Από κάμπους και λαγκάδια κατεβαίνει η αγροτιά

«Από κάμπους και λαγκάδια
κατεβαίνει η αγροτιά,
μ’ υψωμένα τα δρεπάνια χαιρετάει την εργατιά.
Χρόνια τώρα εμείς σκυμμένοι
σκάβουμε τη μαύρη Γη
και τα πλούτη μας τα παίρνουν
οι τυράννοι οι αστοί.
Ό,τι βλέπετε μπροστά σας απ’τα χρόνια τα παλιά,
στη δουλειά μας τα χρωστάτε,
ζήτω-ζήτω η εργατιά!»
Στίχοι, Άγνωστο
 
Παρατηρώ μέρες τώρα την κυβερνητική προπαγάνδα σε κανάλια, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γειτονιές, δρόμους, χώρους εργασίας κλπ. Η δεύτερη φορά «αριστεροί» επιστρατεύουν τα πάντα.
Τι κοινωνικός αυτοματισμός, τι αυταρχισμός σε σχολεία και χώρους εργασίας, τι συκοφαντία και ψέματα, τι δήθεν συμβουλές αναποτελεσματικότητας των αγώνων, τι χύμα επιθέσεις παρουσιάζοντας τον εαυτό τους σαν Αλιέντε κλπ.
«Θολοί καιροί πρόσεξε εργάτη,
άγρυπνο πάντα έχε το μάτι,
άγρυπνο πάντα έχε το μάτι,
εχθρούς και φίλους, πρόσεξε εργάτη.
(…) Λίγοι δεν είναι απ’τους φίλους,
που σε πρόδωσαν οπορτουνίστες
που σε πρόδωσαν οπορτουνίστες,
στόχο τους έχουν εσένα εργάτη.»
Στίχοι Γιάννης Νεγρεπόντης
Στόχο τους έχουν και εσένα, αυτοαπασχολούμενε – επαγγελματία – μικρομαγαζάτορα!
Τι νομίζω ότι πρέπει να προσέξουμε και να «χτυπηθούμε» με αυτό; Το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω τα απευθύνουν στο ακροατήριο που θα κρίνει τη μάχη. Στην εργατική τάξη και τα πιο φτωχά στρώματα. Τι λένε στον εργάτη; Ότι εσύ που έχεις περάσει τα πάνδεινα, που ζεις στη δυστυχία, θα συμπαρασταθείς στον αγρότη, τον επιστήμονα, το δικηγόρο που ειναι μπαταχτσήδες, βολεμένοι, λεφτάδες κλπ; Λανσάρουν και το επιχείρημα οτι οι αγρότες και αλλες κοινωνικές ομάδες δεν στήριξαν τους εργατικούς αγώνες αρα τώρα οι εργάτες πρέπει να σταθούν απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών και άλλων. Προσπαθούν να φυτέψουν στην εργατιά τα πιο ποταπά ένστικτα του ατομισμού, του συντεχνιασμού, της διάσπασης ωστε να ξεπαστρέψουν οπως οι προηγούμενοι τον καθένα μόνο του.
Δεν πρέπει να περάσει η επιχείρηση απόκρυψης οτι το ασφαλιστικό είναι πρώτα απ’ ολα μάχη της εργατικής τάξης απέναντι στο κεφάλαιο, οτι αυτή θα σύρει το χορό και θα ανδρώσει τη συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει στον εργάτη οτι τα έχασε όλα και το μόνο που μένει ειναι να τα χάσουν ολα και τα σύμμαχα στρώματα. Αυτο απαιτεί διαπάλη με την πολιτική της κυβέρνησης, διαπάλη με τη ΝΔ και τις αντιδραστικές συντεχνιακές λογικές που ζυμώνει σε αγρότες, δικηγόρους και αλλου ωστε σε αυτα τα ετερογενή στρώματα τα πιο φτωχά τμήματα να κερδιθούν και διαπάλη μεσα στο κίνημα με λογικές ενσωμάτωσης που θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε εν συντομία ως ΣΥΡΙΖΑ 2 και ο νοών νοείτο

«…Πρόσεχε το δρεπάνι χωρίς σφυρί,
πρόσεχε το σφυρί χωρίς δρεπάνι!
Πρόσεχε το θύμα παρά τη θέλησή του,
το δήμιο παρά τη θέλησή του
και τον μη αφοσιωμένο παρά τη θέλησή του!
Πρόσεχε αυτόν που πριν αλέκτωρ λαλήσει
θα σε έχει απαρνηθεί τρεις φορές,
και αυτόν που σε απαρνήθηκε, μετά, τρεις φορές!
…Πρόσεχε αυτούς που σ’ αγαπούν!
Πρόσεχε τους ήρωές σου!
Πρόσεχε τους νεκρούς σου!
Πρόσεχε τη Δημοκρατία!
Πρόσεχε το μέλλον!…»
César Vallejo
Ισπανία, απελθέτω απ’ εμού το ποτήριο τούτο (μέρος XIV)
10 Οκτώβρη 1937

Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο στην Ομόνοια!!! Στέλνουμε το μήνυμα παντού!!! Ο νόμος λαιμητόμος δεν θα περάσει!!! Εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά!!! Όλοι στους δρόμους!!! Το Σάββατο πρέπει να συγκλονιστεί το κέντρο της αθήνας!!!
Στήν συμμαχία όλων αυτών που ψηφίσαν και εφαρμόζουν τα μνημόνια για να σώσουν την αστική τάξη, απαντάμε με την δική μας συμμαχία.
Με το ΠΑΜΕ οι εργάτες.
Με την ΠΑΣΥ οι αγρότες.
Με την ΠΑΣΕΒΕ οι αυτοαπασχολούμενοι – μικροί ΕΒΕ.
Με το ΜΑΣ οι μαθητές – σπουδαστές.
Με την ΟΓΕ οι γυναίκες.
Συλλαλητήριο: Σάββατο 13 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στην Ομόνοια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή