Ένα λογιστικό λάθος η ζωή μας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ένα λογιστικό  λάθος η ζωή μας

Οι δολοφόνοι των ημερών μας δεν εγκλημάτησαν εν βρασμώ ψυχής αλλά εν ψυχρώ, μέσα στη νύχτα της λογικής, καταμετρώντας τα θύματά τους όπως μετράει ο ταμίας στην τράπεζα τα χαρτονομίσματα. Στην καταμέτρηση φυσικά υπάρχουν πάντα τα περιθώρια του λογιστικού λάθους. Μόνο που στη δική μας περίπτωση, το λογιστικό λάθος μοιάζει περισσότερο με τις παράπλευρες απώλειες αμάχων μιας κακοσχεδιασμένης στρατιωτικής επιδρομής. Σχέδια επί χάρτου και μακροοικονομικές προβλέψεις που διαψεύδονται πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής τους αφήνοντας πίσω τους τα θύματα του λάθους.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν ένα οικονομικό στοιχείο, μία οικονομική και στατιστική ανάλυση οδηγεί σε συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει μία χώρα, μία κοινωνία ; Ποιος πληρώνει το τίμημα του λάθους; Ο λογιστής, ο ταμίας, ο τραπεζίτης ή το ίδιο το θύμα του λάθους;
Εν δυνάμει, είμαστε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ένα λογιστικό λάθος. Αμελητέο και μικρό, αλλά λάθος. Από την δημιουργική λογιστική του Σημίτη μέχρι την λογιστική «συνταγογράφηση» του Τόμσεν και των απολογητών του.
Οι επιπτώσεις του προγράμματος στην ανάπτυξη δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά, παραδέχτηκε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, σε τηλεδιάσκεψη με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου του Ταμείου για τη χώρα μας. Όπως είπε, το ΔΝΤ υπολόγισε λάθος τον πολλαπλασιαστή, γιατί δεν είχε εκτιμηθεί σωστά η πολιτική κρίση, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας και γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Όχι πως δεν το γνωρίζαμε. Ούτε «εκόμισε γλαύκας εις Αθήνας» ο περιβόητος κ. Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο λεγόμενο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εμείς τουλάχιστον, οι Έλληνες πολίτες, το ξέραμε πολύ καλά. Απλά, δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν μετά τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ, ομολογεί ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν σταθμίστηκαν σωστά!
Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο κ. Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι επιπτώσεις του στην ανάπτυξη. Άφησε μάλιστα και αιχμές εναντίον της ευρωζώνης λέγοντας ότι εξαρχής το ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής για την Ελλάδα!
Στο τελευταίο πρόγραμμα υιοθετήθηκε ένας πολύ υψηλότερος πολλαπλασιαστής καθώς έγινε σαφές ότι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές από αυτές που είχαν εκτιμηθεί αρχικά, ανέφερε στη συνέντευξή του. Κι όχι μόνο!
Θέλοντας να δικαιολογήσει τις αστοχίες στους υπολογισμούς του ταμείου, ο Δανός τεχνοκράτης επιχειρεί να ρίξει μέρος της ευθύνης και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ο πολλαπλασιαστής ήταν μεγαλύτερος γιατί δεν είχε εκτιμηθεί σωστά η πολιτική κρίση, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας και γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Αλλά δεν είναι μόνον ο κ. Τόμσεν, που αναγνώρισε το λάθος της Τρόικας να επιβάλει δυσβάστακτους οικονομικούς όρους στην Ελλάδα. Είναι και ο κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος είχε παραδεχθεί στις αρχές του μήνα ότι η συνταγή λιτότητας ήταν πολύ σκληρή και εφαρμόστηκε απότομα στην Ελλάδα.
Ο κ. Μπλανσάρ είχε σημειώσει μάλιστα ότι το ΔΝΤ είχε αμφιταλαντευτεί μεταξύ μιας πιο χαλαρής πολιτικής προσαρμογής και της απότομης που υιοθετήθηκε τελικά και την οποία υποστήριξαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κεντρική Τράπεζα. Αυτή τη σκληρή πολιτική ποτέ δεν την ασπάστηκαν με ενθουσιασμό οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, είχε δηλώσει ο κ. Μπλανσάρ.
Και διερωτώνται πλέον οι επί μια πενταετία περίπου δοκιμαζόμενοι Έλληνες πολίτες τι φταίνε, που κάποιοι τους υποχρέωσαν να μπουν σ’ αυτήν την οδυνηρή περιπέτεια; Τι έφταιξε ο ελληνικός λαός, ο οποίος, μη έχοντας μια δικλείδα ασφαλείας, έναν άνθρωπο να τους προστατεύσει, δέχθηκε υπομονετικά όλα αυτά τα αιματηρά οικονομικά μέτρα;
Τώρα το θυμήθηκαν ορισμένοι ότι πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή και έρχεται πλέον με νέα έκθεσή του το ΔΝΤ και ζητάει να κυνηγήσουμε τους πλουσίους; Μα, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, μόλις προ ολίγων ημερών ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνννης Στουρνάρας, με τις ευλογίες προφανώς της συγκυβέρνησης (Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη), απάλλαξε από φόρους τους χλιδάτους κυρίους με τα σκάφη τους! Έτσι θα κυνηγήσουμε τους φοροφυγάδες;
Διαβάσαμε ότι στη νέα έκθεση του ΔΝΤ για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, το ΔΝΤ ζητάει σαρωτικούς ελέγχους σε πλούσιους φορολογούμενους, φοροκυνηγητό με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αλλά και έλεγχο των ελεγκτών και των προϊσταμένων στις ΔΟΥ.
«Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» γράφει η πινακίδα μιας και ο συντάκτης της αδιαφορεί αν τα «λάθη» έχουν ονοματεπώνυμο, οικογενειακές μερίδες και ΑΦΜ. Τα «λάθη» θα συνεχίσουν να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά μπροστά από τα ταμεία της ΔΕΗ, της εφορίας, των νοσοκομείων, των τραπεζών και του ΟΑΕΔ. Τα «λάθη» θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα λάθη των άλλων μέχρι την επόμενη διάψευση των προβλέψεων, μέχρι την επόμενη παραδοχή του επόμενου λάθους.
Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Και το κεφάλι, εν προκειμένω, δεν είναι μόνον η άβουλη κυβέρνηση, αλλά και οι μεγιστάνες του πλούτου που δεν θέλουν ποτέ να υποκύψουν μπροστά στο νόμο και επιβάλουν δια της ισχύος του πλούτου τη δική τους άποψη. Μήπως ήρθε η ώρα, λοιπόν, να καταλάβουν κι αυτοί ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο χώρος δικός τους, αλλά και δικός μας; Λέμε: Μήπως; Αρκετά πια!..

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή