Όταν το ταλέντο περισσεύει

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Όταν το ταλέντο περισσεύει

Το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στο Auditorium της οδού Σίνα 2, η Θεατρική Ομάδα της «Δράσης για την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής» ανέβασε το θεατρικό έργο «Ρινόκερος» του Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία της Γ. Δαμήλου.

Ο χώρος του Auditorium φάνηκε μικρός για να φιλοξενήσει όλους τους φίλους της «Δράσης» που ήθελαν να παρακολουθήσουν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του φορέα να «δημιουργούν» επί σκηνής. Όλοι οι καλοί χωράνε, όμως, και έτσι και τις δύο μέρες στην αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα και οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της «Δράσης» αντάμειψαν τους θεατές για την ανταπόκρισή τους, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους στις ερμηνείες τους.
Όπως σε κάθε εκδήλωση της «Δράσης», έτσι κι εδώ, είδαμε μια καλοστημένη, φροντισμένη παράσταση, όπου περίσσευε το μεράκι και η διάθεση των συντελεστών για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Είναι πράγματι ενθαρρυντικό και βλέπεις ανθρώπους της διπλανής πόρτας, σε πείσμα των δύσκολων καιρών και της παραίτησης, να διοχετεύουν την ενεργητικότητα τους σε κάτι γόνιμο και δημιουργικό.
Τους ρόλους στο «Ρινόκερο» του Ιονέσκο κρατούσαν οι Μ. Αυγερίου, Κ. Μιχαλοπούλου, Ν. Σιγάλα, Γ. Κουνινιώτης, Η. Ψαρράς, Β. Ρεντίφη, Π. Ζάκης, Β. Χατζημανώλη, Α. Γιαννικοπούλου, Ε. Ζορμπαλά, Χ. Καλταβερίδου, Ρ. Πετροπούλου, Ν. Χωριανόπουλος, Κ. Σαρρή, Ε. Παπακωνσταντή.
Το έργο αυτό του Ιονέσκο, αν και γραμμένο το 1959, παραμένει τραγικά επίκαιρο. Σε μια εποχή υποχώρησης των ιδεολογιών και υπαναχώρησης των κατακτήσεων του ανθρώπου, η κάθε λογής εξουσία έχει και χρησιμοποιεί μηχανισμούς μετατροπής των ανθρώπων σε μάζα ομοιόμορφη, άβουλη, ιδεολογικά ουδέτερη. Οι μηχανισμοί αυτοί λειτουργούν γιατί εδράζονται στον ψυχισμό των ανθρώπων, και σε μια από παλαιόθεν καλλιεργημένη θεωρία του «κοινώς αποδεκτού». Μένει στον καθένα να αποδείξει ότι έχει τις αντιστάσεις να μην μετατραπεί σε «μαζάνθρωπο». Και πρέπει να το κάνει γρήγορα γιατί ο εχθρός είναι προ των πυλών, κατοικεί στα σπίτια μας και μονοπωλεί την προσοχή μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή