Αναστάτωση και ερωτηματικά στους 144 εργαζόμενους

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Αναστάτωση και ερωτηματικά  στους 144 εργαζόμενους

Αναστάτωση έχει φέρει στους 144 εργαζόμενους που έχουν προσφληθεί στο Δήμο Γαλατσίου με 5μηνη σύμβαση σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μέσω της «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – Φορέας Κοινωνικής Μέριμνας και Εκπαίδευσης», το εκτενές ιατρικό ιστορικό που έλαβαν πριν καιρό προκειμένου να το συμπληρώσουν και κατόπιν να το επιστρέψουν.

«Ιατρικό Ιστορικό» τιτλοφορείται το εκτενές ερωτηματολόγιο της ΜΚΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», το οποίο πήραν στα χέρια τους οι 144 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Δήμο Γαλατσίου και το οποίο, μετά την απαραίτητη συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση κατοικίας κλπ.) των εργαζομένων, αναφέρει πως «πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις – πληροφορίες μόνο σε αυτή την πλευρά με μεγάλη προσοχή, ακρίβεια, ευανάγνωστα και σε όλες τους τις λεπτομέρειες. Κάθε ερώτηση έχει τη σημασία της και οι πληροφορίες που δίνονται γίνονται προστατευόμενο απόρρητο (Π.Κ. 371 και Ν. 1568/85 άρθ. 10 παρ. 3).»
Ωστόσο αυτό που θορύβησε τους εργαζομένους ήταν πως πέρα από τις αμιγώς ιατρικές ερωτήσεις, υπάρχουν και ερωτήσεις που αφορούν σε αυστηρά προσωπικά ζητήματα.
Συγκεκριμένα, το εκτενές ερωτηματολόγιο του εν λόγω Ιατρικού Ιστορικού ξεκινά με το «Οικογενειακό Αναμνηστικό» και ερωτήσεις όπως εάν κάποιος από τους συγγενείς εξ αίματος είχε αλλεργία, δερματοπάθεια, διαβήτη, καρκίνο, υπέρταση, υψηλή αρτηριακή πίεση, στίγμα μεσογειακής αναιμίας κλπ.
Συνεχίζει με το «Ατομικό Αναμνηστικό» όπου ο ερωτηθείς καλείται να απαντήσει αν ο ίδιος είχε ποτέ κάτι από τα παραπάνω ή και ίκτερο, γαστρορραγία, έρπη ζωστήρα, ηπατίτιδα, ρευματικό πυρετό, φυματίωση, μαγουλάδες, κήλη κλπ. Επιπλέον του ζητείται να αναφέρει πόσο συχνά μέσα στην ημέρα πίνει αναψυκτικά, καφέ, τσάι, κρασί, μπύρα και πόσα πακέτα τσιγάρα καπνίζει. Εάν έχει κάνει τατουάζ ή εάν φέρει στο σώμα του άλλο σημάδι, όπως ουλή, και πού είναι αυτό… Εάν έχει κάνει ποτέ χρήση ουσιών που προκαλούν ευφορία, εάν στο αυτοκίνητο φορά πάντα ζώνη, εάν υπάρχουν κάποια τρόφιμα που δεν τρώει και εάν γνωρίζει τα «10 άρθρα του Ευρωπαϊκού Κώδικα Πρόληψης του Καρκίνου» ή τα «7 ύποπτα σημεία που αν εμφανιστούν πρέπει να τρέξετε στο γιατρό».
Και το ερωτηματολόγιο ολοκληρώνεται με τις ερωτήσεις οικογενειακής κατάστασης (παντρεμένος ή άγαμος), εάν οι συζυγικές και σεξουαλικές σχέσεις του ερωτηθέντος εργαζομένου είναι ικανοποιητικές, εάν έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του, εάν είναι αριστερόχειρας, εάν ανησυχεί για την υγεία του και εάν ασχολείται για τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα με κάποιο χόμπυ.
Το επίμαχο ερωτηματολόγιο φάνηκε πρωτόγνωρο και σε κάποια σημεία «περίεργο», όπως μας είπαν, σε ορισμένους εργαζομένους, οι οποίοι θέλησαν να μάθουν με ποιό δικαίωμα η εταιρεία «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ζητά να μάθει τόσο προσωπικά δεδομένα.
Απορία που ομολογουμένως είχαμε κι εμείς. Γι’ αυτό και επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο της ΜΚΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» κ. Νικόλαο Κρουσταλιά, ο οποίος μας είπε: «Η υποχρέωση ιατρικού ιστορικού προκύπτει από την τήρηση των κανονισμών περί υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Ο ιατρός εργασίας που συνεργάζεται με την εταιρεία μας, κ. Γαρμπής, συνέταξε το ιατρικό ιστορικό και το αποδώσαμε προς συμπλήρωση στους εργαζομένους. Και να τονίσω πως, όπως επιτάσσει ο νόμος, τα ιστορικά αυτά φυλάσσονται σε κλειδωμένο ερμάριο.»
Μας παρέπεμψε μάλιστα και την υπ.αριθμ. 29175/1132/24-12-2012 Εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με θέμα «Εφαρμογή διατάξεων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα του Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013”». Εκεί, λοιπόν, διαβάζουμε αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό τα εξής:
«Στις περιπτώσεις υποχρέωσης του δικαιούχου για απασχόληση ιατρού εργασίας, οι ιατρικοί φάκελοι των εργαζομένων του προγράμματος τηρούνται στην έδρα του δικαιούχου, τηρουμένου σε κάθε περίπτωση του ιατρικού απορρήτου. Αντίγραφα των βεβαιώσεων καταλληλότητας κοινοποιούνται στον συμπράττοντα. Εάν ο συμπράττων διαθέτει ιατρό εργασίας, τότε οι ιατρικοί φάκελοι είναι δυνατόν να τηρούνται και στον υπάρχοντα για το σκοπό αυτό χώρο του συμπράττοντα, εξασφαλίζοντας έτσι την ευκολία ως προς τη σύνταξη και τήρηση των ιατρικών φακέλων από τον ιατρό εργασίας του δικαιούχου, ως προς τη συνεργασία των δύο ιατρών εργασίας, αλλά και ως προς την πρόσβαση στα στοιχεία από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση των ιατρικών φακέλων καθώς και η φύλαξή τους μετά τη λήξη του προγράμματος, γίνονται με ευθύνη του ιατρού εργασίας του δικαιούχου.»
Πάντως μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαμε μάθει εάν και πόσοι εργαζόμενοι είχαν συμπληρώσει το επίμαχο ερωτηματολόγιο.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Πήγαινε στην κορυφή