Ποία είναι τα πιο συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα;

ΥΓΕΙΑ
Ποία είναι τα πιο συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα;
Σήμερα, ακόμα και οι πιο σοβαρές παθήσεις μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και στα πρώτα στάδια και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Ποια είναι όμως τα γυναικολογικά προβλήματα που συναντούμε συνήθως; 

Ινομυώματα
Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που βρίσκονται στη μήτρα και προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες. Μία στις 3 γυναίκες μπορεί να εμφανίσει ινομύωμα πριν τα 35, ενώ στην κλιμακτήριο η αναλογία αυξάνεται σε 1 στις 2.
Τα ινομυώματα, ανάλογα με τη θέση τους, χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
1.     Ενδοτοιχωματικά: Ινομυώματα που βρίσκονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας
2.     Υποβλεννογόνια: Ινομυώματα που προβάλλουν στο εσωτερικό της μήτρας
3.     Υποορογόνια: Ινομυώματα που βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας ή συνδέονται με τη μήτρα μέσω ενός μίσχου

Πολύποδες
Είναι καλοήθη ορμονοεξαρτώμενα μορφώματα μέσα στη μήτρα (ενδομητρικοί πολύποδες) ή στο εσωτερικό του τραχήλου (ενδοτραχηλικοί πολύποδες), που εμφανίζονται συνήθως σε γυναίκες άνω των 40. Συνιστάται η αφαίρεσή τους, καθώς ένα μικρό ποσοστό αυτών μπορεί να υποκρύπτει κάποια κακοήθη βλάβη.

Κύστεις στις ωοθήκες
Αποτελούν συχνά τυχαίο εύρημα κατά τη γυναικολογική εξέταση ή το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων. Στην πλειονότητά τους είναι καλοήθεις όγκοι αλλά σε ένα μικρό ποσοστό, ενδέχεται να είναι κακοήθεις. Χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης με τον προσδιορισμό εξειδικευμένων καρκινικών δεικτών και ενίοτε τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας. Αντιμετωπίζονται ανάλογα με το μέγεθος και τα υπερηχογραφικά τους χαρακτηριστικά.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Στις πολυκυστικές ωοθήκες υπάρχουν πολλές μικρές κύστες που οφείλονται συνήθως σε ορμονικές διαταραχές. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών χαρακτηρίζεται από διαταραχές της περιόδου, τριχοφυΐα, ακμή, προβλήματα γονιμότητας, ενίοτε παχυσαρκία και διαταραχές του μεταβολισμού (αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλεί δυσανεξία στους υδατάνθρακες). Η θεραπευτική προσέγγιση ποικίλει ανάλογα με την κάθε περίπτωση και βασίζεται στη λήψη αντισυλληπτικών, ορμονών και φαρμάκων που βελτιώνουν τη λειτουργία της ινσουλίνης.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες συχνά μπορεί να δουν βελτίωση με γυμναστική, διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και απώλεια κιλών.

Διαταραχές περιόδου
Αν και ένας εμμηνορυσιακός κύκλος 28 ημερών (με μικρές αποκλίσεις) θεωρείται φυσιολογικός, εν τούτοις μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών έχει τόσο σταθερό κύκλο. Όσον αφορά στη διάρκεια, μία φυσιολογική περίοδος συνήθως διαρκεί 3-5 ημέρες (συν/πλήν μία μέρα). Οι διαταραχές της περιόδου διακρίνονται σε: 
Συχνομηνόρροια: Οι γυναίκες που εμφανίζουν συχνομηνόρροια έχουν περίοδο σε διάστημα μικρότερο των 21 ημερών από την προηγούμενη. Αυτό οφείλεται σε ορμονικά ή ψυχολογικά αίτια ως επί το πλείστον.
Αραιομηνόρροια: Σε αυτή την περίπτωση, η περίοδος εμφανίζεται σε διάστημα μεγαλύτερο των 35 ημερών από την προηγούμενη και οφείλεται συνήθως σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Αμηνόρροια: Ως αμηνόρροια ορίζεται η μη εμφάνιση περιόδου μέχρι την ηλικία των 15 ετών (πρωτοπαθής αμηνόρροια)  ή η αναστολή της περιόδου σε ενήλικες γυναίκες με φυσιολογικό κύκλο για διάστημα άνω των 3 μηνών (δευτεροπαθής αμηνόρροια). Η κυριότερη αιτία δευτεροπαθούς αμηνόρροιας είναι η εγκυμοσύνη.
Ολιγομηνόρροια: Η απώλεια αίματος είναι ιδιαίτερα μικρή ή διαρκεί λιγότερο από 2 μέρες.
Πολυμηνόρροια: Η συνολική διάρκεια της περιόδου μπορεί να είναι κανονική όμως η απώλεια αίματος είναι μεγάλη ή μεγαλύτερη από ότι θα έπρεπε ή η περίοδος να διαρκεί περισσότερο από 7 μέρες οπότε μιλάμε για μηνορραγία.
Συνήθεις παράγοντες που ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές περιόδου:
Εφηβεία
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Ορμονικές διαταραχές π.χ. ανεβασμένα επίπεδα προλακτίνης
Αντισυλληπτικά χάπια ή άλλα φάρμακα
Αύξηση ή απώλεια βάρους
Υπερβολική σωματική άσκηση
Στρες
Εμμηνόπαυση ή πρώιμη εμμηνόπαυση
Πήγαινε στην κορυφή