ΩΡΙΩΝΕΣ, Γαλατσιώτικο Μουσικό Συγκρότημα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΩΡΙΩΝΕΣ, Γαλατσιώτικο Μουσικό Συγκρότημα

Το  συγκρότημα «Ωρίωνες» ιδρύθηκε το 1978. Πήρε το όνομά του από τον αστερισμό Ωρίωνα. Στη μακρόχρονη ιστορία του και με την πλούσια δισκογραφία του έχει προσφέρει σημαντικά ακούσματα στην ελληνική ροκ αλλά και ποπ σκηνή.

Το 1978 στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, «Να η ευκαιρία» το συγκρότημα κερδίζει το Α΄ βραβείο σύνθεσης και στίχου με  το τραγούδι που είχε τίτλο «Κουρδιστά Ανθρωπάκια» και το οποίο κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών από την «Λύρα» το 1979 σε… κόκκινο βινύλιο. Το 1985 κυκλοφορούν το «Lady C». Το 1986 συμμετείχαν στη συλλογή της «Music Box» με τίτλο «Rock Μεσ’ Στη Νύχτα». Το 1987 κυκλοφορούν το «Rainy Day», ένα ακόμα maxi single που ακούστηκε στο festival του Midem το 1988 και αγοράστηκε από Πορτογαλία και Ισπανία. Το 1989 κυκλοφόρησαν το LP που είχε τίτλο «Babylon». Το 1993 ήρθε ένα νέο άλμπουμ «Αξιοκρατικά».
Το 1998 συμμετέχουν σ’ ένα διπλό CD με τίτλο «Στους δρόμους του Ροκ» που κυκλοφόρησε από την «Λύρα» μαζί με Σαββόπουλο, Παπαθανασίου, Σπανουδάκη, Νοστράδαμο, Μποκιού, Μπουρμπούλια κ.α.  Το 2008 ένα νέο άλμπουμ με τίτλο «Οριακή διαδρομή», από την alpha records, το 2010 ένα άλμπουμ αποκλειστικά σε βινύλιο με τίτλο «Κύκλος» με ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις περιόδου 1978-1982 και τέλος το 2012 ήρθε ένα νέο CD με τίτλο «Δεσμώτης», που περιέχει 16 πολύ δυνατά κομμάτια με το πολύ επίκαιρο «Κωδικός Κρίση».
Έχουν ακόμη γράψει τη μουσική επένδυση και έχουν εμφανιστεί σε δεκάδες ελληνικές ταινίες, καθώς και σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Από το 2005 προστέθηκε στους «Ωρίωνες» η 23άχρονη Τζίνα Αβραμίδου, και από τον Ιανουάριο του 2008 ο 19χρονος Τάσος Αβραμίδης, προσφέροντας φρεσκάδα, ζωντάνια και μεγαλύτερη ποιότητα στο συγκρότημα.  
Μεγάλες συναυλίες, με τους POLL στο γήπεδο Παναχαϊκής, με τον Ρόμπερτ Γουίλιαμς στο γήπεδο Σπόρτιγκ, μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε ο ΑΝΤ1 Κύπρου το 2000 στην Λεμεσό, μπροστά σε 20.000 κόσμο, και πολλές δεκάδες άλλες συναυλίες σε πολιτιστικές εκδηλώσεις των Δήμων.
Έχουν συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως στο «Κύτταρο» μαζί με τον Μάνο Ξυδούς, με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στη γιορτή μπύρας στο ΣΕΦ (2008), το 2009 με την Ελεονώρα Ζουγανέλη στην παραλία Γλυφάδας, με τον Γιάννη Ζουγανέλη στην γιορτή μπύρας στο ΣΕΦ (2009).
Το 2010 και το 2011 εμφανίστηκαν μαζί με τον Πάνο Μουζουράκη στο Αττικό Άλσος και στο Άλσος Βέικου αντίστοιχα. Και με τον Τζώνη Βαβούρα στην γιορτή μπύρας στο ΣΕΦ την ίδια χρονιά.
Επίσης, τον Ιούνιο του 2009 οι «Ωρίωνες» έγιναν διεθνείς, κάνοντας μια μεγάλη εμφάνιση στα Τίρανα, προσκεκλημένοι της VODAFONΕ στο ετήσιο SUMMER PARTY, που διοργανώνει η εταιρεία στη γειτονική χώρα.
