Νευραλγία Τριδύμου

Το τρίδυμο νεύρο (5η εγκεφαλική συζυγία), το οποίο νευρώνει σχεδόν όλο το πρόσωπο αλλά και το τριχωτό της κεφαλής έχει κινητική λειτουργία αλλά και αισθητική λειτουργία η οποία είναι και η πιο σημαντική διότι εξυπηρετεί σχεδόν όλη την αισθητικότητα του προσώπου. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τους τρεις (3) αισθητικούς κλάδους του τριδύμου για να κατανοήσουμε την έκταση και τη σημασία των νευραλγιών που οφείλονται σε αυτούς.

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΠΟΛΟΣ, Ειδικός Νευρολόγος

Οι αισθητικοί κλάδοι είναι οι εξής:
1. ΤΟ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟ ΝΕΥΡΟ που διακλαδίζεται στο μέτωπο, στο τριχωτό της κεφαλής και στο άνω μέρος του κρανίου έως και τη ρίζα της μύτης καθώς και στο άνω βλέφαρο και στους δακρυϊκούς αδένες. 
2. ΤΟ ΑΝΩ ΓΝΑΘΙΚΟ ΝΕΥΡΟ που διακλαδίζεται στο κάτω βλέφαρο, στο πλάγιο της μύτης, στην παρειά και στο άνω χείλος, καθώς και στα ούλα και στα δόντια της άνω γνάθου.
3. ΤΟ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΙΚΟ ΝΕΥΡΟ που εκτός από αισθητικό είναι και κινητικό νεύρο, διακλαδίζεται στο κάτω χείλος, σε μέρος της παρειάς και του ωτός, στη στοματική κοιλότητα και στα 2/3 της γλώσσας, στα ούλα και τα δόντια της κάτω γνάθου. 
Στη νευραλγία του τριδύμου έχουμε ένα έντονο πόνο συνήθως στο 2ο κλάδο (άνω γναθικό νεύρο) που έχει παροξυσμικό χαρακτήρα που ο ασθενής τον αντιλαμβάνεται σαν «ηλεκτρική εκκένωση», σαν «κάψιμο», σαν «μαχαιριά» που διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά μεμονωμένα ή σε επαναλαμβανόμενη μορφή. 
Στις χρόνιες μορφές ο πόνος είναι πολύ πιο συχνός και επαναλαμβανόμενος. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκεί ημέρες και ακόμα πιο σπάνια, εβδομάδες. Πολλές φορές ο πόνος είναι τόσο ανυπόφορος που προκαλεί σύσπαση του προσώπου και δακρύρροια και οδηγεί σε απόγνωση τον ασθενή. Εμφανίζεται μόνο από τη μια πλευρά του προσώπου, πιο συχνά από τη δεξιά. Εκλύεται μερικές φορές αυτόματα, άλλες δε μετά από επαφή με ζεστό ή κρύο νερό, με το ξύρισμα, τη μάσηση, την ομιλία, το γέλιο. Συνήθως πλήττει άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας και κατά 60% περισσότερο τις γυναίκες.
Η νευραλγία του τριδύμου παρομοιάζεται με αισθητικού τύπου επιληψία (πιθανές υπερβολικές και μαζικές εκφορτίσεις των νευρικών κυττάρων, των αισθητικών πυρήνων του τριδύμου που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και καταλήγουν στο θάλαμο και στον αισθητικό φλοιό του εγκεφάλου).
Άλλες φορές πιθανολογείται η πίεση της ρίζας του τριδύμου νεύρου από κάποια αρτηρία, συνήθως την άνω παρεγκεφαλιδική ή σπανιότερα από φλέβα που έχει ελικοειδή πορεία. Οι περίοδοι ηρεμίας μπορεί να έχουν μεγάλη διάρκεια αλλά στους πιο πολλούς ασθενείς οι κρίσεις υποτροπιάζουν. 
Οι δευτεροπαθείς νευραλγίες του τριδύμου οφείλονται σε ανεύρυσμα, μηνιγγήωμα, νευρίνωμα , έρπητα ζωστήρα του Γασσερείου Γαγγλίου, σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τραύματα του προσώπου. 
Πριν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο φαρμακευτικό ή άλλο τρόπο, πρέπει να τεθεί η σωστή διάγνωση γιατί ορισμένες φορές υπάρχει διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα με άλλους τύπους προσωπαλγίας ή κεφαλαλγίας καθώς και με την κροταφική αρτηρίτιδα. Όταν η νευραλγία τριδύμου εμφανίζεται σε νεαρά άτομα ή είναι αμφοτερόπλευρη, υπάρχει το ενδεχόμενο σκλήρυνσης κατά πλάκας.  
Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται με αρκετά μεγάλη επιτυχία αντιεπιληπτικά φάρμακα ή συνδυασμοί φαρμάκων (αντιεπιληπτικά με αντιφλεγμονώδη, ή αντιεπιληπτικά με αντικαταθλιπτικά) καθώς και τοπικά αναισθητικά.  Εάν αποτύχει η φαρμακευτική αγωγή και η νευραλγία μεταπέσει και χρόνια έντονα επώδυνη μορφή επιχειρείται χειρουργική αντιμετώπιση. Η πιο συνήθης μέθοδος είναι η θερμική βλάβη Γασσερείου Γαγγλίου ή του τριδύμου νεύρου. Άλλη μέθοδος είναι η μικροαγγειακή αποσυμπίεση. Επίσης επιχειρείται η έγχυση αλκοόλης στο Γασσέρειο Γάγγλιο. 
Όλες οι προαναφερόμενες μέθοδοι έχουν αρκετά καλή αποτελεσματικότητα με σπάνιες παρενέργειες αλλά μπορεί σε βάθος χρόνου, μερικές φορές να μην εξαλείψουν οριστικά το πρόβλημα και η πάθηση να υποτροπιάσει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή