ή επεκτατική χρηματική πολιτική – αντί να έχουμε επεκτατική συρρίκνωση είχαμε συρρικνωτική συρρίκνωση.
Έλενα Παπαδοπούλου, σύμβουλος ΥΠΟΙΚ, μέλος του Ινστιτούτου Πουλαντζάς και του transform!, συνέντευξη στο περιοδικό Jacobin.
Πέρα από το ζήτημα της κυβερνητικής συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ, έχουμε για πρώτη φορά κυβέρνηση της κομμουνιστογενούς Αριστεράς στην Ελλάδα. Κατά την έννοια της σοσιαλιστικής Αριστεράς ως ευρείας Αριστεράς με πρόταγμα το σοιαλδημοκρατικό συμβόλαιο, το 1981 ήταν, επίσης, μια περίπτωση κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα (αγνοώντας, πάντως, και τα εαμικά κατοχικά πειράματα).
Δημήτρης Μπελαντής, ο κομμουνιστογενής, Ίσκρα
Και είναι αλήθεια, πως με απορία κοιτάζουμε νέες τροπικότητες αληθείας να αναδύονται ανάμεσα στο αίτημα για υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και τις πολύμορφες απαντήσεις του εντός ΣΥΡΙΖΑ. Οι τροπικότητες αυτές γεννούν την ανοχή. Η ανοχή του κόσμου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα παραμείνει. Τα ηγετικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ το έχουν αντιληφθεί και επενδύουν αυθόρμητα ή όχι με κάθε ευκαιρία στο συναίσθημα. Οι τεχνοκρατικές φωνές μοιάζουν να περνούν σε δεύτερη μοίρα και να χάνουν το προνομιακό τους πεδίο.
Αλεξάνδρα Πολιτάκη, Ίσκρα
Στην Ελλάδα ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Υπάρχει η περίπτωση ενός ειρηνικού περάσματος προς μια δημοκρατία που ηγεμονική της δυναμη θα είναι ο κόσμος της εργασίας.
Β. Πριμικήρης, Ίσκρα
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την ελπίδα να ελπίζουμε στην εφικτότητα του εφικτού  αλλά και στην ίδια την ελπίδα της ελπίδας, ώστε η συρρικνωτική συρρίκνωση να δώσει τη θέση της στην επεκτατική συρρίκνωση , πάντα όμως μέσα από μια ανέφικτη θέση της μοναξιάς, που θα αρθρώνει την αλήθεια μιας καταστροφής, ώστε να επέλθει η ρήξη με τον φυσιοκρατικό λεγκαλισμό και την ακαμψία της ευθύνης. Σ’αυτήν την ιστορική προσπάθεια, δεν θα επιτρέψουμε να μας σταματήσει ο φόβος του φόβου, καθώς για μας προέχει ο εκδημοκρατισμός της δημοκρατίας.


…ΚΑΙ Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΞΥΛΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

Ερ. Ανεξάρτητα του τι λέτε προεκλογικά, μετεκλογικά μπορεί να μετατοπιστείτε από αυτή τη θέση σας, διότι θα υπάρχει και πίεση και από κόσμο της αριστεράς που θα σας σπρώχνει, θα σας ωθεί προς τη δημιουργία μιας αριστερής κυβέρνησης.
Απ. Αυτό μου θυμίζει αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι την άλλη μέρα από τις εκλογές θα πάει να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη και αν του πουν όχι, τότε θα διαπραγματευτεί ο ελληνικός λαός. Είναι αστείο πράγμα.
Ερ. Είπε ο κ. Τσίπρας προχτές, δεν είπε αυτό  και με συγχωρείτε πολύ, είπε ότι η πρώτη πράξη που θα κάνει θα είναι να ακυρώσει το μνημόνιο και να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση. Αυτό είπε ο κύριος Τσίπρας προχτές. Δεν ξέρω αν θα το κάνει ή όχι, αυτό είπε πάντως.
Απ. Τίποτα δεν πρόκειται να κάνει από αυτά.