«ΠΑΛΜΟΣ»: Κύριε Αβραμίδη, έχετε διαγράψει από το 1978 που δημιουργήσατε το συγκρότημα «Ωρίωνες», μια επιτυχημένη καριέρα και μουσική πορεία. Πώς τα καταφέρατε στο πέρασμα του χρόνου σε πείσμα των καιρών;
«ΩΡΙΩΝΕΣ»: Με σκληρή δουλειά, ανανέωση και προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών!
Ο κυριότερος λόγος της μακρόχρονης πορείας μας είναι η αγάπη μας για την μουσική. Εμείς δεν βλέπουμε μια εμφάνισή μας σαν μια αρπαχτή. Δεν πάμε δηλαδή να παίξουμε κάπου, για να τους τα πάρουμε, όπως συνηθίζει να λέγεται, αλλά αντίθετα πάμε να δώσουμε κομμάτι της ψυχής μας, μέσα από τις συνθέσεις και τους στίχους μας.
«Π»: Το συγκρότημα σας έχει βραβευτεί. Πιστεύετε ότι ήταν η ώθηση για την αναγνωρισιμότητα;
«ΩΡ.»: Κάθε αναγνώριση καλής προσπάθειας σίγουρα είναι ένα βήμα προς την αγάπη του κοινού θα έλεγα! Η συμμετοχή μας, το 1978 στην  τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Να η ευκαιρία», με κριτική επιτροπή τους Γιώργο Κατσαρό, Ροζίτα Σώκου, Γρηγόρη Γρηγορίου, Γιάννη Φλερύ, ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία μας. Κατακτήσαμε το Α’ Βραβείο Σύνθεσης και δημοφιλέστερου συγκροτήματος, με το τραγούδι μας «Κουρδιστά ανθρωπάκια». Το βραβείο, εκτός από ένα χρηματικό ποσόν, ήταν και υπογραφή συμβολαίου με την δισκογραφική εταιρεία «Λύρα», η οποία και το 1979 κυκλοφόρησε τον πρώτο μας δίσκο. Με τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις μας στην ΕΡΤ – το μοναδικό τότε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας – γίναμε πασίγνωστοι σ’ όλη την Ελλάδα.
«Π»: Στο χώρο της δισκογραφίας έχετε πλούσιο έργο με επιτυχίες. Τί αποκομίσατε από την πορεία αυτή;
«ΩΡ.»: Αυτό που είπατε πιο πάνω: Την επιβράβευση και την αναγνωρισημότητα! Φυσικά και άφθονη εμπειρία. Οι εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια οπωσδήποτε επηρεάζουν τη μουσική και τον στίχο μας, όπως νομίζω ότι συνήθως συμβαίνει, στον κάθε Έλληνα συνθέτη και στιχουργό. Πάντως η ζωή μάς έχει διδάξει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το πρώτο μας τραγούδι τα «Κουρδιστά Ανθρωπάκια» που αναφέρονται στην εποχή του Πολυτεχνείου, άνετα θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί για την σημερινή εποχή που βιώνουμε ανάλογες, αν όχι τραγικότερες καταστάσεις.
«Π»: Το 2005 και το 2008 προστέθηκαν δύο νέα μέλη της οικογένειάς σας, βοήθησε αυτός ο φρέσκος αέρας στην ανανέωση του ρεπερτορίου είχε την ανάλογη αποδοχή;
«ΩΡ.»: Σίγουρα βοήθησε και μάλιστα άρεσε ιδιαίτερα ο συνδυασμός αυτός της παλιάς γενιάς με τη νέα. Ο Τάσος και η Τζίνα είναι δυο νέα παιδιά με εξαιρετικές μουσικές γνώσεις! Σίγουρα η εντρύφησή τους στα ακούσματα της εποχής, έδωσαν μια νέα ώθηση στο συγκρότημα η οποία βεβαίως είχε κάτι παραπάνω από την προσδοκώμενη αποδοχή!
«Π»: Είχατε πολύ καλές συνεργασίες με μεγάλους γνωστούς καλλιτέχνες.
«ΩΡ.»: Είναι αλήθεια! Πολλές φορές πλαισιώσαμε με την παρουσία μας εμφανίσεις σπουδαίων καλλιτεχνών. Έχουμε συμμετάσχει σε συναυλίες, με τους POLL στο γήπεδο Παναχαϊκής, με τον Ρόμπερτ Γουίλιαμς στο γήπεδο Σπόρτιγκ. Ακόμη συνεργαστήκαμε δισκογραφικά με τον Βασίλη Δερτιλή και τον Θάνο Καλλίρη από τους BANG, στην ηχογράφηση του LP μας «Babylon».
Το 2008 εμφανιστήκαμε στο «Κύτταρο» μαζί με τον αξέχαστο Μάνο Ξυδούς, φίλο μας από την παιδική μας ηλικία, επίσης με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στη γιορτή μπύρας στο ΣΕΦ το 2008, το 2009 με την Ελεονώρα Ζουγανέλη στην παραλία Γλυφάδας, και την ίδια χρονιά με τον Γιάννη Ζουγανέλη στην γιορτή μπύρας στο ΣΕΦ.
Το 2010 και το 2011 εμφανιστήκαμε μαζί με τον Πάνο Μουζουράκη στο Αττικό άλσος και στο Άλσος Βεϊκου αντίστοιχα. Και τέλος με τον Τζώνη Βαβούρα στην γιορτή μπύρας στο ΣΕΦ του 2011.
Ήταν για μας εμπειρίες ζωής αλλά μας έδωσαν το στίγμα της δικής μας αξιοσύνης! Γιατί στ’ αλήθεια πρέπει να είσαι άξιος για να εμφανιστείς δίπλα τους.
«Π»: Είστε ικανοποιημένοι από τις εμφανίσεις σας στις μουσικές σκηνές;
«ΩΡ.»: Κάναμε ωραίες εμφανίσεις αλλά θα θέλαμε να ήταν περισσότερες. Υπάρχουν κοιτίδες ροκ σκηνών, όπως το «Κύτταρο», που πολύ θα πλήρωναν για μια ολιγόλεπτη εμφάνισή τους εκεί! Θα έλεγα, λοιπόν, πως όχι απλά είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά ευτυχισμένοι που εμφανιστήκαμε εκεί δίπλα στον αείμνηστο Μάνο Ξυδούς.
«Π»: Ποιές ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε μπαίνοντας στην ελληνική ροκ – ποπ μουσική;
«ΩΡ.: Η κατάσταση στην ελληνική δισκογραφία και ειδικά για την ροκ – ποπ μουσική ήταν και είναι (ακόμα περισσότερο σήμερα), πάρα πολύ δύσκολη έως εφιαλτική. Βέβαια, το φαινόμενο αυτό είναι πλέον γενικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν κοιτάξεις γύρω, θα δεις πως η οικονομική κρίση εξαπλώνεται σαν Λερναία Ύδρα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, περιορίζοντας έτσι τη ζήτηση των προϊόντων της μουσικής βιομηχανίας και όχι μόνο. Το μουσικό κοινό περιορίζει τις εξόδους για διασκέδαση στα μαγαζιά, αλλά και οι κοινωνικοί φορείς εγκαταλείπουν τις ρωμαλέες διοργανώσεις μουσικών events.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ειδικά όσοι ασχολούνται με την ελληνική ροκ, να συναντούν κλειστές τις πόρτες των δισκογραφικών εταιρειών, αλλά και εν συνεχεία τις πόρτες των ΜΜΕ.
«Π»: Στο δήμο Γαλατσίου ήταν το κοινό σας θερμό;
«ΩΡ.»: Το κοινό «θερμαίνεται» από την ποιότητα του ρεπερτορίου και την απόδοσή του! Εμείς πάντα βρίσκουμε τον τρόπο ακόμα και το πιο δύσκολο κοινό να το «ζεσταίνουμε». Επομένως, ναι ήταν πολύ θερμό! Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι το συγκρότημά μας είναι γνήσιο Γαλατσιώτικο και όποτε παίζουμε εδώ, είμαστε ανάμεσα σε φίλους ή συγγενείς. Αυτό αποτελεί για μας το νιρβάνα των αισθήσεών μας.
Το κοινό είναι η τροφή του καλλιτέχνη και οι εκδηλώσεις αποτελούν τον φάρο της πορείας μας. Μπροστά τους δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, την ψυχή μας, κάτι από το μεγαλύτερο μέρος του εαυτού μας. Όταν βλέπουμε τη ζεστή ανταπόκριση του κοινού, είναι αδύνατον να μην εκδηλώσουμε και εμείς με κάθε μέσον, την  αγάπη και τις ευχαριστίες μας.
«Π»: Το 2012 κυκλοφόρησε το νέο σας CD με τίτλο «Δεσμώτης» που περιέχει 16 κομμάτια. Είχε επιτυχία ;
«ΩΡ»: Ίσως η πιο δύσκολη χρονιά για τα μουσικά δρώμενα και όχι μόνο γι’ αυτά! Όλοι οι Έλληνες περνούν μια πρωτόγνωρη ανέχεια. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής μας – σίγουρα και τη δισκογραφία! Ωστόσο μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο δίσκος μας αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή! Και λόγω της θεματολογίας του.
«Π»: Είστε ευαισθητοποιημένοι ως καλλιτέχνες. Ο «Κωδικός Κρίση» σας έδωσε την ευκαιρία να διαμαρτυρηθείτε;
«ΩΡ.»: Μας έδωσε την ευκαιρία, όχι μόνο να διαμαρτυρηθούμε, αλλά να στηλιτεύσουμε τα κακώς κείμενα και να αφυπνίσουμε συνειδήσεις.
«Π»: Τα νέα μέλη που προστέθηκαν στο συγκρότημα, τι προσέδωσαν στο σχήμα;
«ΩΡ.»: Καλή ερώτηση! Απλή η απάντηση: Σωστή χημεία. Φρεσκάδα, ζωντάνια, νέα ακούσματα κι ακόμα ποιότητα στις νέες απαιτήσεις. Απλά  λειτουργεί σωστά το DNA. Γιατί θα πρέπει να πω πως τα δύο νέα στο συγκρότημα αλλά και σε ηλικία μέλη, είναι ο γιος μου ο Τάσος και η κόρη μου η Τζίνα. Πρόκειται για δυο εξαίρετα ταλέντα, που σίγουρα με τη δροσιά τους το ταλέντο τους αλλά και την ενεργητικότητά τους, κέρδισαν τις θέσεις τους στο συγκρότημα, που ούτως ή άλλως, έψαχνε την ανανέωση.
«Π»: Σε ποιό κοινό απευθύνεστε σήμερα;
«ΩΡ.»: Το συγκρότημά μας δεν απευθύνεται πλέον μόνο στις παλαιότερες γενιές, αλλά και στην σημερινή νεολαία, γιατί ήδη όπως προαναφέραμε, από το προηγούμενο cd μας, έχουν ενσωματωθεί στο γκρουπ και δύο εκπρόσωποι της νέας γενιάς: η Τζίνα με μια καταπληκτική, ζεστή και εκφραστική φωνή και ο Τάσος που είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες κιθαρίστες στον χώρο της ροκ και όχι μόνο. Έτσι με την προσθήκη και του Ερμίρ (στα κήμπορντς), απέκτησε νέες ιδέες, νέες γνώσεις, νέες επιρροές.
«Π»: Πώς βιώνετε εσείς την κρίση;
«ΩΡ.»: Όπως εσείς! Όπως όλοι οι Έλληνες! Με σφίξιμο της ζώνης μέχρις εκεί που δεν παίρνει άλλο!
Ανήκουμε κι εμείς στους αγανακτισμένους συμπατριώτες μας, από τις περικοπές μισθών και συντάξεων, από την αθλιότητα της υγείας, από τα χάλια τις παιδείας και γενικά από την κατάντια του έθνους.
Ειδικά για εμάς τους μουσικούς, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Σήμερα, επειδή ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, δεν έχει την πολυτέλεια της αγοράς έστω και ενός cd, την στιγμή που δυσκολεύεται να επιβιώσει, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί πολύ το αγοραστικό κοινό. Από την άλλη, η πειρατεία δεν μας επιτρέπει να μιλάμε για το εμπορικό μέρος. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα! Σ΄ αυτό νομίζω ότι συντελεί και η κατάργηση του βινυλίου. Γιατί ένα cd, με την τεχνολογία που υπάρχει, μπορεί ο καθένας εύκολα να το αντιγράψει και να το αναπαράγει, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει με το βινύλιο.
