Στα Καλάβρυτα οι Πελοποννήσιοι

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Στα Καλάβρυτα οι Πελοποννήσιοι

Την Κυριακή 31 Μαρτίου, μια βδομάδα μετά την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, οι Μοραΐτες της πόλης μας επισκέφθηκαν τα ιστορικά Καλάβρυτα και το Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, το οποίο αποτέλεσε την πρώτη στάση της ημερήσιας εκδρομής τους.

Εκεί, στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Πελοποννησίων Γαλατσίου που συμμετείχαν στην εκδρομή, προσκύνησαν και επισκέφθηκαν την αίθουσα με τα εκθέματα και τα κειμήλια από τον αγώνα της Επανάστασης του 1821, μεταξύ των οποίων και λάβαρο της Επανάστασης που σήκωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ορκίστηκαν οι αγωνιστές για «Ελευθερία ή Θάνατο».
Ο επόμενος σταθμός ήταν ο Λόφος του Καππή όπου την 13η Δεκεμβρίου του 1943 έγινε η εκτέλεση όλων των ανδρών από 12 ετών και πάνω της περιοχής από τα ναζιστικά στρατεύματα. Κατόπιν επισκέφθηκαν την πόλη των Καλαβρύτων όπου μετέβησαν στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος και σε άλλα μνημεία ιστορικά ενώ παρέμειναν για βόλτα και καφεδάκι.
Επόμενος σταθμός ήταν η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, την οποία έφτιαξε ο ευαγγελιστής Λουκάς, μαθητής του Ιησού, από κερί και μαστίχη, και κατόπιν το σπήλαιο στο οποίο βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.
Μετά την παραπάνω περιπλάνηση σε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, οι εκδρομείς κατέκλυσαν μια παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής όπου έστησαν ένα τρικούβερτο μοραΐτικο γλέντι, όπως αυτοί γνωρίζουν!
Το κέφι διατηρήθηκε αμείωτο και μέσα στο πούλμαν κατά τη διάρκεια της επιστροφής στην Αθήνα με τον πρόεδρο των Πελοποννησίων κ. Μπελίτση αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. να ευχαριστούν τους φίλους και τα μέλη που την παρουσία τους στην εκδρομή αυτή.

Πήγαινε στην κορυφή