Ερ. Συνεπώς, η επιφύλαξη είναι τι; Ότι αυτά τα λέει, δε θα τα κάνει ή ότι αυτά που λέει, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον τόπο;
Απ. Η όλη γραμμή πλεύσης του είναι φαινομενικά αντιφατική. Λέει π.χ. «θα καταγγείλω το μνημόνιο, τους εφαρμοστικούς νόμους, και μετά θα πάω να διαπραγματευτώ τη δανειακή σύμβαση». Μα η δανειακή σύμβαση εμπεριέχει δεσμεύσεις για την εφαρμογή του μνημονίου και μάλιστα η χορήγηση των δόσεων του δανείου…
Εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος …και πού θα κατανεμηθούν. Δεν έχει μόνο την υποχρέωση να εφαρμόσει γενικά το μνημόνιο, αλλά και τις δόσεις που θα πάρεις πού θα τις τοποθετήσεις. Το δεύτερο, για εμάς είναι και το πιο τρομερό και επικίνδυνο. Παρακολούθησα το πρώτο μέρος του δελτίου ειδήσεων, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό αυτό που είπατε και νομίζω ότι μεταδίδεται από όλα τα μέσα ενημέρωσης και τα ευρωπαϊκά: Υπάρχει σαφής πρόβλεψη ενδεχομένου να βαθύνει η κρίση στην Ευρωζώνη. Και οι αδύναμοι κρίκοι δεν είναι τόσο η Ελλάδα, κατά τη γνώμη μας, όσο η Ισπανία και η Ιταλία.
Όταν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει «αποκλείεται να μας βγάλουν από την Ευρωζώνη, αποκλείεται να πτωχεύσουμε διότι θα καταστραφεί όλη η οικουμένη, μέχρι και οι ΗΠΑ». Καλά, ή αφέλεια υπάρχει ή συνειδητή εξαπάτηση του κόσμου. Να δεχτώ τόση αφέλεια; Είναι δυνατό να πιστεύουμε ότι θα κάνει τούμπα η Ευρωζώνη, η ΕΕ από τις δεσμεύσεις που ζητάει, μόνο και μόνο γιατί θα καταστραφεί από την οικονομία της Ελλάδας; Η Ισπανία μάλιστα, που έχει επενδύσεις και στη Λ. Αμερική και στις ΗΠΑ. Και πέστε μου…
Ερ. Να σας ρωτήσω κάτι; Επειδή αναφερθήκατε πριν σε έναν κόσμο, ο οποίος μπορεί να έχει ψηφίσει στον παρελθόν το Κόμμα σας και τώρα κοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ…
Απ. Πιάνεται από τα μαλλιά του…
Ερ. Ας πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει πρώτο κόμμα, του λείπουν δέκα δεκαπέντε έδρες για να έχει πλειοψηφία  και τις έχετε εσείς αυτές τις δεκαπέντε έδρες, και σας πει δώστε μας αυτές τις δεκαπέντε έδρες να κάνουμε κυβέρνηση για να καταργήσουμε το μνημόνιο. Πώς θα απαντήσετε; Γιατί θα πείτε δεν δίνω, δεν έρχομαι κι εγώ, δεν προσέρχομαι με δεκαπέντε βουλευτές να καταργήσουμε το μνημόνιο;
Απ. Καταργείς το μνημόνιο και μετά τι; Διότι το «μετά τι;» που έχουμε δει στο πρόγραμμά του – και μάλιστα αύριο θα κάνουμε και μια πιο ολοκληρωμένη κριτική σε συνδυασμό με τις δικές μας θέσεις – το «μετά τι;» δεν έχει σημασία; Διότι, θα καταργήσει το μνημόνιο και θα υπογράψει νέο μνημόνιο. Όταν πάει να διαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση, θα υπογράψει νέο μνημόνιο. Δε θα του δώσουν π.χ. – ούτε στη ΝΔ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν είναι και καλύτερη η ΝΔ – δε θα του δώσουν, ακόμα και το ΕΣΠΑ για να εκταμιεύσουν θα πρέπει να υπογράψει μνημόνια επί μνημονίων. Αυτά που λέει στο πρόγραμμά του όχι μόνο δε θα τα εφαρμόσει, αλλά κατά τη γνώμη μας δε συνιστούν καν αριστερή πολιτική. Είναι μια πολιτική διαχείρισης της κρίσης.
Η συνέντευξη που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέgα, τη Δευτέρα 4 ιούνη του 2012 – πριν 4 χρόνια ακριβώς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή