Ποιός κυβερνά αυτή τη χώρα;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ποιός κυβερνά αυτή τη χώρα;

Παλιά η ερώτηση του Κων. Καραμανλή και, με τα χρόνια, πάμε να την ξεχάσουμε. Ωστόσο, καταστάσεις και σύγχρονοι πολιτικοί την κρατάνε ζωντανή, με την επανάληψή της προσαρμοσμένη στα σημερινά.

Aς θυμηθούμε για μια ακόμη φορά το ερώτημα του ιδρυτή της συντηρητικής παράταξης σήμερα καθώς παρακολουθούμε τους εκπροσώπους της τρόικας να επιβάλουν στην κυβέρνηση τη βάρβαρη πολιτική τους με την κυβέρνηση να ρίχνει που και που μερικούς πυροβολισμούς στον αέρα, έτσι για την τιμή των όπλων και ένα σαθρό επικοινωνιακό άλλοθι.
Σοβαρές ενστάσεις για το σχέδιο νόμου που αφορά τις ρυθμίσεις των δανείων των νοικοκυριών και την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, εξέφρασε η τρόικα στη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης…
Οι εκπρόσωποι της τρόικας χαρακτήρισαν το σχέδιο του υπουργείου «γενναιόδωρο», εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους για πιθανό κίνδυνο στον οποίο μπορεί να θέσει την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.
«Κάθε υπολογισμός κόστους έχει στοιχεία αυθαιρεσίας αυτή τη στιγμή και ουσιαστικά αυτό που αναζητούν όλες οι πλευρές είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη διευκόλυνση για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί θέμα στην ευστάθεια του συστήματος», ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης.
Γενναιόδωρο, λοιπόν, το ήδη κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Τόσο γενναιόδωρο που ο υπουργός των Οικονομικών παραδέχεται σε γερμανική εφημερίδα πως δεν τολμά να βγεί χωρίς προστασία ούτε από το σπίτι του. Τόση γενναιοδωρία πια που δεν την αντέχει ούτε ο Στουρνάρας.
Την ίδια ώρα τα στοιχεία για την εκτόξευση των ορίων της φτώχειας στο 31%, έρχονται να επιβεβαιώσουν την εξαθλίωση που βιώνουν οι Έλληνες από την εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων που επέβαλαν ΔΝΤ και Ε.Ε. Μια πολιτική που έχει αποτύχει οικτρά, το ομολογούν άλλωστε και οι δανειστές, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στη συνταγή βυθίζοντας όλο και πιο κάτω στη φτώχεια και την ανέχεια τα ελληνικά νοικοκυριά δέσμια των αποφάσεων της τρόικας.
Σήμερα 8 στα 10 νοικοκυριά που έχουν δάνειο δηλώνουν δυσκολία ή αδυναμία να αποπληρώσουν τη δόση του δανείου τους. Συγκεκριμένα τα στοιχεία για το 2012, καταδεικνύουν οτι τα 4 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν λάβει κάποιο δάνειο από τράπεζα, ενώ η προβολή του ποσοστού αυτού στον πληθυσμό των νοικοκυριών της χώρας αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 εκατ. νοικοκυριά. Τα δάνεια αυτά, κυρίως αφορούν σε στεγαστικά δάνεια (25%) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά τα καταναλωτικά (10%), τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου (4%), τα επαγγελματικά (4%) και τα επισκευαστικά (3%).
Ακόμα κι αν οποιοσδήποτε αφελώς ή καλοπροαίρετα ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ψήγματα ελπίδας για πρόοδο και ανάπτυξη, διαψεύδεται « πανηγυρικά» από μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να ενταχθεί στην εικονική πραγματικότητα που χτίζει μεθοδικά αλλά χονδροειδώς το επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Έλλειμμα εσόδων από ΦΠΑ και λοιπούς φόρους ενώ σήμερα ανακοινώνεται ότι 2,5 εκατ. φορολογούμενοι θα λάβουν απειλητική επιστολή από τις εφορίες, για να προσέλθουν και να «πληρώσουν» τα οφειλόμενα. Όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι περισσότεροι που θα ειδοποιηθούν ΔΕΝ ΔΥΝΑΝΤΑΙ να είναι συνεπείς στις εξωπραγματικές απαιτήσεις που επάλληλα επιπίπτουν πάνω στους ίδιους «νοικοκύρηδες», μέχρι πρόσφατα συνεπείς φορολογούμενους που όμως τώρα πια προφανώς ΔΕΝ μπορούν να πληρώσουν περισσότερα από όσα εισπράττουν.
Η κυβέρνηση Σαμαρά ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΑ αλλά υπακούει στις εντολές των δανειστών, των εκπροσώπων τους στην Κυβέρνηση και των μηχανισμών εποπτείας στα Υπουργεία που μάλιστα επιπλήττουν τους κυβερνώντες για δήθεν γενναιοδωρία!

Πήγαινε στην κορυφή