Χωράει η αξιοπρέπεια σε μία σακούλα;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Χωράει η αξιοπρέπεια σε μία σακούλα;

Μια φωτογραφία με εκατό χέρια απλωμένα για μια σακούλα ντομάτες γίνεται η φωτογραφία της ημέρας στο Guardian. Μια φωτογραφία που κάνει το γύρο του κόσμου.

Μια φωτογραφία καθρέφτης όλο και περισσότερων ανθρώπων που τους στερείται βίαια το δικαίωμα στη ζωή.
οιτάζω τα απλωμένα χέρια. Κοιτάζω τα μάτια που εκλιπαρούν για μια πλαστική σακούλα.
Κοιτάζω τα στριμωγμένα κορμιά. Τα κοιτάζω όλα αυτά και θλίβομαι. Θλίβομαι για τη φτήνια μας. Όχι για αυτούς που μας κατάντησαν φτηνούς. Αλλά για μας τους ίδιους.
Ακούω όλους αυτούς που στριμώχτηκαν στην ουρά της ανέχειας να κλαίνε για τα κομμένα δώρα, για τις κουτσουρεμένες συντάξεις, για τις εξαθλιωμένες ζωές και εξαγριώνομαι. Όχι με αυτούς που μας κατάντησαν πένητες. Αλλά με εμάς τους ίδιους.
Με εμάς που δεν βγήκαμε στο δρόμο να υψώσουμε τη φωνή μας, όταν κάποιοι έπαιρναν το χαρτί και το μολύβι και διέγραφαν τις ζωές μας. Με εμάς που δεν βρήκαμε τη δύναμη να εναντιωθούμε σε αυτούς που καθορίζουν τις ζωές μας. Με εμάς που μας είναι πιο βολικό να απλώσουμε το χέρι για μια σακούλα τρόφιμα από το να απλώσουμε το χέρι και να πούμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
Εκεί μας κατάντησαν. Να θεωρούμε τους εαυτούς μας άξιους ελεημοσύνης και ανάξιους διεκδικητές. Σε μια χώρα που αδειάζουν οι διαδηλώσεις και πυκνώνουν οι ουρές στις διανομές δωρεάν τροφίμων, τί να περιμένει πια κανείς; Τί να περιμένει πια κανείς από μια κοινωνία που της παίρνουν το ψωμί από το τραπέζι κι αυτή αντί να δαγκώσει αυτό το χέρι, απλώνει το δικό της χέρι για μια χούφτα ρύζι;
Την ίδια ώρα η ΓΣΕΒΕΕ ανακοινώνει ότι έχει μειωθεί στο μισό η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρη Ασημακόπουλο, περίπου 8 στους 10 έχουν περιορίσει τα βασικά είδη διατροφής. Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% παραδέχεται ότι θα αγόραζε προϊόντα χωρίς απόδειξη, προκειμένου να ωφεληθεί, ενώ το υπόλοιπο 50% φαίνεται ότι το σκέφτεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 79% έχει περιορίσει τα βασικά είδη διατροφής, ενώ το 94% των νοικοκυριών έχει σταματήσει τις εξόδους αναψυχής σε εστιατόρια.
Οι κόκκινες γραμμές που κάποιοι κάποτε έθεταν έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού βιώνει τη φτώχεια σε όλο το αποκρουστικό της μεγαλείο. Και πως αντιδρά αυτή η κοινωνία; Η αντίδρασή της καταγράφεται σε αυτή τη φωτογραφία που κάνει το γύρο του κόσμου. Απλώνοντας το χέρι για ελεημοσύνη.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters με εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν την ύφεση για έκτο χρόνο και την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ.
«Χιλιάδες άνθρωποι σπρώχνονταν για δωρεάν λαχανικά που μοίρασαν αγρότες σε μία συμβολική διαμαρτυρία την Τετάρτη, ποδοπατώντας έναν άνθρωπο και προκαλώντας κατακραυγή για την αυξανόμενη απόγνωση που δημιουργήθηκε από την οικονομική κρίση» σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων.
Έτσι θα απαντάμε στη λεηλασία της ζωής μας; Αυτό θέλουμε να είναι το μέλλον μας; Σε μια ουρά; Θα ανταλλάξουμε την αξιοπρέπειά μας για πλαστική σακούλα; Θα συνεχίσουμε να ζούμε καταπίνοντας βουβά την οργή μας; Αν ναι, τότε θα επαληθευτεί ο Άδωνις με τα 40 χρόνια Σαμαρά στην εξουσία. Θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και των επιλογών μας.
Η αξιοπρέπεια είναι έξω και μας περιμένει να την συναντήσουμε ξανά… Γιατί ήδη αργήσαμε και η φωτογραφία αυτή έρχεται να μας το θυμίσει.

Πήγαινε στην κορυφή