«Π»: Η καθημερινότητα, η πραγματικότητα είναι πράγματι η καλύτερη πηγή έμπνευσης;
«ΩΡ.»: Σίγουρα η πηγή γραψίματος των στίχων μας είναι η ίδια η ζωή, η καθημερινότητα. Τα προβλήματα των νέων ανθρώπων, αλλά και τα συναισθήματα αρνητικά και θετικά. Συμβαίνουν τόσα στη ζωή μας που όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα ή το αυτί δεν μπορεί, κάτι θα δεις κάτι θ’ ακούσεις, που θα σου δώσει αφορμή για γράψιμο!
«Π»: Θα σας ενδιέφερε να προσαρμόσετε τη ροκ – ποπ μουσική στην ελληνική δημοτική μουσική παράδοση;
«ΩΡ.»: Στην πραγματικότητα αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα. Ίσως στο μέλλον να το επιχειρήσουμε. Πάντως πρέπει να αναγνωρίσω ότι είναι μεγάλο κεφάλαιο η δημοτική μας παράδοση! Η γενεσιουργός δύναμη κάθε μουσικής προσπάθειας. Ελληνική μουσική έκφραση δίχως δικά της στοιχεία δεν νοείται. Δημοτικό, Σμυρναίικο, ρεμπέτικο, αυθεντικό λαϊκό, είναι πρόγονοι της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
«Π»: Είναι στην προτίμησή σας τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα;
«ΩΡ.»: Δεν υπάρχουν τέτοια πρότυπα με την έννοια του πρωτοτύπου. Η μουσική είναι μία! Είναι ένα τεράστιο δέντρο με πολλά κλαδιά και παρακλάδια. Εμείς ακολουθούμε ένα σύγχρονο τρόπο μουσικής έκφρασης. Ένας τρόπος, που δημιουργείται από την αναγκαιότητα όλων, όσων θέλουν να μιλήσουν στη σημερινή γλώσσα. Τη γλώσσα της τεχνολογικής και πολιτιστικής εξέλιξης. Έτσι διαμορφώσαμε, μέσα βέβαια από δυτικοευρωπαϊκές επιρροές, ένα δικό μας προσωπικό ποπ-ροκ στυλ ως επί το πλείστον με ελληνικό στίχο.
«Π»: Ως συγκρότημα σας ενδιέφερε η ανάπτυξη της ερευνητικής συναυλιακής δραστηριότητας; Απέδωσε;
«ΩΡ.»: Τι εννοείτε; Αν μας ενδιαφέρουν οι συναυλίες μικτών σχημάτων; Δηλαδή το πάντρεμα πάνω στην ίδια σκηνή διαφόρων μουσικών εκφράσεων; Αν εννοείτε αυτό, φυσικά και μας ενδιαφέρει! Το να ψάχνεις νέους τρόπους για να διευρύνεις το κοινό σου νομίζω πως και χρήσιμο είναι και επιβαλλόμενο!
«Π»: Ποιά η γνώμη σας για τα επαναστατικά τραγούδια; Διαμορφώνουν το κοινό;
«ΩΡ.»: Φυσικά! Παιάνες, Εμβατήρια, Θούριοι! Όλα αυτά συγκαταλέγονται στα επαναστατικά τραγούδια και μάλιστα πάντα διαμόρφωναν και ενεργοποιούσαν το κοινό.
«Π»: Έχετε μελλοντικά σχέδια;
«ΩΡ.»: Στην εποχή μας είναι δύσκολο πια να καταστρώνεις σχέδια. Μόνο στόχους μπορείς να βάζεις. Στόχος δικός μας είναι να συνεχίσουμε την πορεία μας με όποιον τρόπο μπορούμε και να δίνουμε πάντα στον κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους, την ευκαιρία και την αφορμή όχι μόνο να ακούν καλή μουσική αλλά και να προβληματίζονται και να αναζητούν τις σωστές λύσεις!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή