Η διατροφή: Το φάρμακο για μια υγιή ΚΑΡΔΙΑ

ΥΓΕΙΑ
Η διατροφή: Το φάρμακο για μια υγιή  ΚΑΡΔΙΑ

Επιµέλεια ∆ιατροφολογικού Κέντρου MEDICARE VITA Επιστηµονική
Υπεύθυνη ΕΛΕΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ www.medicarevita.gr

 

Με τον γενικό όρο καρδιοπάθειες εννοούµε τις παθήσεις
εκείνες που διαταράσσουν την καρδιολογική µας λειτουργία. Είναι κοινά παραδεκτό
στην ιατρική ότι ένας σηµαντικός παρά- γοντας για την εµφάνισή τους είναι η
κληρονοµικότητα. Εκτός της κληρονοµικότητας, άλλοι σηµαντικοί παράγοντες που
ενοχοποιούνται για την εµφάνιση των καρδιολογικών παθήσεων αποτελούν η
καθιστική ζωή, το stress, το κάπνισµα το αλκοόλ και φυσικά η κακή διατροφή. την
έννοια της κακής διατρο- φικής περιλαµβάνονται αφε- νός η µεν ακατάστατη σε
χρόνο και ποσότητα διατροφή αφε- τέρου δε οι βλαβερές σε ποιότητα τροφές που
καταναλώνουµε. Οι διατροφικές µας συνήθειες είναι εκείνες που ευθύνονται µεταξύ
των άλλων παραγόντων της εποχής µας για την εµφάνισή των παθήσεων της καρδιάς
και των αγγείων. Είναι όµως κι αυτές που διαδραµατίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο
στην πρό- ληψη εµφάνισης καρδιοαγγειακών νοσηµάτων όσο και στην θεραπευτική
αντιµετώπισή τους σε συνδυα- σµό µε την φαρµακευτική αγωγή.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝ
ΤΗΝ ΚΑΡ∆ΙΑ ΣΑΣ

Ελαιόλαδο

Είναι βασικό στοιχείο της µεσογειακής διατροφής.
Το ελαιόλαδο δεν κατέχει τυχαία τόσο σηµαντική θέση στη µεσογειακή διατροφή. Η
διατροφική του αξία ήταν αυτή που ανέδειξε τη σηµασία του στην καθηµερινότητά
µας και µιλώντας για τη διατροφική του αξία αναφερόµαστε στην περιεκτικότητά
του σε καλά  ακόρεστα λιπαρά, σε λιποδιαλυτές βιταµίνες (βιταµίνη E) και σε
αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες.

• Πορτοκάλια, φράουλες,
grapefruit, µανταρίνια

Πλούσια σε βιταµίνη C. Τα πορτοκάλια εκτός των άλλων
ωφέλιµων συστατικών είναι πλούσια σε πηκτίνη, µια ουσία που καταπολεµά τη
χοληστερόλη, καθώς και κάλιο που βοηθά στον έλεγχο της πίεσης και αλλά
ταυτόχρονα είναι πολύτιµη για την καρδιακή λειτουργία.

• Καφές
Ο καφές όπως και
το τσάι βοηθούν στην προστασία της καρδιάς. Και τα δύο περιέχουν µια ουσία,
την καφείνη, της οποίας η λογική κατανάλωση ( 2-3 κούπες καφέ ή τσάι την
ηµέρα), βοηθά στην υγεία των αγγείων και αποµακρύνει το ενδεχό- µενο
εµφάνισης διαβήτη. Η υπερκατανάλωση όµως µπορεί να αποβεί σοβαρά επιβλαβής στην
καρδιά και στα αγγεία φέρνοντας ακρι- βώς τα αντίθετα αποτελέσµατα.

• Όσπρια

Πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνες φυλικό οξύ, αντιοξειδωτικά και
µαγνήσιο, µαζί µε ίνες που βοηθούν στην λειτουργία του εντέρου αλλά και στον
έλεγχο της χοληστερόλης και του σακχάρου.

Αυξηµένη πρόσληψη φυτικών ινών:

Φρούτα, λαχανικά και δηµη- τριακά ολικής άλεσης αυξάνουν την αποβολή της κακής
χοληστερίνης LDL Αυξηµένη πρόσληψη καλίου: Πολλά φρούτα και λαχανικά. Σκόρδο,
φασκόµηλο, ρίγανη, µαϊν- τανός, κάρυ είναι καλές πηγές καλίου. Ωστόσο, οι
καλύτερες πηγές είναι τα ξερά δαµάσκηνα και τα ξερά σύκα, οι µπανάνες, τα
ακτινίδια και τα θαλασ- σινά (σουπιές, χταπόδι). Υπάρχουν αρκετές ακόµα τροφές
πλούσιες σε κάλιο, αρκετές όµως από αυτές έχουν κι αρκετό νάτριο το οποίο θα
πρέπει να αποφεύγεται.

• Καρότα

Πέρα από τα υπόλοιπα ωφέλιµα συστατικά τα
καρότα συµβάλλουν κι αυτά στην ρύθµιση των επιπέδων τόσο του σακχάρου όσο και
της χο- ληστερόλης στο αίµα. • Γαλακτοκοµικά µε χαµηλά λι- παρά Γιαούρτι µε
χαµηλά λιπαρά Αποφεύγεται έτσι τα περίσσια λι- παρά χωρίς να στερείστε το ασβέ-
στιο και τα άλλα ωφέλιµα συστατικά που περιέχουν. Το δε γιαούρτι επειδή
περιέχει διπλάσιο ασβέστιο και κάλιο από ότι το γάλα, συνιστά- ται περισσότερο
ειδικά σε άτοµα που πάσχουν από διαταραχές όπως η οστεοπόρωση.

• Ξηροί καρποί

(Αµύγδαλα Καρύδια) Περιέχουν φυτικές στερόλες, ωµέγα 3, ιχνοστοιχεία ασβέστιο,
ίνες και µονοακόρεστα λιπαρά. Μια χού- φτα την ηµέρα µπορεί να συµβάλει στη
µείωση της κακής χοληστερόλης αλλά και να συµβάλλουν στην διατή- ρηση της καλής
κατάστασης των αγ- γείων γενικότερα

• Κατανάλωση ψαριών & θαλασσινών

πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα Ψάρια πλούσια σε ωµέγα 3: Γαύρος 22,6% Σαρδέλα
17,5% Γόπα 14,3% Κουτσοµούρα 10,5% Mαρίδα 8,5% Aθερίνα 5,3%. Θα- λασσινά:
Kαλαµάρι 56,7% Σουπιά 52,8% Xταπόδι 44,4% Ο έλεγχος του σωµατικού βά- ρους, η
χωρίς υπερβολές σωµατική άσκηση. Η πλήρης αποχή από το κάπνισµα είναι σηµαντική
παράµε- τρος στην εξέλιξη της υγείας σας.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡ∆ΙΑ ΣΑΣ

Οι
καρδιοπάθειες σχετίζονται άµεσα µε τη διατροφή µας. Βασικοί στόχοι και
χαρακτηριστικά της δια- τροφής ενός καρδιοπαθούς είναι:

• Μείωση της συνολικής
ποσότητας αλατιού. Το νάτριο ένα από τα στοιχεία που εµπεριέχεται στο αλάτι
επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση.

• Αποφυγή
πολύ επεξεργασµένων γευµάτων. Οι πολύπλοκες συνταγές, τα τηγα- νητά, τα
τσιγαριστά, οι βαριές σάλ- τσες συνήθως περιλαµβάνουν αρκετά λίπη κι αλάτι.
Παράλληλα, είναι αρκετά παχυντικά κι επιβαρύ- νουν την καρδιακή λειτουργία.


Αποφυγή µεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες αυξάνουν τον µετα- βολισµό
και συνεπώς τη ροή του αίµατος. Κοκκινα κρέατα καθώς και κρέατα µε υψηλή
περιεκτικότητα σε κορεσµένα λιπαρά όπως αρνί, κατσίκι, χοιρινό κρέας.
Προτιµήστε τα λεγόµενα λευκά όπως κοτόπουλο γαλοπούλα σε ισορροπηµένη συχνότητα
πάντα όχι πάνω από δύο φορές την εβδοµάδα.

• Κίτρινα τυριά Πλούσια σε ασβέστιο
αλλά και σε ακόρεστα λιπαρά. Προτιµήστε τα ανάλογα µε χαµηλά λιπαρά.

• Ζωικά
Λίπη – Βούτυρα Πλούσια σε κορεσµένα λιπαρά τα οποία ευθύνονται σε µεγάλο βαθµό
για την εµφάνιση της παχυσαρκίας καθώς και για βλάβες στα αγγεία.

• Προσοχή
στην ποσότητα του γεύµατος Τα µικρά γεύµατα. Ειδικά δε το δείπνο το οποίο δεν
πρέπει να είναι µετά τις 20.00 ή τουλαχιστον 3 ωρες πριν τον ύπνο. Ένα
πλούσιο γεύµα και κατά µείζονα λόγο πλούσιο σε λίπη αναγκάζει το στοµάχι σε
υπερλειτουργία, συγκεντρώνοντας µεγάλη ποσότητα αί- µατος σε αυτό για τις
ανάγκες της πέψης οπότε επιβαρύνεται το έργο της καρδιάς αλλά και η αιµάτωση
της. Γενικά προτιµήστε ψάρια πλούσια σε ωµέγα 3 λιπαρά οξέα (σολοµός, σκουµπρί,
σαρδέλα, τόνος, ρέγκα), φρούτα (πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, grapefruit,
µάνγκο, µανταρίνια, βερίκοκα) λαχανικά (µπρόκολα, κουνουπίδια, παντζάρια,
καρότα, σπανάκι, κόκκινο λάχανο, λάχανο, πιπεριά), όσπρια, δηµη- τριακά,
κρεµµύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς Είναι σηµαντική η πρόσληψη
ικανοποιητικών ποσοτήτων αντιοξειδωτικών (βιταµίνες C και Ε, β – καροτίνη) και
η αύ- ξηση του ποσοστού µονοακό- ρεστων λιπαρών ως προς το σύνολο των λιπαρών.

Προσοχή: Η βιταµίνη C καταστρέφεται κατά την διάρκεια του βρασµού, όταν
έρχεται σε επαφή µε τον αέρα ή παραµένει σε νερό για πολύ χρόνο. Επίσης οι
καπνιστές έχουν χα- µηλά ποσοστά βιταµίνης C. Προτιµήστε να αναλώνετε ωµές και
άµεσα τις πλούσιες σε βιταµίνη C τροφές. Γενικά αποφύγετε: κόκκινο κρέας, πλήρη
γαλακτοκοµικά, καφέ (και τον ντεκαφεϊνέ), υπερβολές στο αλκοόλ, νάτριο (αλάτι),
βαριές σάλτσες, πολύ- πλοκες συνταγές, τηγανητά. Ο γενικός κανόνας είναι ότι η
προστασία της καρδιάς σας γίνεται µε σωστές και ισορρο- πηµένες διατροφικές
συνήθειες.

Πήγαινε στην κορυφή