Ποδηλάτες Γαλατσίου : Ραντεβού κάθε Δευτέρα στο Παλιό Τέρμα

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ποδηλάτες Γαλατσίου : Ραντεβού κάθε Δευτέρα στο Παλιό Τέρμα

Ονομάζονται Ποδηλάτες Γαλατσίου και δίνουν ραντεβού κάθε Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στο Παλιό Τέρμα Γαλατσίου, μπροστά από τα Goody’s, απ’ όπου ξεκινούν ομαδικά την ποδηλατοβόλτα τους και όπου επιστρέφουν λίγο μετά τις 10 το βράδυ αφού έχουν ολοκληρώσει την περιήγησή τους στους δρόμους της Αθήνας. Μοναδική προϋπόθεση για να ενταχθείτε και σεις στην παρέα είναι να ξέρετε, να αγαπάτε και να έχετε στην κατοχή σας – τί άλλο; – ποδήλατο!

Οι εναλλακτικοί και κυρίως φιλικοί προς το περιβάλλον τρόποι μετακίνησης κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος μεταξύ όσων κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η ανάγκη του ανθρώπου για μια αρμονική συνύπαρξη με τη φύση παρουσιάζεται πλέον ως επιτακτική. Το ποδήλατο είναι αδιαμφισβήτητα το πρώτο μεταφορικό μέσο που εντάσσεται στην παραπάνω κατηγορία καθώς συνδυάζει επιπλέον και τη σωματική άσκηση.
Σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου έχουν «ξεπηδήσει» μικρά γκρουπάκια ερασιτεχνών ποδηλατών που διοργανώνουν ομαδικές ποδηλατοβόλτες, κάτι που μέχρι πρότινος δεν γινόταν στη δική μας πόλη. Αυτό το, ας το πούμε, κενό ήρθαν να καλύψουν οι Ποδηλάτες Γαλατσίου.
Ιδρύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012 από μια παρέα φίλων με μοναδικό στόχο να κάνουν αυτό που αγαπάνε και να μυήσουν και νέο κόσμο στο χόμπυ τους αυτό: το ποδήλατο. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Κωνσταντίνο Γεράκη, ερασιτέχνη ποδηλάτη, που ανήκει στα ιδρυτικά μέλη αυτής της ομάδας και ο οποίος μας μίλησε για τις εβδομαδιαίες απογευματινές ποδηλατοβόλτες που διοργανώνουν, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη μετακίνησή τους με το ποδήλατο στην πόλη μας και μας τόνισε πως βασικό σλόγκαν της ομάδας είναι «η ασφάλεια όλων».
Ποδηλάτες Γαλατσίου, λοιπόν, και με το όνομα αυτό μπορεί κάποιος να τους βρει στο facebook, να γίνει μέλος του γκρουπ και από εκεί να ενημερώνεται για κάθε ποδηλατοβόλτα ή άλλο event διοργανώνουν. Ωστόσο όποιος θέλει να τους γνωρίζει δια ζώσης, αρκεί να πάει στο Παλιό Τέρμα Γαλατσίου τη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., λίγο πριν φύγουν για την ποδηλατοβόλτα τους.
«Όλες οι ποδηλατοβόλτες μας είναι βατές ακριβώς επειδή απευθύνονται σε ερασιτέχνες ποδηλάτες, κάθε ηλικίας, φύλου και σωματικής κατάστασης» μας λέει ο Κωνσταντίνος. «Όλες οι διαδρομές είναι ασφάλτινες και σχετικά σύντομες αφού φεύγουμε από το Γαλάτσι στις 7 το απόγευμα και επιστρέφουμε κατά τις 10 το βράδυ. Καλύπτουν μία απόσταση 25-30 χλμ. πήγαινε – έλα, δεν έχουν πολλά υψομετρικά και στο μέσον της διαδρομής κάνουμε ένα διάλειμμα μισής περίπου ώρας για ξεκούραση ή σνακ.»
Τη διαδρομή χαράσσουν μέλη της ομάδας και περιλαμβάνει βόλτες σ’ όλη την Αθήνα. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδρομή που ακολουθούν συνεχώς καθώς και καμία που να μην επιλέγουν καθόλου.
Όλη η ομάδα των ποδηλατών κινείται πάντα ως ένα γκρουπ. Γι’ αυτό και υπάρχουν άτομα με ασύρματη ενδοσυνεννόηση μπροστά και πίσω από την ομάδα και οι οποίοι ενημερώνουν αν κάποιος αντιμετωπίζει τεχνικό ή άλλο πρόβλημα και πρέπει να σταματήσουν. «Στόχος μας είναι να νιώθουμε και φυσικά να είμαστε όλοι ασφαλείς» τονίζει ο Κωνσταντίνος και εξηγεί: «Κανένας δεν μένει πίσω και κανένας δεν μένει μόνος του. Κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια όλων μας γι’ αυτό και ο κάθε ποδηλάτης που παίρνει μέρος στη βόλτα έχει ένα βασικό εξοπλισμό: κράνος, φωτάκια μπρος και πίσω στο ποδήλατο και ένα ανταλλακτικό σαμπρέλας σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα με το ελαστικό του.»
Μάλιστα για την καλύτερη ενημέρωση των φίλων και μελών της ομάδας, οι Ποδηλάτες Γαλατσίου ξεκίνησαν πρόσφατα μια συνεργασία με το κατάστημα ποδηλάτων «Το Ποδήλατο» στη Λ. Γαλατσίου, όπου κάθε Δευτέρα στις 6 μ.μ., μία ώρα δηλαδή πριν ξεκινήσουν για τη βόλτα τους, γίνονται κάποια σεμινάρια με στόχο να εμπλουτίζονται οι γνώσεις του αστικού ποδηλάτη. Την περασμένη Δευτέρα, για παράδειγμα, το θέμα του σεμιναρίου ήταν «πώς να αλλάζουμε ελαστικό στο ποδήλατο».
Ρωτήσαμε τον Κωνσταντίνο ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ερασιτέχνης ποδηλάτης στην πόλη μας.
«Είναι αλήθεια πως το Γαλάτσι είναι μια δύσκολη περιοχή με πολλές ανηφόρες και χωρίς υποδομή για το ποδήλατο. Εμείς, ως ποδηλάτες, έχουμε ένα και μόνο αίτημα: να μπορούμε να μετακινούμαστε με μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα στην πόλη μας. Τώρα κάτι έχει αρχίσει να κινείται με την κατασκευή αυτού του μικρού τμήματος ποδηλατόδρομου. Στην ουσία για εμάς αυτός δεν είναι ποδηλατόδρομος, γιατί είναι πάρα πολύ στενός – μόλις 1 μέτρο – και παρεμβάλλονται και κολόνες εκεί όπου υποτίθεται πως θα ήταν μια ελεύθερη διαδρομή. Ως δικαιολογία από το δήμο Γαλατσίου μάς έδωσαν τη μεγάλη πρασιά των καταστημάτων κατά μήκος της Λ. Βεΐκου. Όπως και νά’χει εμείς αναγκαστικά στο Γαλάτσι κινούμαστε στην άσφαλτο γιατί πώς να βάλεις 30 ποδηλάτες σ’ένα τόσο στενό δρομάκι! Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ατυχήματα, όχι μόνο ποδηλατών, αλλά και πεζών.
»Τις προάλλες ποδηλατούσαμε στο Χαλάνδρι όπου έχουν κατασκευάσει έναν ποδηλατόδρομο με μήκος 4 χλμ. και πλάτος 2,5 μέτρα. Δεν παρεμβάλλεται τίποτα, είναι ελεύθερος από την αρχή μέχρι το τέλος του, έχει κολονάκια που τον ορίζουν και οι ποδηλάτες κινούνται με απόλυτη ασφάλεια. Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε κι εμείς κάτι ανάλογο στο Γαλάτσι.»
Οι Ποδηλάτες Γαλατσίου είναι μια ανοιχτή ομάδα για όλους όσοι αγαπούν το ποδήλατο. Τα μέλη του δεν είναι επαγγελματίες ποδηλάτες, αλλά άνθρωποι καθημερινοί που θέλουν να ξεφύγουν έστω για λίγο από τα προβλήματα της σκληρής καθημερινότητας, αφιερώνοντας λίγες ώρες στο αγαπημένο τους χόμπυ. Αν, λοιπόν, θέλετε κι εσείς να λάβετε μέρος στις ποδηλατοβόλτες που διοργανώνουν κάθε Δευτέρα, ακούστε τί έχει να σας πει ο Κωνσταντίνος: «Αρκεί να ξέρετε να κάνετε ποδήλατο και φυσικά να διαθέτετε ποδήλατο. Τίποτα άλλο. Υπάρχει πάντα καλή παρέα και ανεβασμένη διάθεση!»
– Για περισσότερες πληροφορίες:
Facebook: ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Κωνσταντίνος Γεράκης: 697 2095334
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Πήγαινε στην κορυφή